Referat fra styremøte 30. mars 2021

Til stede:Knud Therkildsen (Etterstad Vest), Vidar Berget (Etterstad Nord), Geir Haatveit (Nygårdskollen), Paal Østby (Vålen), Torill Astrup Svenning (Etterstadtoppen), Torild Olufsen (Etterstadkroken Vel /5e-f), Dagfinn Utgård (Etterstadsletta 46) , Øyvind Elgstøen (Stang) , Johnny Gimmestad (Etterstad Øst), Dag Andersen (Etterstadsvingen), Mona Andersen (Eitillstad).

Sak 13/21: Referat fra møte 23. februar 2021

Vedtak: Utsatt

Sak 14/21: Etterstadsletta 2
Saken var egentlig satt opp i håp om at Etterstad I skulle delta. Men det ble skissert en løsning med høyere støyskjerm og park.

Vedtak: Forutsatt OK fra Etterstad I foreslår vi dette.

Sak 15/21: Ballbinge
Bilder ble vist med plassering av ballbingen foreslått av Etterstad Nord på sletta. Flere av de nærmeste borettslagene var skeptiske til dette.

Vedtak: Siden et slikt prosjekt forutsetter enighet fra naboene melder vi til Etterstad Nord at dette ikke blir aktuelt.

Sak 16/21: Utbygging i nord (Grenseveien, Grensesvingen, Fredrik Selmers vei
Reguleringssaker pågår på begge sider av Grenseveien, som vil gi mye høyere bygninger enn dagens (forholdsvis) lave utnyttelsesgrad.
(se etterstad.no)

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 17/21: Etterstadsletta 48
Sporveien inviterer til medvirkningsmøte for utviklingen av Etterstad base torsdag 29 april 17.30-19.30.
Arkitekten har stilt spørsmål forut for dialogmøte (avholdet 22. mars, men referat foreligger ennå ikke) ber de Plan- og bygingsetaten svare på hvordan de vurderer muligheten for å flytte atkomst. I materialet til samme møte lister de opp 6 atkomstmuligheter.

  1. «Etterstad Nord» (altså nord for Sporveisbygget – dagens løsning)
  2. Etterstad sør
  3. Etterstadkroken
  4. Østensjøveien (via Surstoffveien)
  5. Østensjøveien (over Østensjøveien 5
  6. Via rampe fra E6 til Østensjøveien

Det vurderes tre alternativer for lokk over T-banen. Minilokk (ca. 15 m), kort lokk (100 m, kostnad 96 millioner) og langt lokk (kostnad 325 millioner
Det har til nå stått i papirene at dagens sporveisbygg skal bevares. Det viser seg at «bevaring» er et tøylig begrep. Det skisseres mulighet for påbygg med tre etasjer i alternativene bolig og kontor. Det vurderes også å fjerne hele – eller deler av – nordfløyen. Det er tydelig at fortsatt bruk som i dag ikke er prioritert, det utredes også transformasjon til butikk- eller boligformål.

Vedtak: De tre første alternativene er ikke akseptable, i hvert fall ikke for tungtransport til basen. Det er noen problemer med de andre løsningene, men disse vil bli betydelig mindre hvis sporene senkes, eller det anlegges langt lokk. Vi må jobbe mot en slik løsning, og prøve å nå frem gjennom BU og andre politiske kanaler.

Sak 18/21: Trafikk
Beboere og styreledere i Etterstadsvingen og Etterstadsletta 46 har sendt følgende brev til BYM, BU, FAU Brynseng skole, Oslo Arbeiderparti (Oslo og lokalt), Ruter og Sporveien.


Beboere i Etterstadsletta 42, 44 og 46 krever trygge skoleveier, Trygg trafikk, mindre støy.
Tiltakene som må gjøres:

  1. Fartsgrense på 30 km i timen, slik det ellers er i de fleste tett bebygde boligområdene i byen.
  2. Fartsdumper. Enten over hele Etterstadslettaveien, eller på strategiske punkter der det ellers oppstår trafikkfarlige situasjoner.
  3. Innsnevringer ved alle fotgjengeroverganger.
  4. Generelt enda flere fotgjengerovergangen, og spesielt en ekstra fotgjengerovergang mellom bussholdeholdeplassene Etterstadkroken og Helsfyr.

Begrunnelse:
Etterstad er et stort boligområde sentralt i byen og tett knyttet til kollektivknutepunktet Helsfyr. Det bor mange småbarnsfamilier i området, og det er flere skoler og barnehager på Etterstad. Dette betyr at det er mange barn som ferdes langs gatene, både med og uten foreldre. Nye Bryn barneskole har gjort Etterstadslettaveien, som går gjennom hele boligfeltet, til skolevei for mange små barn. Flere av barnehagene ligger dessuten tett opp til denne veien.

Det er en del belastende trafikk på Etterstad. Etterstadslettaveien er rute for buss 37, og i tillegg holder Sporveien til i området. Det betyr at det er en del tung trafikk gjennom et tett bebygd boligfelt, i tillegg til Sporveiens biler.

