Referat fra styremøte 6. november 2018

Til stede: Knud Therkildsen, Anniken C. Mentzoni, Vidar Berget, Johnny Gimmestad, Liv-Kari Nylænd, Geir Haatveit, Kirsti Bergh

Sak 45/18: Referat fra møte 28. august 2018

Vedtak: Godkjent.

Sak 46/18: Biskop Jens Nilssøns gate 5
Selskapet Biskop Jens Nilssøns gate AS har fått nye eiere. Reguleringssaken var sendt til politisk behandling, men de nye eierene (Malling & co) har meldt at de trekker saken. En henvendelse til ny styreleder om hvorvidt de ønsker å drive selskapet videre slik det gjøres i dag eller planlegger en utbygging mer i pakt med føringer fra PBE er foreløpig ikke besvart.

Vedtak: Tatt til orientering..

Sak 47/18: Etterstadgata 2-8 – 10-12.
Saken er nå sendt til offentlig ettersyn. Plan- og bygningsetaten har utarbeidet sitt eget alternativ, og anbefaler ikke forslaget fra OBOS. Forskjellene er at raden med «townhouse»-bebyggelse går ut til fordel for mer bevaring. I tillegg blir det vesentlig mindre høyder i bebyggelsen langs Jernbane og Strømsveien.
Et samvirkeforetak som heter «Sota-fabrikken» har kommet med et eget innspill. De ønsker å bevare kulturminner og bidra til utvikling av området til lokal møteplass. I dette inngår bl.a. at pottemakeriet settes i stand, at det blir et sykkelmuseum. De ønsker også å få utviklet Sotahjørnet til plass (i dag er det en inngjerdet plen utenfor Strømsveien 51, men det er regulert som offentlig plass, og å åpne uterommet til barnehagen i Etterstadgata. De kobler disse planene til Kirkens bymisjons planer for Etterstadgata 10. Forskjellige alternativer her viser bygg rundt et uterom – de mener dette bør ligge i forlengelsen av Vålerengata for å åpne veien inn bak den historiske bebyggelsen og at man legger gang-/sykkelvei til Etterstad her.

Vedtak: Dette er gode nyheter som bør støttes.

Sak 48/18: Ensjøveien 16-20
Her har Plan- og bygningsetaten fremmet et eget alternativ, som vil gi 12600 kvm bolig, i motsetning til forslagsstillers 20500-21500 (forslagsstiller har flere alternativer). Forslagsstiller vurderer å trekke saken.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 49/18: Området mellom Tvetenveien og Østensjøveien
Det foreligger tegninger til forskjellige alternativer (kontor og bolig eller bare bolig, til sammen 6 alternativer) for mesteparten av området fra den nye rundkjøringen utenfor Nordox til Brynsveien.
Det ser ikke ut til at det foreligger noen sak i Plan- og bygningsetaten ennå.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 50/18: Etterstad videregående
Det er nå kommet nabovarsel om oppføring av nytt bygg E. Det nye bygget er tegnet slik at det blir omtrent dobbelt så høyt som det gamle. Men siden det nåværende bygget ligger nedsenket vil det fremstå som omtrent tre ganger så høyt sett fra Etterstad Nord. Det søkes om dispensasjon for tre forhold: Avstand til nabogrense, dominerende gesimshøyde og avstand til vei. Etterstad Nord har protestert mot de to første, det siste blir muligens tatt opp av Etterstad I.
Det som kanskje er viktigst for Etterstad som helhet er ferdsel i området. I 2002 ble det vedtatt reguleringsplan i forbindelse med utvidelse av Etterstad Videregående den gangen. Undervisningsbygg ønsket å bygge sammen skolebygningene, men Plan- og bygningsetaten tok hensyn til beboeres ferdselsmønster, bystyrets vedtak (i §7 i reguleringsbestemmelsene) lød: Eksisterende gangforbindelse fra park-/frimområde frem til felles avkjørsel fra Etterstadsletta i området mellom Oslo kokk- og stuertskole og Oslo tekniske maritime skole skal opprettholdes.
. Mellombygg mellom bygg D og bygg E blir nå revet, og det er planlagt en bro i det som ser ut til å bli 3. etasje (i tillegg til at det sikkert vil være forbindelse i kjelleren).

