To busser…

Hvorfor kommer det to busser?

Her, på endeplassen, kjører bussene selvfølgelig svært så regelmessig, men du som tar 37-bussen hjem, har sikkert lagt merke til at det stadig vekk kommer to busser rett etter hverandre. Vi har hørt flere teorier om dette, som at sjåførene er sjenerte mennesker som føler seg tryggest når de er to i følge.

Men slik bussen kjører, er det nærmest uunngåelig at dette vil skje.

Busser

For det første så er det folk som går av og på 37-bussen hele veien. (I motsetning til mange busser som frakter folk én vei om morgenen og tilbake om kvelden) Dessuten så går den så ofte i rush-tiden, at det er ingen som går til én bestemt buss. Det er mer som å gå på en rulletrapp, og folk kommer til holdeplassene hele tiden.

Dermed blir det å holde ruta som å balansere på line. Når noen somler litt med å finne frem småpengene, eller bruker ekstra lang tid på å få inn en stor barnevogn, blir bussen lite grann forsinket. La oss tenke oss at en buss blir ett minutt forsinket. Hvis det på neste holdeplass gjennomsnittlig samler seg 10 personer mellom avganger, vil dette minuttet gjøre at det nå står 12 og venter. Dermed blir denne bussen (buss A) enda litt mer forsinket. Men når neste buss (buss B) ankommer, er det kanskje bare 8 passasjerer (fordi buss A har tatt to som egentlig skulle med buss B). Dermed bruker buss B mindre tid på holdeplassen enn vanlig.

Når denne ubalansen først har oppstått, vil den jo bare forsterke seg til buss B ligger rett bak støtfangeren til buss A og bare får med en og annen som kommer løpende i det buss A lukker dørene.

Og når buss B kommer så fort frem at den tar igjen buss A, hva da med buss C som må ta opp alle de buss B har kjørt fra?