Høyere og høyere på Helsfyr?

29 etasjer i Grenseveien 90?

Eierene av Grenseveien 90 har sett på mulighetene for å utvikle eiendommen. Grenseveien 90 er et velholdt bygg, men ikke så stort som man bygger på Helsfyr i dag. Her ser vi det fra et sted utenfor Vålerengasjappa på Fyrstikktorget. Bygningen er så beskjeden at vi har tegnet inn en sirkel for å markere den.

Grenseveien 90

På dette bildet, derimot, slik det er tegnet av MAD arkitekter, tror vi ikke det er nødvendig med noen markering. Tanken er at bygget skal bli på 29 etasjer.

Grenseveien 90

Som du så endrer bygget karakter omtrent på høyde med kontorbygningen ved siden av. Her er terrassen slik arkitektene tenker seg den (med bevertning i de to etasjene ut mot terrassen.

Grenseveien 90

Vil vi merke noe til dette på Etterstad? Det vil i hvert fall synes godt. Her er utsikten fra Etterstad, med Grenseveien 90 midt i bildet. Det skal bli vanskelig ikke å legge merke til et bygg som blir mellom to og tre ganger så høyt som bygget til høyre. Vi er faktisk usikre på om vi ville fått med toppetasjen i bildet, eller om vi da måtte stå lenger unna.

Grenseveien 90

denne siden argumenterer MAD arkitekter for at Helsfyr trenger et slikt bygg. Nå er vi vant til å se argumenter for store bygg som handler om alt annet enn å tjene penger. Men MAD argumenterer bedre enn de fleste. De viser til Folketeaterbygningen som det eneste gode eksempelet i Oslo på hvordan et høybygg skal være (bortsett fra at det jo ikke er høyt!). Fullt av butikker og aktiviteter i første etasje, og Folketeateret og Stratos som sørger for at det er liv døgnet rundt. Det er et slikt bygg de ønsker å bygge, bare med flere etasjer og mange boliger i tillegg. Noe som kan gi liv i strøket rundt utenom kontortid.

Nå finner vi gjerne fram saltet før vi fordyper oss i slike argumenter. Det oppstår gjerne behov for noen klyper. Men på den annen side, har du prøvd å gå tur i strøket der på kveldstid?