Referat fra styremøte 18. juni 2002


Etterstad 1  –  Stein Erik Robertsen

Etterstad Vest  –  Knud Therkildsen

Etterstad Øst   –  Tom Arne Nygård

Etterstadsletta 46  –  Leiv Nygard

Etterstad Nord  –  Vidar Berget

Etterstad Sør – Turid Monsen

Leder  –  Olaug Norlemann

Sak 056/02: Referat fra styremøtet 27. mai 2002.

Vedtak: Godkjent..

Sak 057/02: Klage på støy fra Gjøvikbanen
Mer eller mindre likelydende brev er sendt til bydelsoverlegene. Her gjengis brev til bydel 14.
Kopi er også sendt til Helsevernetaten, Samferdselsetaten og Sølvi Weigård i aksjonskomiteen.


Til Bydelsoverlege Olav Heen
bydel 14 Helsfyr Sinsen
Postboks 6334 Etterstad
0604 OSLO


Klage på støy

Som kjent er OBOS i gang med et større byggeprosjekt i Biskop Jens Nilssøns gate på grensen mot Vålerenga.

Så vidt vi har forstått er det gitt dispensasjon for arbeid om natten. Vi har mottatt klager på formidabel støy fra våre beboere. Noen mener at man må kreve opphold på hotell hvis dette fortsetter. Politiet er blitt tilkalt flere ganger, men dette har bare ført til stopp i ca. 1 time, og så fortsetter bråket. Vi vil derfor be om at det blir gjort noe med problemet.

Nå har også NSB begynt med nattlige arbeider i skjæringen, noe som fører til enda mer støy.

Vi ber derfor om at det foretas støymålinger.

For øvrig vil vi benytte anledningen til å etterlyse svar på vårt brev fra februar i år.

Oslo, 31. mai 2002

for Etterstad Vel
Olaug Norlemann
leder

Bydelsoverlegen utviser lite interesse for dette. Vi har mottatt følgende brev:


ref: 01/00179
Støy fra byggeprosjekt over Gjøvikbanen
Det vises til brev av 31.05.2002. Vi har forståelse for at byggeprosjektet skaper problemer for beboerne i området.

Det er søkt om dispensasjon fra støyforskriftene for nødvendig nattarbeid i forbindelse med byggeprosjekt. Slik dispensasjon er gitt fra Helsevernetaten.
Det forutsettes at alle berørte naboer holdes informert om arbeidet. Dette er tatt opp med entrepenøren.

Bydelen og Helsevernetaten tilstreber å ivareta beboerne så langt det er mulig gjennom de restriksjoner som ligger i dispensasjonen. Det er likevel uunngåelig at fellesskapets interesser – bygging av tiltrengte boliger i Oslo’s byggesone – kommer i konflikt med enkeltbeboere som utsettes for støy og annen sjenanse.

Hvis det forekommer brudd mot bestemmelsene i dispensasjonen må dette meldes til Helsevernetaten.
Med vennlig hilsen
Bydel Helsfyr-Sinsen
Olav Heen, bydelsoverlege – Inger Louise Ramm v.d. Fehr – helsekonsulent

Helsevernetaten, derimot tar saken alvorlig:


ref: 2002/1136-38 Saksbehandler Gunnar Kvalvaag, 23 46 04 00
Klage på støyende nattarbeid og klage på forlenget dispensasjon.