Vedtak: Vi fremmer et forslag om at ny gangforbindelse opprettes mellom bygg D og E.

Sak 51/18: Overvåkning
Tom Kildal Halvorsen i Etterstadsletta har klaget til Sporveien pga dome-kameraer på Sporveisverkstedet. Disse er til overvåkning av verkstedområdet, men er slik at de også kan zoome inn på leiligheter i nr. 50.

Vedtak: Vi tar dette foreløpig til orientering, og avventer svar fra Sporveien.

Sak 52/18: Trafikksikringstiltak
I tillegg til den innsnevringen som allerede er opprettet blir det en til ved Etterstadkroken. (Antagelig til våren)

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 53/18: T-bane Brynseng-Hellerud
I denne litt merkelige saken har man samlet en omlegging av T-banelinjen (se sak 66/17) med bygging av en 15-etasjers blokk. Det som foreligger nytt nå er opptegninger av adkomst til Etterstad. Det planlegges en rampe på nordsiden, og en rampe i spiral (pga høydeforskjell) som ender mellom skolen og Etterstadkroken 7.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 54/18: Arnljot Gellines vei 3
Plan- og bygningsetaten etterlyser fremdrift i saken, og ber om tilbakemelding innen 28.09.18. Foreløpig ikke besvart.

Vedtak: Tatt til orientering. [I ettertid er dette besvart, og ny frist er satt til 15. november]

Sak 55/18: Arnljot Gellines vei 1
Her truer forslagsstiller med å trekke hele saken. Årsaken er at det er blitt lagt inn en rundkjøring utenfor planområdet. Dette bl.a. fordi man vurderer buss til Kværnerbyen. Men når man utvider planområdet må saken på ny til offentlig ettersyn. Dermed kan det bli et års forsinkelse.

Vedtak Tatt til orientering.

Sak 56/18: Enebakkveien 69
Saken er nå til offentlig ettersyn, med 9 alternativer. Eller 3 hovedalternativer, med variantene a, b og c, som er full åpning av Alna, delvis åpning av Alna og ingen åpning av Alna. Det siste er ikke tegnet opp i saksfremstillingen, og er antagelig lagt til fordi forslagsstiller ønsker å minne om at det ikke vil være mulig for utbygger å bekoste hele åpningen.
Alternativ 1 er forslagsstiller, der bevares de verneverdige bygningene gjennom full transformasjon, bl.a. med balkonger mot Alna. Byantikvaren synes at en bevaring som resulterer i noe som ser ut som nybygde boligblokker ikke er helt tilfredsstillende. Byantikvaren fremmer derfor et eget alternativ. Plan- og bygningsetaten har laget et alternativ som ligner mest på Byantikvaren, men der utbygger får lov å erstatte én av bygningene med nybygg. Både Byantikvaren og Plan- og bygningsetaten ønsker forøvrig en langblokk i områdets utkant (vekk fra Alna) i stedet for to punktblokker.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 57/18: Etterstadkroken – Etterstad Øst
Det var tidligere meningen at Etterstad Østs utkjøring mot Etterstadsletta skulle stenges. Etter en befaring kom man til borettslaget fikk velg om de ville ha det slik eller beholde dagens situasjon. De valgte det siste.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 58/18: Barnepark i Etterstadsletta
Det er ikke lenger fast bruk av denne, det sies at den mest brukes som «turmål» av barnehagene. Et styremedlem i Øst har tatt opp muligheten for at bygningen kan brukes som et slags grendehus.

Vedtak: Tas opp på neste møte.

Sak 59/18: Styrerom på Stang
Stang har innredet nytt styrerom. Vurderer å leie ut til andre selskaper ved behov.

Vedtak: Bekjentgjøres gjennom referat,.

(neste styremøte tirsdag 11. desember)