Referat fra styremøte 23. februar 2016

Til stede: Knud Therkildsen, Vidar Berget, Kari Hogseth, Anette Scjerven Kristiansen, Dag Egil Bull Sletholt, Anna Marie Thams Wulfsberg, Johnny Gimmestad.

Sak 10/16: Referat fra møte 19. januar 2016 2015

Vedtak: Godkjent.

Sak 11/16: Årsmøte i KUV 17. mars
Avholdes i Grefsen og Disen velhus, Kjelsåsveien 18.

Vedtak: Vidar går.

Sak 12/16: Årsmøte i VFO 12. mars
Avholdes i Thon Hotel Opera Oslo.

Vedtak: Knud går.

Sak 13/16: Utbygging i Etterstadgata
Vi har nå mottatt svar både fra Kirkens Bymisjon. Det takkes for innspill, o.s.v. men ingen ting tyder på at man har til hensikt å gjøre noe annet enn å jobbe videre med eksisterende planer.

Vedtak: Vålerenga Gamlehjem fra 1917 er en av de mest markante byggene på Vålerenga. Vi forstår ikke hvorfor bygget ikke står på gul liste, og tar dette opp med Byantikvaren.

Sak 14/16: Loftsutbygging Etterstad Nord
For andre boligselskaper som vurderer lignende opplyses: Etterstad Nord har vedtatt at tørkeloft over 4-roms leiligheter i enden av blokkene kan kjøpes og bygges ut av de som eier leiligheten under. Det er to byggesaker til behandling i Plan- og bygningsetaten nå. For å øke bruksarealet er det foreslått arker ved vindu og på kortenden av blokken der det er valmet tak. Plan- og bygningsetaten har oversendt dette til Byantikvaren, da «Etterstadsletta 19 a inngår i et større og helhetlig boligområde som på mange måter kan sies å illustrere etterkrigsmodernisme».

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 15/16: Enebakkveien 69 – åpning av Kværnerfossen
Denne saken ble først behandlet i velet i 2008, da det forelå planer om å bygge igjen elveløpet. Etter møter med Oslo kommune snudde utbygger, og aksepterte gjenåpning av Alna gjennom området. Som en del av planene ble det foreslått et makeskifte, slik at utbygger skulle få friområde sørøst for eiendommen, og kommunen skulle få nytt friområde langs elva. Dette har vært til behandling i EBY (Eiendoms- og byutviklingsetaten). Her har man kommet til at dette er i strid med EØS-avtalen. Dette skyldes at man tar utgangspunkt i friområdets verdi (etter makeskifte) og byggetomtens verdi (etter makeskifte). Dermed er den tomten kommunen gir fra seg mye mer verd, og «kan innebære en økonomisk fordel for den annen part og dermed være i strid med forbudet om ulovlig statsstøtte i EØS-avtalen artikkel 61.». Imidlertid vil det fremdeles bli en åpning, men da med betydelig redusert grøntområde rundt.

Vedtak: Forståelsen av EØS-avtalen virker absurd. Hvis man ser på realitetene er tomtene like mye verd, forskjellen er en fiksjon som skapes av hvordan man forholder seg til tidspunkt for omregulering. Vi protesterer mot dette.

Sak 16/16: Beboerparkering
Kommunen har innført beboerparkering i noen bydeler, og akter å utvide ordningen. Beboere i områder med beboerparkering kan for kr. 300,- få et kort som gir dem rett til å parkere i skiltede områder. Det blir parkering forbudt for andre. I Aftenposten er det gjengitt et kart over hvor man tenker seg beboerparkering. Blant de merkede gatene er hele Etterstadsletta, hele Biskop Jens Nilssøns gate, og hele Etterstadkroken. Det som er oppsiktsvekkende er at man har inkludert stikkveiene i Etterstad Nord og Etterstad Sør.

Vedtak: Vi ber Bymiljøetaten om en forklaring på disse planene.

Sak 17/16: Gangfelt på Biskop Jens Nilssøns gate
Etterstad vel har mottatt en mail fra Antonio Galindo Agúndez og Ingebjørg Klovholt, der det står:
Vi bor på Biskop Jens Nilssøns 26 A og har et barn som går i en barnehage på Kampen.

Vi bruker å krysse gata foran fasaden til Etterstad videregående skole og til gangveien som går ved siden av Etterstad kolonihage. Vi ser at det er mange som bruker dette punktet til å krysse fra den ene til den andre siden av Biskop Jens Nilssøns gata. Mange av dem med barnevogn også. Vi ser også at bilene kommer med høy hastighet, og at det derfor er et svært farlig punkt.

Vi synes at det er behov for et gangfelt der, helst et opphevet gangfelt som kan bremse hastighet av de kjørende biler. Vi ser ikke et problem i at 37 bussen må senke farten siden bussholdeplassen liker rett foran ønsket gangfelt.

Vedtak: Vi ber om opphøyet gangfelt, og gjentar ønske om flytting av skilt.

Sak 18/16: Årsmøte, Etterstad vel
Forslag til årsberetning ble lagt frem.

Vedtak: Forslaget godkjent. Innkalling sendes ut så snart som mulig.