Tidsånden

Som nevnt på forsiden hører egentlig ikke denne saken hjemme på våre sider. Men vi ville likevel dele den med dere. Vi tror at hvis du snakker med noen i et annet land som vil vite hvordan det er i Norge, eller du en dag skal forklare for oldebarna hvordan begynnelsen av det 21. århundre var, så er kanskje dette et godt eksempel.

Utenfor Oslo Politkammer er det en minneplate på veggen.


Den har en liste over noen av de store heltene som har tjenestegjort i politiet i Oslo. Ikke «helter» slik avisene i dag bruker ordet, fotballspillere som løper litt fortere og sparker litt mer presist enn de andre, eller vinnere av Idol-konkurranser. Men virkelige helter.


Her finner vi f.eks. løytnant Rolf Tradin. 9. april ledet han hele det norske flyvåpenet – som på det tidspunkt besto av 7 fly av typen Gladiator – i angrep på de enorme tyske flystyrkene som kom inn mot Oslo, og skjøt ned en Junker. De norske styrkene ble selvfølgelig utslettet i løpet av kort tid, men Tradin greide å nødlande. Etter kapitulasjonen ble han politimann, men rømte senere til Sverige og sluttet seg til RAF, der han ble skutt ned utenfor Frankrike i 1942.


Rolf Tradin

Her finner vi sersjant Brynjar Hammer, som flyktet til Shetland i 1941, ble såret to ganger mens han tjenestegjorde i Kings Own Scottish Borderers og ble drept av en tysk offiser i Niemegen september 1944.

Brynjar Hammer
Brynjar Hammer

Her finner vi sersjant Leonard Godager som ble skutt på Trandum i 1942 for sin innsats i motstandsbevegelsen.

Leonard Godager
Leonard Godager

Her finner vi Karl Nerdrum, som sendte meldinger om tysk skipstrafikk fra en radiostasjon i Nordmarka til han døde i kamp med tyske styrker som hadde peilet inn stasjonen i mars 1945.

Karl Nerdrum
Karl Nerdrum

Og mange andre.

På det første bildet skimter vi så vidt under minnetavlen en gave gitt til Oslo Politiforening av en svensk kollega:


Og her hedrer hundrevis av besøkende politiets falne helter på sin egen måte: