Referat fra styremøte 26. november 2019

Til stede:Knud Therkildsen, Anniken C. Mentzoni,Vidar Berget, Johnny Gimmestad, Liv-Kari Nylænd, Kirsti Bergh, Geir Haatveit, Øyvind Elgstøen, Odd Rune Andersstuen, Roger Skau.

Sak 69/19: Referat fra møte 29. oktober 2019

Vedtak: Godkjent.

Sak 70/19: Scene i parken
Sparebankstiftelsen DNB har nå gitt utsettelse til 1. juni 2020. Alt er klart for innsending av papirer til Plan- og bygningsetaten.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 71/19: Bank
Velets midler står i DNB, som for tiden har svært lav rente.

Vedtak: Leder har fullmakt til å flytte våre konti til OBOS-banken. Knud Therkildsen, Anniken C. Mentzoni og Vidar Berget får disposisjonsrett til disse.

Sak 72/19: Fartsgrenser på Etterstad
Vi har fått svar på vår henvendelse til Bymiljøetaten. Etaten tror ikke fartsgrensene vil bli respektert når den er lavere enn hva veistandard og omgivelser tilsier, og at en 30 km fartsgrense vil kreve et stort antall fartsdempere. Av hensyn til bussen kan ikke dette gjøres, da en buss må kjøre mye saktere enn en personbil for å passere en fartsdump. De er imidlertid villige til å fremme forslag om 30 km/t på strekning mellom Etterstadkroken og innsnevring.
Bydel Gamle Oslo har under overskriften «Trygg skolevei – Brynseng skole tatt opp det samme. I tillegg til å opplyse at det vil bli anlagt fortau langs Etterstadkroken (som ser ut til å komme i stedet for opplyst gangvei – se sak 27/18), skriver etaten ord for ord det samme som de skrev til oss.
Bydelsutvalget svarer:
BU vil gjøre oppmerksom på at i Sak 437 Bystyret 14.12.2011, Trafikkplan for Gamle oslo ble bl.a. følgende vedtatt:
Byrådet bes arbeide videre med følgende tiltak:
– Gjennomgå alle gatene i bydel Gamle Oslo med sikte på å redusere fartsgrensen til 30 km/t i de fleste gatene i bydelen.

Vedtak: Vi viser til dette, og spør hvorfor en rene boliggater som hos oss skal unntas fra noe som gjelder de fleste gatene i bydelen. Vi foreslår opphøyde gangfelt, som brukes flere steder med bussrute, og eventuelt fartshumper på holdeplassene der bussen uansett stanser.

Sak 73/19: Sommerfesten
Anette har bestilt hester og orkester, men har trukket seg pga dårlig oppslutning av frivillige.

Vedtak: Vi tilskriver boligselskapene og sier at hvis det skal bli flere sommerfester må hvert lag greie å stille med minst en representant til sommerfestkomite.

Sak 74/19: Belysning i Svartdalsparken
Bydelsutvalget har fattet følgende vedtak:
Bydelsutvalget ber Bymiljøetaten sørge for bedre belysning langs gangstiene i Svartdalsparken. Belysningen bør utformes slik at det ikke skaper lysforurensning og at naturmangfoldet ivaretas.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 75/19: Nils Hansens vei 27
Det er forholdsvis nylig oppført et stort kontorbygg på Nils Hansens vei 23-25. Det er nå offentlig ettersyn på regulering av et bygg som fullfører dette og når frem til Østensjøveien.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 76/19: Nærmiljøkart
Nydalen skiklubb har laget orienteringskart for Etterstad, samt for Hovin. Kulbben har tidligere laget kart over skogsområder i marka, men ønsker å øke interessen for orientering med orienteringskart i urbane strøk.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 77/19: Leskur, Etterstad Sør.
Det gamle blå leskuret skal erstattes av et moderne. På møtet ble det hevdet at dette ville bli uten sanntidsinformasjon. [I ettertid ser det ut til at dette må være en feillesning av produktkatalogen – se sak 201918839 hos Plan- og bygningsetaten. De har bedt om strøm fra Nygård.

Vedtak: Øyvind undersøker om de har fått til avtale om strøm.