Vi har mottatt flere klager på den nattlige anleggsstøyen fra arbeidet med Vålerenga Terrasse og på forlenget dispensasjon fra kravene i støyforskriften

  1. Både ved målinger som er utført av entrepenøren og av Helsevernetaten er det påvist alvorlige brudd på de forutsetninger som er gitt i tidligere dispensasjoner. Disse forhold er umiddelbart tatt opp med entrepenøren.
  2. Entrepenøren beklager det inntrufne og tilskriver de alvorligste bruddene bruk av spesielt stor kran som har produsert et høyt støynivå under arbeid. Denne kranen har vært nødvendig å bruke pga. vekten på det som skulle heises på plass nede i skjæringen. Dessuten har en del hamring og saging gitt max-verdier for støyen over de grenseverdier som er satt.
  3. To netter medio mai foretok Jernbaneverket ommlegging av jernbanetraséen på natters tid uten å ta nødvendig hensyn til de grenseverdier som lå i vår dispensasjon. I og med at dette arbeidet ble utført av hensyn til utbyggingen av Vålerenga Terrasse, var dette entrepenørens ansvar. Entrepenøren beklager det inntrufne og vil påse at «underleverandører» heretter vil måtte forholde seg til de betingelser som er satt
  4. Entrepenøren er pålagt å overføre mest mulig av arbeidet til dagtid i tiden framover. Helsevernetaten påla bl.a. entrepenøren å søke Jernabaneverket om tillatelse til å arbeide nede i skjæringen på dagen. Da dette krever at togtrafikken stanses og elektrisiteten i kjøreledningen slås av, har dette betydelige konsekvenser. Entrepenøren er villig til å betale ekstrakostnadene ved at passasjerene fraktes med buss forbi skjæringen. Det opplyses fra entrepenøren i dag at Jernbaneverket har avslått dene søknaden.
  5. Entrepenøren vil flytte en del av det arbeidet som var planlagt utført de nærmeste ukene til høsten og vil ta en ny gjennomgang av alt arbeid som må gjøres for å se på hva som kan gjøres på dagtid. Dette har gitt som konsekvens at med unntak av noe kjerneboring med drill (uten sjenanse for naboene iflg. entrepenøren), skal alt arbeidet i inneværende uke (uke 24) utføres på dagitd.
  6. I uke 25 er bebudet støyende nattarbeid natt til 18. og 19.6. Da planlegges tunge løft med stor kran, noe som vi vet fra tidligere målinger sprenger grensene vi setter for å gi dispensasjon. I dette tilfelle vil vi kreve at berørte, fastboende naboer tilbys alternativ overnatting og at alle berørte naboer varsles så tidlig at de kan planlegge egne tiltak.

Sammenfatning:
Støygrensene gitt i tidligere dispensasjoner er dokumentert overskredet og dette beklages. Helsevernetaten ser svært alvorlig på slike overskridelser og har pålagt entrepenøren å iverksette strakstiltak for å hindre at dette gjentar seg.
Anleggsarbeid planlagt gjennomført i uke 24 antas ikke å overskride de støygrenser som er satt. Dispensasjonen som ble gitt for ukene 22, 23 og 24 trekkes derfor ikke tilbake. Med unntak av svært støyende arbeid natt til 18. og 19.6. synes det utfra det framlagte planer at anleggsstøyen på natta ikke vil være til sjenanse fram til entrepenøren tar sommerferie fra uke 28 og i 4 uker.
Evt. søknade om dispensasjoner for nattarbeid etter ferien må framlegges før ferien.
Vi vil overfor entrepenøren kreve at de vurderer om alt nattarbeid kan utføres senhøstes etter at sesongen i kolonihagen er avsluttet. Dette må gjerne skje i et samarbeide med styret i kolonihagen.

Likelydende brev sendt til Etterstad Vest borettslag og Etterstad Kolonihager.

Fredag hadde beboere i Etterstad Vest fremdeles ikke mottatt informasjon. Dette ble tatt opp da, og informasjonen ankom lørdag. Arbeidet 18. og 19. ble utsatt til 20. og 21. juni.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 58/02: Utbygging av Etterstad Videregående
Følgende brev er sendt til bystyret, Plan- og bygningsetaten, bydelsutvalget bydel 14, bydelsadministrasjonen, Helsevernetaten, Skoleetaten, Samferdselsetaten, Friluftsetaten:


Til medlemmer i komité for byutvikling og bystyret

Reguleringsforslag – Biskop Jens Nilssønsgate 10, Etterstadsletta 3 – Etterstad Videregående skole.
(Saksnr. 199908970 – dokument nr. 24 – saksbehandler pbe Chrisian Hofstad)

Etterstad Vel ser at Plan- og bygningsetaten har gått inn for et forslag fra Skoleetaten om utvidelse av skolen på bekostning av friarealer.

