Etterstadgata 2 og 4 m.fl (2)

Byggeplaner på Sota-hjørnet

OBOS er i gang igjen. I sommer har Plan- og bygningsetaten lagt ut planene for bygging på Sotahjørnet, og på et nytt lokk over Gjøvikbanen.

På bildet ser man de foreslåtte blokkene. På Vålerengasiden er det planer om ganske sympatiske 3-etasjers boligblokker. Men mot Etterstad er det selvfølgelig planlagt en massiv vegg i 5 – 7 etasjer.

De gode nyhetene er at utsikten fra sletta ikke vil bli vesentlig endret. Dette bildet er tatt fra «inngangen» til Etterstad Vest, og vi ser at nybyggene vil bli skjult bak Etterstad Videregående.

Det er selvfølgelig dårlig trøst for de som bor i de øvre etasjene på vestsiden av Etterstad I og på nordsiden av Etterstad Vest. De har i dag fjordutsikt der nyblokkene kommer.

Det betyr også at enda en del av den gamle bebyggelsen på Vålerenga forsvinner. Det gule huset i Etterstadgata 2 står på byantikvarens gule liste, og har stått der i hvert fall siden 1851. Kiosken har vært et samlingspunkt siden 1922. Pottemakerhaugen, der Bratlies skismurning ble produsert fra 1925 til 1975 vil også forsvinne. Riktignok ser mye av denne bebyggelsen ille ut i dag. Men vi må ikke blande sammen årsak og virkning. Bygningene får stå og forfalle fordi det er planer om riving.

Borte blir også den «hemmelige hagen» på baksiden av disse husene, og restene av den gamle rørledningen der Etterstadbekken en gang ble ført over jernbaneskjæringen.

Plan og bygningsetaten har lagt ut alle dokumenter i saken på sine sider. For de som har problemer med å håndtere 4 MB dokumenter i PDF format har vi laget en HTML versjon av etatens saksfremstilling. Her er noen av bildene forminsket i forhold til originalen.