Referat fra styremøte 2. april 2013

Til stede: Bjørg Bjerknes, Knud Therkildsen, Vidar Berget, Geir Haatveit, Øyvind Lunde Elgstøen

Sak 17/13: Referat fra møte 26. februar 2013

Vedtak: Godkjent.

Sak 18/13: Ny skole i Brynsengfaret
Etter 10 år med forskjellige reguleringsforslag er det nå klart at det blir skole i Brynsengfaret, og ikke nye boliger eller næringsbygg. Skolen blir liggende helt innerst på veien, og behøver dermed ikke gripe sterkt inn i naturen. Planene om sykehjem over skolen (i de øverste etasjene) er nå forlatt. Det blir en 4 paralellers 1-7 skole. Noen punkter kan være vært å se på:
– holdningen til trærne i skråningen. Det står at det«planlegges en balanse mellom vern av eksisterende vegetasjon og tiljgengelighet» og at «Eksisterende trær søkes innarbeidet i fremtidig utomhusplan dersom det er hensiktsmessig mht. formgivningen.«.
– Trafikkproblemer. Det står at «1. til 4.klasse elevene har egen inngang fra vest der også en hente og levere sone for bil legges.». Slik trafikkforholdene i Etterstadkroken er, er det grunn til å tro at det må gjøres forandringer før dette lar seg gjennomføre. Bymiljøetaten har da også sagt følgende i sin uttalelse: «Ved omregulering til skole må det vurderes om det er behov for endring av regulerte veiløsning. Planområdet må i så fall utvides til å ta med seg nødvendig del av Etterstadkroken fra Etterstadsletta.».

Vedtak: Vi er på mange måter svært fornøyd med skoleplanene. Rent bortsett fra at en ny skole i området er påkrevet pga befolkningsutviklingen, er dette som bygg langt å foretrekke framfor alle de forslag velet tidligere har behandlet. Men vi ser ingen grunn til at skoleplanene skal forutsette færre trær i skråningen mot Alna. Vi mener også at en plan også må ha med en løsning for trafikkproblemene i Etterstadkroken.

Sak 19/13: Nedhugging av trær.

Bymiljøetaten har hugget ned alle nåletrær langs Etterstadslettas øverste del (mellom Etterstad Nord og Etterstad Barnehage). Det viser seg at etaten har mottatt en klage fra Advokatene i OBOS på vegne av beboere i Etterstadsletta 46, som klaget over skygge på balkong, samt at trærne brukes som toalett, tilholdssted for narkomane og elskovsrede.

Vedtak: Etterstad vel tror på påstandene om at det blir mindre sol på en eller flere balkonger. Når det gjelder det øvrige synes dette å være vikarierende argumenter. Vi skriver til Bymiljøetaten og påpeker at disse trærne var våre, innkjøpt for flere års oppsamlede kontingentinntekter i 1979 for å skjerme for vinden og skape et vakrere miljø på Etterstadsletta.

Sak 20/13: Fremtiden slik den så ut
Styret så på tegninger som dukket opp i forbindelse med dokumentasjon for treplantingen i 1979.
Det forelå en gang en plan utarbeidet av Prosjekteringsavdelingen i Kontoret for Park og Idrettsanlegg, som viser idrettsbaner, skibakker og bro til lekeplass på andre siden av Alna omtrent der Etterstadkroken er i dag. (Det er også tegnet inn «regulert bebyggelse» – en femte Etterstad Øst blokk sør for de to som ligger på østsiden av Etterstadsletta i dag)
Trafikksjefen hadde en midlertidig trafikk- og parkeringsplan i 1972, med parkeringsplasser sør for Etterstadsletta (i nåværende Alna Terrasse) og på området til det som nå er Stang Terrasse.
For Etterstad Nord forelå det i 1964 en plan for flere parkeringsplasser som sterkt ligner på den som nettopp ble gjennomført.
Før tunellen ble bygget forelå det et alternativt forslag for å flytte Strømsvei-trafikken utenom Vålerenga. Trafikken skulle føres langs Bskop Jens Nilssøns gate, Arnljot Gellines vei og Enebakkveien.
Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 21/13: Årsmøte, Kontaktutvalget for Velforeninger i Oslo
Knud Therkildsen fortalte fra møtet. Protokoll og innlegg fra møtet ligger på kuv.no

Vedtak: Tatt til orientering.