Trafikken gjennom Etterstad gir noen utfordringer:

  1. Fartsgrensen på Etterstad er 40 km i timen. Det er i utgangspunktet en høy fartsgrense med tanke på at det er en vei midt i et stort boligområde. Mange bilister kjører dessuten over denne fartsgrensen, til alle tider av døgnet, og mange må bremse kraftig ned ved fotgjengerovergangene.
  2. Området rundt endeholdeplassen til buss 37, Helsfyr, er veldig uoversiktlig. Her ligger den viktigste og mest trafikkerte fotgjengerovergangen på Etterstad, fordi den leder til Helsfyr T-bane. Den benyttes av beboerne på Etterstad som benytter seg av kollektivtrafikk, skoleelevene fra Etterstad vgs og skoleelever og barnehagebarn til og fra skole/barnehager. I rushtiden står det busser tett inntil denne fotgjengerovergangen på begge sider. Det vil si at man som fotgjenger ikke ser om det kommer biler før man er midt ute i fotgjengerfeltet. Bilene som kommer kjører ofte for fort, og de ser ikke dem som er på vei ut i fotgjengerfeltet, og det oppstår dermed en del trafikkfarlige situasjoner.
  3. Innkjørselen til Sporveiens område og borettslaget Etterstadstadsletta 46 er uoversiktlig. På den andre siden av veien ligger en barnehage. Det er med andre ord mye trafikk og mange små barn nettopp her.
  4. Det er svært langt mellom fotgjengerovergangene ved bussholdeplass Etterstadkroken og endeholdeplassen Helsfyr. Boligblokkene nummer 42, 44 og 46 trenger en ekstra fotgjengerovergang, det samme gjør de ansatte ved Sporveien som er nødt til å krysse veien et sted det ikke er fotgjengerovergang.

Det har skjedd noen positive endringer. Beboerparkeringen har ført til noe redusert trafikk, og det parkerer færre lastebiler og busser langs veien. Det har kommet innsnevringer ved noen av de viktige fotgjengerovergangene, og vi har fått en ekstra fotgjengerovergang. Disse tiltakene gir en synlig effekt. De senker farten på bilene, og barnehage- og skolevei oppleves dermed tryggere.

Etterstad vel har tidligere – i henvendelser til BYM 8. septemer 2019 og 2. desember 2019 – bedt om 30 km fartsgrense på Etterstad. Vi har pekt på det merkverdige i at når man svinger av fra Strømsveien og inn mot Etterstad kan man øke farten. Bymiljøetaten viste til at det er vanskelig å få folk til å følge fartsgrenser som ikke står i forhold til veistandard og omgivelser uten fartsdempere. Bymiiljøetaten sa seg imidlertid villig til å foreslå redusert fartsgrense mellom Etterstadkroken og innsnevring. Saken skulle bli sendt på høring i første halvdel av 2020, og det er nå 30 km/t på strekningen innkjøring Stang-Etterstadsletta 45 b. (se etterstad.no)

Vedtak: 40 km/t er for høyt. Fartsgrensene hos oss bør være de samme som f.eks. i Strømsveien. Særlig gjelder dette fra nåværende 30-sone og frem til Helsfyr, der det verken er fortau eller fotgjengeroverganger. Det bør også være en tredje innsnevring i dette området.

Sak 19/21: Utbygging på Brynseng
På Brynseng er det nå planer om utbygging i 3 store områder. «Entra-området» (se sak 43/18), Østensjøveien 40-52 (se sak 03/11, og et nytt boligområde i Tvetenveien ved siden av ny hovedbrannstasjon.
(se etterstad.no)

Vedtak: Tatt til orientering.

SaK 20/21: Ensjøaksjonen – turveier
I 2019 vedtok vi å støtte Ensjøaksjonen, da beboere protesterte mot sen utbygging av grøntområder (se sak 28/19 og 38/20). Det ser nå ut til at Tiedemannsparken, Vestre Parkdrag og Sentral Tverrforbindelse blir ferdige i sommer. Turveiene er ferdige, selv om områdene fremdeles er gjerdet inn (antagelig av hensyn til nysådd gress).

Vedtak: Tatt til orientering.

SaK 21/21: Brynsbakken
Bystyret gikk inn for utbygging til gjengjeld for uhyre vage løfter om å se på muligheter for avbøtende tiltak i ettertid. Vålerenga vel har startet en innsamling på Spleis for å få penger til advokathjelp i ankesaken.

Vedtak: Vi bidrar til innsamlingen. Leder har fullmakt til å vurdere hva vi har råd til.

Sak 22/21: Sommerunderholdning i parken

Vedtak: Vi prøver å avtale konserter med Oslo Radioorkester og Vålerenga skoles musikkorps. Hva slags arrangement det blir rundt det vurderes etter regler som gjelder etter sommeren.

Sak 23/21: Årsmøte
Vi burde egentlig hatt årsmøte ganske snart, men et fysisk møte ville være å foretrekke.

Vedtak: Årsmøtet flyttes i år til tirsdag 7. september, med forbehold om situasjonen.