Referat fra styremøte 6. desember 2006
Til stede: Knud Therkildsen, Kari Hogseth, Vidar Berget, Ingvild Høvik Kiland, Mariann Hauge, Svein Amdal og Arne Sørlie fra Samferdselsetaten.
23/06: Lokale trafikkspørsmål
Dette var eneste sak på dagsorden, da Arne Sørlie fra Samferdselsetaten hadde sagt seg villig til å ha et møte med oss. På forhånd hadde vi samlet en «momentliste»:
- Opparbeidelse av regulert gangvei fra Etterstadkroken og til gangveien langs Alnaelva (mulighet for å trille/kjøre rullestol).
- Fysisk skille mellom fotgjengere og biler på plassen bak Rema-bygget, der hvor gangveien «stopper» før den fortsetter over gjøvikbanen. (Her er det nå malt opp kjørebane slik at det ikke er plass for gående, til tross for at FAU ved Vålerenga skole i sin tid fikk malt opp skille for gående. Skolevei, skarp sving, uoversiktlig, glatt vinterstid, varelevering
- Fartshump ved Etterstad barnehage
- Korttidsparkeringsskilt (evt kun i perioden kl. 7-17) utenfor Etterstad barnehage. (Det er kaos her ved henting og levering, da flere busser og lastebilder benytter strekningen som parkering.)
- Busstopp ved Helsfyr, hvor bussene hindrer ferdsel i fotgjengerfeltet
- Skilt ved fotgjengerovergangen der Etterstadkroken munner ut i Etterstadsletta.
- Dårlig asfaltering
- Biler parkerer vinterstid slik at barnevogner blir stengt inne på fortauet der hvor det er utkjørsel ved overgangen mot Helsfyr. (Det brøytes på fortauet, og da er dette en «fin parkeringsplass» akkurat der fortauet svinger av ved innkjørselen. Men barnevogner kommer altså ikke forbi.
- Bekymringer for den høye hastigheten og behov for fartshumper, særlig i BJN
- Parkeringsforholdene ved matutsalget på skolen
- Fotgjengeroverganger ved skolen og ved Rema
- heltrukket midtlinje ved Rema som kan hindre forbikjøringer
- tomgangskjøring ved Rema
Sørlie var bedt om å komme, fordi han har ansvaret for vårt området. Det ble etter hvert tydelig at vår forståelse av hvordan ting gjøres er noe foreldet. AS jobber i driftsseksjonen, og er som sagt ansvarlig for vårt område. «Vårt område» er imidlertid det meste av Oslo sentrum. Gamle Oslo, Grünerløkka, St. Hanshaugen, Frogner, Sagene og sentrum.
Driftsseksjonen er en ren bestillerorganisasjon. Det er forskjellige firmaer som utfører det faktiske arbeidet.
Det er ellers slik at ansvaret for Etterstad som helhet deles med mange, noe som bl.a. fremkom under en diskusjon om rydding av søppel. Rydding på kommunal gategrunn er samferdselsetatens ansvar. På gangveier i friområder er det Friluftsetaten eller bydel som har ansvar (avhengig av hvor det er). Innenfor en radius på 20 meter kan det godt være 10 forskjellige parter som er ansvarlige for søppel på sitt område.
Mange av de spørsmål vi reiste hører egentlig hjemme i andre deler av etaten, f.eks. Trafikkplan (f.eks. korttidsparkering utenfor barnehage) og Veiplanseksjonen (f.eks. sikring av fortau). Ved videre kontakt er Hilde Gundersen og Engesveen i Veiplan aktuelle personer.
I forbindelse med bussholdeplass og fotgjengerovergang ved Rema, oppstår det farlige situasjoner der biler kjører forbi buss som venter på fotgjengerfelt. Vålen ba om hel midtstripe. Arne Sørlige skulle undersøke dette med Trafikkplan.
Han skulle også ta opp muligheten for «busshumper» – der bussen kjører med hjul på begge sider.
På slutten av møtet ble det diskusjon om mulighet for felles forhandlinger om pris på bl.a. forsikringer og forretningsførsel, men uten at det ble fattet noen vedtak. Det er fint om de som er interessert kan sende inn opplysninger om hvilke utgifter de har på disse områdene, slik at vi kan lage en oversikt.