Rødt flertall- å nei, da.

Svar på innlegg fra Bernhard Rudjord

«Kan ikke bli mer feil»? Det var da voldsomt. Nå kan man selvfølgelig mene at man ikke bør se bort fra at Kystpartiet (f.eks.) fikk 204 stemmer i Oslo. Men i verste fall kan vi vel beskyldes for ikke å holde et vitenskapelig presisjonsnivå i digresjonene våre. Spenningen i valget i Oslo var knyttet til hvilken blokk som fikk flertall; Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, eller Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse. Den første blokken fikk flest mandater, den andre fikk flest stemmer.

Nå ser vi at Dagsavisen i dag bringer den nyheten etterstad.no hadde i går, og …. (Vent litt, det lød så vakkert at vi bare si det en gang til: «Dagsavisen bringer i dag den nyheten etterstad.no hadde i går») Dagsavisen kan også fortelle at mandatfordelingen skyldes den nye valgloven, som er gunstig for mindre partier. Etter den gamle loven ville mandatfordelingen vært i pakt med stemmetallet.

Uansett er det mandatene som er viktige. Vi bare syntes det var verdt å påpeke at den blokken som har flertall i bystyret ikke fikk flest stemmer. Å føre resonnementet videre og prøve å finne ut av om 11 småpartier med fra 92 til 2245 stemmer skal regnes til rød eller blå side ville være nokså meningsløst.