Så vidt vi kan forstå har dette skjedd fordi Plan- og bygningsetaten har veid ønsket om å beskytte friarealer opp mot behovet for utvidelse av skolens lokaler. Dermed har man akseptert forslagsstillers premisser om at de eneste valgmuligheter er enten å bygge på friareal, eller å oppgi opprustning av skolen til akseptabel standard.

Dette er opplagt ikke riktig.

Etterstad Vel er kjent med at man tidligere overveide utbygging over garasje (se «Skisse eksisterende situasjon» i planforslaget).

Vi ser ikke som vår oppgave å utrede alternative forslag, men vil dog peke på at i tillegg til «garasjealternativet» opplagt også finnes andre muligheter som ivaretar friarealet. Deler av de nye lokaler kunne legges til andre siden av Etterstadsletta ved siden av Operasjon Ved, til ny etasje på laveste del av tidligere Oslo teknisk-maritime skole, o.s.v.

Vi undrer oss når det i planforslaget heter: «Krav til tverfaglig samarbeid og fellesskap for elever og personal tilsier at utvidelse skjer mot sør….»

Sannheten er vel heller at man kan godt ruste opp Etterstad Videregående skole uten å ta av friarealene. Det er bare enklere og billigere hvis man får lov å bygge på friarealet i stedet. Det er det forslagsstilleren kaller «fordyrende økonomiske forhold» som er kjernen her.

Friearealet benyttes i dag også i undervisningen – hva når arealet blir forringet? De «andre arealer» det vises til mht. ballspill etc. må eventuelt ligge langt unna – vi kjenner ikke til noen.

Vi vil også påpeke at hovedinngangen til skolene er planlagt å ligge i Biskop Jens Nilssøns gate hvor det alt i dag er meget trang adkomst og ikke vil bli bedre i tiden fremover.

Vi ber om at komiteen ser denne utbyggingen i sammenheng med de mange andre planer man har hatt og vil få til behandling. Forslagsstiller er selv inne på dette i sine kommentarer der det påpekes at mht redusert utsikt er utvidelsen av skolen skånsom i forhold til utbyggingen over Gjøvikbanen. Det er vi helt enig i. Men dette nye inngrepet kommer i tillegg til utbygging på Gjøvikbanen. Og rammer hardest de samme boligene som også rammes hardest av utbyggingen på Gjøvikbanen. (Inngrepet bagatelliseres for øvrig med vendinger om at det dreier seg om en mindre del av «den minst attraktive delen» av friområdet. Ja, det stemmer jo at noen av oss er heldige nok til å ha våre vinduer vendt mot deler av friarealet som allerede i dag er mer attraktive enn den delen som grenser til Etterstad Vest. Men vi skjønner ikke helt den konklusjonen man trekker av det)

Utbyggingen av skolen kommer også i tillegg til:

1) Utbygging av ca. 360 leiligheter i Etterstadkroken – ferdigstilt i nærmeste fremtid. Dette på områder som aldri har vært regulert som friareale, men som til dels var et åpent, grønt område.
2) Utbyggingsplaner i Etterstadkroken 9 – ca. 30000 kvadratmeter.
3) Utbygging av Alnafossen kontorpark.
4) Diverse nybygg og utvidelser – Strømsveien 102, Helsfyr panorama, byggeprosjekt i Fagerlia – som først og fremst endrer utsikten, men som i mindre grad berører oss direkte.

Sammenlagt gjør alle disse byggeprosjektene at beboere på Etterstad føler at vårt bomiljø er konstant under angrep.