Sak 78/19: Malerhaugveien 19-23
Dette er bygget rett bak Fyrstikkalleen videregående. Eier ønsker å bygge boliger, og huset rives nå. Det er planlagt 6 bygninger rundt et gårdsrom vendt mot skolen. Det står flere store trær på tomta. Det er foretatt en faglig vurdering av Biofokus mht disse trærne. De største trærne er svartpoppel, som regnes som en fremmedart. Konklusjonen blir at fjerning av trærne ikke vil ha noen negativ konsekvens for biologisk mangfold, og det anbefales å plante stedegne arter som eik, ask, alm eller lind.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 79/19: Fredrik Selmers vei/Helsfyrbekken
Her ønsker Plan- og bygningsetaten at det skal utarbeides en felles regulering for området selv om eierne har høyst forskjellige ønsker. FS2 og FS5 ønsker å rive alt og bygge nytt. (Begge har 5 etasjer i dag, høyde på nybygg antydes som henholdsvis 42 og 50 meter) FS3 og Innspurten 1 ønsker ikke å gjøre noe nå eller i de nærmeste årene.
I forbindelse med dette foreslås gjenåpning av Helsfyrbekken, som opprinnelig rant fra Karl Staafs vei til Hovinbekken på Jordal.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 80/19: Grenseveien 99
I følge Akers Avis Groruddalen er denne gården nå kjøpt av NCC og Arctic Real Estate som planlegger riving og nytt kontorbygg. Planlagt riving 2022 og ferdigstillelse 2024.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 81/19: Gladengveien 1/Ensjuøveien 14
Her arbeides det nå med planer om nybygg på 8 etasjer – 180 leiligheter.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 82/19: Neste møte
Vi pleier å avholde møte siste tirsdag i måneden. 31. desember er neppe aktuelt, heller ikke tirsdagen før.

Vedtak: Neste møte avholdes 14. januar 2020 kl. 19.00.

Sak 83/19: Oppgradering av gårdsrom, Etterstadsletta 4
I følge nabovarsel har man tenkt å lage boder for sykler, barnevogner og vaktmesterutstyr på baksiden – mot støyskjermen. Det lages også moderne søppelskur utenfor bygget på forsiden. Dermed kan nåværende boder midt i gården rives og erstatte med muligheter for uteopphold.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 84/19: Brynsbakken
Opprinnelig ble det vurdert å plassere bygninger fra Hylla i Enebakkveien bl.a. i Vålerengaparken og i Svartdalsparken.
Plan- og bygningsetaten beklager nå at de «ikke har vært så tydelige og gode rådgivere for denne planprosessen som vi burde vært». De fraråder Bane NOR å gå videre med disse områdene og vil avslutte egen plansak om dette. Bane NOR sier seg enig i dette.
Dermed er disse viktige friområdene sikret. I sakens dokumenter ligger også et kart der 20 mulige tomter er tegnet inn – inkludert de som har vært nevnt. Svært mange av disse er også kontroversielle (utkanten av minneparken, parken på Galgeberg ovenfor Skulpturparken, etc.
Som en følge av endringen vil Enebakkveien bli redusert til sykkel/gangvei. Det er også forslag om å lage en nedgang fra Vålerengaparken med trapp.

Vedtak: Vi minner igjen om vårt forslag.

Sak 85/19: Lyskryss på Ensjø
Krysset Ensjøveien/Gladengveien er et av de mest ulykkerammede i Oslo. Det blir nå montert trafikklys.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 86/19: Byttebod
Gamle Oslo tilbyr en Byttebod, der man kan legge ting man ikke trenger – eller hente dem. Forutsetter at noen kan følge opp og rydde.
Forslaget ble møtt med en del skepsis, da det fort kan bli en søppelkasse.

Vedtak: Hvis noe boligselskap vil ta sjansen må de gjerne prøve.

Sak 87/19: Julemarked
Etterstad videregående har julemarked, og salg av julemarked i butikk og restaurant.
Alle disse er åpne tirsdag, onsdag, torsdag første uken i desember fra kl. 11.00. Butikken også fredag 11-14.
Butikk og julemarked har ellers åpent til 16.00 på tirsdager, og 18.00 de andre dagene. Restauranten stenger 16.00 på tirsdag, og 19.00 onsdag og torsdag.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 88/19: Miljøvennlige nabolag
Vellenes fellesorganisasjon har utgitt brosjyren «Miljøvennlige nabolag»..

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 89/19: Ensjøveien 34
Regulering er endelig vedtatt av Bystyret, og det så ut til at saken var avsluttet. Naboer har imidlertid klaget til Fylkesmannen på grunn av trerekken mot Malerhaugveien. Denne må felles for å gjennomføre planen.
Plan- og bygningsetaten har gitt klagen oppsettende virkning.

Vedtak: Tatt til orientering.

[Flere saker krevde forklaring av beliggenhet. Kart gjengis derfor under.]