Referat fra styremøte 31. januar 2017

Til stede: Kari Hogseth, Knud Therkildsen, Vidar Berget, Jonny Gimmestad, Odd Rune Andersstuen, Geir Haatveit

Sak 01/17: Referat fra styremøte 29. november 2016

Vedtak: Godkjent

Sak 02/17: Utbyggingsavtaler i nærområdet
Det foreligger nå forslag til utbyggingsavtaler for Ensjøveien 17 («Tyngdepunktet»), Grenseveien 69 og Stålverksveien 1. Kommunen kan pålegge utbygger opparbeidelse av infrastruktur som blir nødvendig i forbindelse med utbygging, herunder parker og grøntområder. Dette avtales gjennom utbyggingsavtale. I noen sammenhenger kan utbyggingsavtaler være mer interessante for beboere i nabolaget enn innholdet i reguleringsplaner. Reguleringsplaner medfører ikke alltid automatisk opparbeidelse. (Meget godt lokalt eksempel er friområde i Etterstadsletta 2) Utbyggingsavtaler er gjerne knyttet til brukstillatelse for eiendommen som bygges ut, i hvert fall for «realytelse» – altså tiltak som gjennomføres av utbygger. Det pleier også å være slik at kommunen forplikter seg til en tidsfrist for utbygging i kommunal regi som utbygger gir kontantbidrag til.

For Ensjøveien 17s del dreier det seg først og fremst om gangvei og gatetun gjennom området.

Grenseveien 69 og Stålverksveien er næringstomtene på hver side av de nye blokkene i Malerhaugveien 34. Østre Bekkedrag (Lillebergbekken) og tilhørende turvei skal opparbeides på egne tomter. I tillegg skal de to utbyggere sørge for det samme på hver sin halvpart av Malerhaugveien 34. Videre skal det gis kontantbidrag til Nordre Tverrforbindelse mellom Malerhaugveien og Grønvoll park, samt til opparbeidelse av parken.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 03/17: Etterstadgata
Det foreligger nå(!) referat fra oppstartsmøtet 18. august om Etterstadgata 10
Av innholdet: Forslagsstiller er enig i at Enga er et fint bygg, men mener det er umulig å kombinere med sykehjemsdrift. PBE sier at de senere vil vurdere dette sammen med Byantikvaren. PBE anbefaler at Bymiljøetaten kontaktes om lukket bekk (Etterstadbekken) og overvannshåndtering, samt biologisk mangfold (pinnsvin).
(Etterstadbekken gikk gjennom området, men ble ganske brutalt avbrutt av jernbaneskjæringen. Imidlertid kan den fremdeles gjenfinnes som åpne bekk på andre siden av Etterstadgata.)

Byantikvaren har uttalt seg til Etterstadgata 2-6, og mener som Etterstad vel at man bør se de to utbyggingene i sammenheng. Under alle omstendigheter er forslått bebyggelse for stor, og Byantikvaren truer med å oversende forslaget til Riksantikvaren for vurdering av innsigelse hvis det ikke endres.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 04/17: Bryn kollektivknutepunkt
Kommunen har arbeidet med planer om et nytt kollektivknutepunkt i mange år.
Se f.eks. http://www.etterstad.no/nyhet631.php
Saken har vært behandlet i velet tidiligere (sak 6/10 og 53/98). Det har nylig vært medvirkningsmøte. En del av ideen er at buss 21 og 28 ikke lenger skal ha endeholdeplass på Helsfyr, men på Bryn. Her blir det også holdeplass for 23 og 24 på samme sted, og tilknytning til jernbane og T-bane. (Det er også sprengt ut plass til stasjon på Gardermobanen under Brynseng.) En del av de grønne (utenbys) bussene kan også få endeholdeplass her, i stedet for å kjøre delvis tomme inn i sentrum der det ikke er plass til dem. Trikk til Brynseng har også vært foreslått. Av 6 alternativer ser det nå ut til å bli gateterminal ved Brynseng T som vinner frem. Det er også planer om ombygging av Bryn stasjon (tog) og Brynseng stasjon (T-bane).
Østensjøveien forutsettes å utvides med kollektivfelt, men et problem er at det er trangt. Noen steder på veien utvides helt inntil eksisterende bebyggelse.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 05/17: Arnljot Gellines vei 1
Byantikvaren har vurdert å fremme alternativ plan for denne eiendommen. Byantikvaren mener at høyde bør reduseres av hensyn til den bevaringsverdige Kulsyrefabrikken på nabotomten. Imidlertid opplyser Byantikvaren nå at dette ikker blir aktuelt, men fastholder sine tidligere synspunkter på utbyggingen.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 06/17: Lekeplassen
Nye tegninger av forslaget om scene ved lekeplassen ble lagt fram (se 77/16, 73/16, 47/16). Når det gjleder belysning er den kontaktpersonen i Bymiljøetaten bydelen henviste til tilskrevet og forsøkt oppringte flere ganger uten resultat. Avdelingsleder har imidlertid lovet å sørge for at noen svarer på henvendelsen.

Vedtak: Disse tegningene er slik styret ønskes, og vi kan iverksette dette dersom bydelen godkjenner det.

Sak 07/17: Oppussing
Det ble en del rundt diskusjon om problemer med oppussing ved overtakelse av leilighet. Noen selskaper opplever at nye eiere stadig oftere skal rive vegger, flytte rom etc. og ikke alltid søker eller melder fra. Det ble opplyst at Nygård har skjemaer som skal fylles ut uansett type oppussing.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 08/17: Skolevei – Etterstadkroken
Etterstad Øst har hatt møte med Undervisningsbygg. De har bestemt seg (i den grad at tittel på skissene er «endelig løsning») for gangvei på sørsiden av Etterstadkroken, ikke nordsiden slik vi og bydelen har gått inn for. Dette bl.a. fordi det blir mer komplisert mht regulering hvis man skal legge gangveien på nordsiden, og det haster for å bli ferdig til skolestart. (Dessverre ble Etterstad vels innspill fra oktober 2013 om at veisystemet burde være en del av reguleringssaken allerede da ikke tatt hensyn til).
Det blir 2 meter bred gangvei, ikke egen sykkelvei. Fotgjengerfeltet flyttes til sør for Etterstadkroken, men innsnevring av Etterstadsletta. Nåværende innkjøring til Etterstad Øst blir stengt, og det lages ny innkjøring fra Etterstadkroken. Gangveien må dermed krysse denne i tillegg til utkjøring fra garasje i Etterstadkroken. (Dette er forøvrig den adkomst som opprinnelig var regulert for Etterstad Øst


Etterstadkroken er regulert i 10 meters bredde, men bare opparbeidet i 6 meters bredde. Dette endres ikke, slik at det er sannsynlig at det vil bli parkeringsforbud i Etterstadkroken.
Flytting av bussholdeplassen ble diskutert. I forhold til gangveien virker det opplagt at en plassering rett sør for fotgjengerfeltet må være bedre.

Vedtak: Vi ønsker gangvei på nordsiden av Etterstadkroken. Flytting av bussholdeplassen er en god ide, men vi venter med den til det er sikkert at Undervisningsbygg ikke kan overtales til å legge gangvei på nordsiden.