Etterstad vel ber derfor om at bystyret avviser planen slik den nå foreligger, og ber forslagsstiller om å finne løsninger som ikke går ut over friarealet.

Oslo, 29. mai 2002

for Etterstad Vel
Olaug Norlemann
leder

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 59/02: Reguleringsforslag Etterstadkroken 9

Følgende brev er sendt:


ETTERSTADKROKEN 9, BRYN
VARSEL OM OFFENTLIG ETTERSYN
FORSLAG TIL ENDRET REGULERINGSPLAN

Etterstad Vel har gjennomgått og behandlet forslaget til endret reguleringsplan.

Bomiljøet på Etterstad har i den siste tid vært hardt presset p.g.a. byggevirksomhet i vårt nærmiljø, og vi er derfor generelt skeptiske til flere byggeprosjekter.

Når det gjelder det aktuelle forslaget, ser vi imidlertid at når det først skal komme nybygg, så har man tatt hensyn til alle de forhold som har vært viktigst for oss:

  • Alternativet med høyhus er nå forlatt.
  • Det tas hensyn til området langs Alna
  • Det blir ny adkomst fra Nils Hansens vei og Etterstadkroken sperres for gjennomgjøring.

Så lenge disse forutsetninger er til stede, har vi ingen innvendinger mot reguleringsforslaget som sådant. Vi ønsker bare å bemerke at vi er helt enig i reguleringsforslaget når det gjelder betydningen av at kjøring til nybyggene ikke må gå over Etterstad, og ber om at det må etableres fysiske sperringer ved den planlagte rundkjøring.

Oslo, 18. juni 2002

For Etterstad Vel:
Olaug Norlemann
leder

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 60/02: Permanent møterom – brev til borettslaget Etterstad Nord
Følgende forslag til brev ble lagt frem:


Borettslaget Etterstad Nord
Etterstadsletta 19 c

0660 OSLO

Leie av kontor/møtelokale

Etterstad Vel leier i dag et lite kontorlokale i Etterstadsletta 29. Dette er for lite til møter, så vi pleier i tillegg å leie møtelokale i 19 c.

Vi er kjent med at det i er installert toalett m.m. i et lokale som Andenæs bruker som garderobe i Etterstadsletta 41 b. Hvis mulig ville vi ønske å leie dette (når rehabilitering av bad er fullført) i stedet for det lokale vi nå disponerer i 29 c, og benytte det til både kontor og til møter.

Den beste og billigste løsning for begge parter vil vel være om borettslaget sørger for endringer som krever fagfolk (rørlegger og elektriker) mens Andenæs fremdeles er der, og tar igjen dette ved økning av husleien. Velet vil da stå for inventar og øvrige forbedringer.

Først og fremst må vi ha toalett og vann. Vi er kjent med at dette er der i dag, selv om det kanskje må foretas utbedringer for å gjøre en provisorisk løsning permanent. De mange håndvasker er vi ikke interessert i. Og i stedet for det største toalettet ville vi gjerne ha en kjøkkenkrok med minikjøkken av samme type som på møterom og styrerom i borettslaget. Vi foreslår at montering besørges av Andenæs, men at regning for selve kjøkkenet sendes til velet.

Vi regner med at borettslaget vil ønske å innhente pristilbud på nødvendige endringer fra Andenæs, og vi kan da komme tilbake til diskusjonen om riktig husleie.

Sak 61/02: Undergangen til T-banen

Geir Gustad tar ansvar for å organisere arbeidet med å påvirke kommunen til å utbedre forholdene før vinteren.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 62/02: Møtedager for høsten

Vedtak:
Styremøte Tirsdag 20. august kl. 20.00
Styremøte Tirsdag 10. september kl. 20.00
Årsmøte Tirsdag 1. oktober kl. 19.00
Forslag til årsmøtet må være styret i hende før 10. september.

Sak 63/02: Alnanaturen
Vedtak: Vi bestiller flere brosjyrer