Referat fra styremøte 27. august 2019

Til stede:Knud Therkildsen, Anniken C. Mentzoni,Vidar Berget, Johnny Gimmestad, Liv-Kari Nylænd, Kirsti Bergh, Geir Haatveit, Annette Schjerven Kristiansen

Sak 47/19: Referat fra møte 11. juni 2019

Vedtak: Godkjent.

Sak 48/19: Etterstadgata 10
Planforslag foreligger nå. Planen er å rive all eksisterende bebyggelse, og erstatte dette med ny bebyggelse med en utnyttelsesgrad noe over halvannen gang nåværende. Det valgte alternativet fremstår utad som 4 bygninger, men de er bygget sammen til ett bygg.
Høyden på vår side blir 6 etasjer. Det legges opp til at en del tjenester og servicefunksjoner også skal være tilgjengelig for publikum, bl.a. frisør, fysioterapi, møterom, kafe. (adgang til parsellhage på taket for naboer nevnes også) 1. etasje på hjørnet Etterstadgata/Vålerenggata kan bli forretning eller bevertning – ikke en del av sykehjemmet.
Etterstad vel har tidligere engasjert seg for å få bevart Enga, og har også tilskrevet Byantikvaren om dette.
Byantikvaren har i sin uttalelse anbefalt at Enga bevares. De lgger også vekt på at bebyggelsen må trappes ned mot Etterstadgata og kolonihagen. Hvis det ikke kommer en løsning Byantikvaren kan godta vil Byantikvaren vurdere å fremme alternativ eller å sende saken til Riksantikvaren for vurdering av innsigelse.
Plan- og bygningsetaten har bedt om en snarvei til Etterstad i forlengelsen av Vålerenggata. Forslagsstiller mener at dette blir nesten like langt som å gå rundt. Da ser man imidlertid bort fra den parkmessige opparbeidelsen som er planlagt for en del av lokket som nå er inngjerdet.
Forslagsstiller mener at gjenåpning av Etterstadbekken er uaktuelt fordi bekken bare krysser planområdet «i en liten del av innkjørselen». Alnaelvas venner har påpekt at hvis bekken skal gjenåpnes i dag, må den på grunn av jernbaneskjæringen legges annerledes enn opprinnelig trasé – omtrent langs den tidligere nevnte snarveien.

Vedtak: Vi gjentar vår bekymring for Enga. Snarvei og bekk støttes.

Sak 49/19: Brynsbakken – Vålerengparken og Svartdalen

I Vårt Oslo» står det
«Hurra! Tverrpolitisk enighet om at Vålerengaparken og Svartdalsparken skal bevares». Byråd Hanna Marcussen sier at Vålerengaparken er tatt ut av planområdet og det samme gjelder Svartdalsparken. Politikere fra flere partier skrev under på en erklæring, der Svartdalsparken imidlertid ikke nevnes. I brev til Plan- og bygningsetaten skriver byråd Marcussen bare om Vålerenga park.

Vedtak: Vi tilskriver byråden, og viser til vårt forslag til plassering.

Sak 50/19: Blomstereng
Etterstad Sør har planlagt en blomstereng på en del av sitt område (mot grensen til Etterstad vest). Det er et problem at det blir stadig mindre blomsterenger. På landet blir mer og mer land fylt med åkrer der bare én art får gro, ville blomster er etterhvert henvist til midtrabatter og grøftekanter langs veiene. Siden både forurensning og lys om nattet er et problem for pollinerende insekter er ikke dette en god situasjon. I tillegg kommer selvfølgelig at blomster er pene å se på, og på Sletta er det nå mest blomster å se langs husveggene, og rundt trær og lyktestolper der gressklippere ikke kommer til.

Vedtak: Vi tar opp dette med bydelen og med Etterstad Nord, og spør om det går an å lage en sammenhengende blomstereng tvers over Etterstad.

