Nå stjeler de fjorden!

Flere bilder fra gamle Etterstad

Planene for Bjørvika skal nå opp til politisk behandling. Hvis utbyggere og Plan- og bygningsetaten får det som det vil, skal Bjørvika se ut som på bildet under.

For utbyggerene er dette sikkert gode nyheter. For oss andre er det en katastrofe. De stjeler fjordutsikten fra store deler av byens befolkning for å gi den til de som har råd til å kjøpe seg plass i de nye tårnene. Synes du ikke bildet ser så ille ut? Det er fordi du ser det fra et tenkt punkt cirka tusen meter over bakken. Høyhusene sperrer ikke for sikt til vannkanten en gang.

Men la oss ta en tur til bakken over Tøyenbadet, og se hvordan de eksisterende høyhusene tar seg ut.


Postgirobygget og Plaza er ikke bare store nok til å ta fra oss fjordutsikten, selv toppene på åsene rundt fjorden forsvinner. Det vi burde diskutere nå er hvordan man skal finansiere rivning av disse monster-bygningene, ikke hvorvidt vi skal bygge mer av samme slag. Forslaget innebærer 5 høyhus på 100 meter.

Mye kan sies om høyhus. Men hvis vi først skal bygge høyhus i denne byen, så må de plasseres der de gjør minst mulig skade. Og hvis man tenker på formen på Oslo-gryta, så burde da alle kunne innse at hvis det er et sted vi ikke må bygge noe slikt, så er det i åpningen mot fjorden.

Riksantikvaren har prøvd å stoppe disse planene, men har ikke blitt hørt. Så nå er det opp til oss. Tårnene kommer hvis vi finner oss i det.

Aksjon Stoppblokk er en organisasjon som protesterer mot galskapen. Her er en lenke til Aksjon Stoppblokks hjemmeside.