Utbygging i Arnljot Gellines vei

Ny USBL- blokk i Arnljot Gellines vei?

Den uavsluttede utbyggingssaken med lengst historie i vårt område er selvfølgelig OBOS-planene i Etterstadgata. Men som en god nummer2 kommer USBL i Arnjot Gellines vei. Så vidt vi kan forstå begynte saken som en forespørsel til Plan- og bygningsetaten i 2000. Og i 2002 ble reguleringssaken satt i gang. Opprinnelig ble det foreslått å bygge 5 punkthus og 2 lamellblokker.

0

Arbeidet med reguleringsplanen varte fram til 2009 da reguleringen ble vedtatt. I løpet av prosessen ble prosjektet redusert til fire punktblokker. To av disse ble bygget og er i dag Eitillstad borettslag.

Verre var det med de to siste. Reguleringsplanen plasserte nemlig en blokk inne på eiendommen til Lodalen borettslag, og en over grensen til eiendommen. Det ble rettssak av det. Lodalen borettslag har festetomt, men det betyr ikke at de ikke har råderett over eiendommen. Utbygger tapte i høyesterett, og alle trodde at saken var avgjort for bestandig.

Men i 2016 kom det forslag om et bygg på resten av tomten. Opprinnelig med 4 meters avstand til eiendomsgrense og 7,3 meters grense til friområde. Men etterhvert ble de modigere, og begynte å planlegge å bygge helt inn til alle grenser – med balkonger hengende over.


Den røde firkanten er bygningen i reguleringsplanen. Som vi ser har bygget vokst kraftig fra 2016 til 2017. Men historien går videre: Utbygger søkte og fikk rammetillatelse – to ganger faktisk, etter at Advokatene i OBOS hadde påpekt feil i første gangs behandling. Rammetillatelsen gir dispensasjon fra en lang rekke bestemmelser. Dette ble anket til fylkesmannen.

Fylkesmannen har foreløpig bare tatt stilling til utsettende virkning, og har besluttet at det innvilges, det vil si at det ikke kan bygges før saken er ferdig behandlet. Fylkesmannen går imidlertid langt mot å si at dette er fordi dispensasjonene er gitt på feil grunnlag.
Fylkesmannen er kommet til at det foreligger begrunnet tvil om vilkårene i plan- og bygningslovens
§ 19-2 er oppfylt for en eller flere av de gitte dispensasjoner, og at vedtaket derved kan være beheftet med feil. Etter dette kan vi ikke utelukke at klagen kan føre frem ved klagebehandlingen.

Siste utspill nå er Advokatfirmaet BAHR, som på vegne av USBL argumenterer med at «bygget ikke kan oppføres dersom det ikke innvilges dispensasjon fra byggegrensen.» De viser til en sak om utbygging av idrettshall i Tromsø, der Sivilombudsmannen sa seg enig med Fylkesmannen i at det at idrettshallen kunne realiseres var grunnlag for å gi dispensasjon fra byggegrenser – hvis den ikke kunne realiseres på annen måte.

Nå ble likevel ikke dispensasjonene gyldige i denne saken – fordi det ikke var tilstrekkelig sannsynliggjort at det ikke var en annen måte å realisere idrettshallen på.

Så ville man jo vente at Advokatfirmaet BAHR skulle begynne å argumentere for at boligblokk ikke kan realiseres uten dispensasjoner. Men de argumentene mangler helt. «Bygget» de henviser til er det som er tegnet – men det er helt opplagt at man kan få til boliger ved rett og slett å akseptere den logiske følgen: En mindre tomt betyr et mindre bygg.

Tidligere nyheter om dette:
2017
2016
2015
2015
2009
2004
2002