Sak 51/19: Ensjøveien 34
Bystyret har nå endelig vedtatt regulering. Det har vært arbeidet med omregulering av tomten siden 2011. Det kan være flere grunner til at det har tatt tid, men det kan virke som om forslagsstiller i liten grad har vært villig til å lytte til PBE. Det endte med at bystyret måtte ta stilling til to alternativer – et fra utbygger som ville gi 76 boliger, og et fra Plan- og bygningsetaten som ville gi 73. Det siste ble valgt.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 52/19: Ensjøveien 4
Plan om å erstatte bebyggelsen i Ensjøveien 4 med leiligheter er også vedtatt i bystyret.. (Dette er siste bygg på høyre hånd (sett fra Etterstad) i Ensjøveien før man kommer til jernbanen.) Også her ble et alternativ fra Plan- og bygningstetaten vedtatt framfor utbyggers forslag.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 53/19: Grenseveien 71
Grenseveien 71 ligger på hjørnet av Grenseveien og Malerhaugveien (ovenfor det som nå er Lillebergtunet). Der har OBOS nettopp startet planarbeid for å bygge 188 boliger.
Utnyttelsesgraden er innenfor det Kommuneplan 2030 anbefaler, og man ønsker å beholde buehallen etter Jarlsberg Mineralvannfabrikk som nylig er satt opp på Gul liste.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 54/19: Tyngdepunktet Ensjø
Det ble opplyst at bebyggelsen i Tyngdepunktet (over T-banen) nå har fått dagligvarebutikk og kaffebar.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 55/19: Råsyklister ved Dumpa
I sak 41/19 vedtok vi i juni å gå inn for fartsdumper på veien her. I ettertid mottok vi imidlertid et brev fra Alna Terrasse (mottatt fredag 21. juni), og gjennomføring av vedtaket ble utsatt:
Felles initiativ til Bymiljøetaten om trygg gang- og sykkelveg i vårt område
Gang- og sykkelvegen som går parallelt med jernbanen og elva mellom Brynseng skole og Vålerenga skole er en viktig hovedfartsåre for gang- og sykkeltrafikken i vårt område. Det ferdes mange skolebarn her hver dag. Mange opplever gang- og sykkelvegen som utrygg, fordi det sykles veldig fort på denne strekningen. Det har vært ulykker med personskade.
Styret i Sameiet Alna Terrasse tar nå initiativet til en felles henvendelse fra interessenter i nærområdet til Bymiljøetaten. Vi ønsker å sende følgende henvendelse til Bymiljøetaten, og inviterer med dette mottakerne av dette brevet til å være med som avsender:
«Gang- og sykkelvegen som går mellom Brynseng skole og Vålerenga skole er en viktig hovedfartsåre for myke trafikanter i vårt område. Det ferdes mange skolebarn her hver dag. Mange fotgjengere opplever gang-/sykkelvegen som utrygg, fordi det sykles i høy hastighet på strekningen. Det har vært ulykker med personskade.
Noe av problemet her er at trafikken er blandet. Syklistene sykler (fort) blant fotgjengerne, som ofte er skolebarn.
Vi foreslår med dette at Bymiljøetaten bygger en varig løsning som gjør det tryggere for alle trafikanter på denne strekningen. Vi foreslår at det etableres en høystandardløsning for g/s-vei på strekningen, med delte felt (separate felt for syklister og fotgjengere).»
Vi ber om tilbakemelding fra dere innen 1. juli 2019.

Vedtak: Vi støtter initiativet

Sak 56/19: Etterstadsletta barnehage
Et avisinnlegg ble referert, der det fremkommer at 400 barn fra Bolteløkka (se sak 43/19) må konkurrere om bussparkering med 120 barn fra Grünerløkka som også flyttes mot foreldrenes vilje. Barnehagen ble oppført etter søknad i april 2006 – opprinnelig tillatelse ble gitt på betyngelse av at «Barnehagepaviljongen må være fjernet og tomten ryddet, før 01.07.2008».

Vedtak: Den nåværende tillatelsen til midlertidig bruk går ut 31. desember 2020. Vi må allerede nå begynne å jobbe for at den ikke fornyes en gang til.

Sak 57/19: Sommerfesten
Sommerfesten 2019 ble faktisk vellykket, med stor oppslutning fra beboere. Imidlertid var det svært få frivillige til å jobbe med arrangementet – på grensen av hva som faktisk kunne fungere. Annette synes hun har vært fest-general lenge nok, og trekker seg nå. Bestiller imidlertid orkester og hester til den datoen styret fastsetter

Vedtak: Vi må starte tidligere med å be styrene finne frivillige. Det sendes ut melding til alle styrene før neste styremøte. Det er viktig at vi har en fungerende festkomite, og ikke legger alt på en person. Neste sommerfest blir lørdag 22. august 2020. Vi varsler Vålerenga vel, Hagelarm og andre som pleier å ha arrangementer etter sommerferien om dette, for å prøve å unngå kollisjoner.

Sak 58/19: Gang- og sykkelvei
Johnny opplyser at det ser ut til at ordentlig GS-vei snart er på plass ved Etterstadkroken/Etterstad Øst.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 59/19: Fartsgrenser
Fartsgrensen på Etterstad er nå 40 km/t, mens det f.eks. i Strømsveien er 30 km/t. Samtidig har vi altså hundrevis av barn som busses til Etterstad for å gå på skole og i barnehage.

Vedtak: Vi ber om at fartsgrensen på Etterstad reduseres til 30 km/t