Utsettelse for Sotahjørnet

Som kjent har OBOS planer om utbygging i Etterstadgata 2 og 4. Men ikke bare på den siden av jernbaneskjæringen. Tanken er å legge lokk over jernbanen, og bygge helt inntil veien på andre siden.

Vi skrev første gang om dette i 2004, men OBOS har jobbet lenge med planer om å bygge her. På sidene til Vålerenga historielag, leser vi at OBOS søkte om å rive og bygge kontorbygg i 1988. Men det var ikke da det begynte. I Aftenposten for 12. februar 1948 leser vi at boligrådmannen regner med 3000 nye boliger i 1948. De inkluderer:
«Etterstad Øst, hvor det blir 108 leiligheter. Låneandragende befinner seg i Husbanken.
Etterstad sør, hvor prosjekteringsarbeidet er godt i vei. 292 leiligheter hvorav 150 kan påbegynnes i 1948.
Etterstadgata 2, hvor prosjekteringsarbeidet er i gang, 24 leiligheter.«

OBOS har altså jobbet for å rive de gamle bygningene i 67 år!

Den siste reguleringssaken har et saksnummer fra 2000. I dag kan man gå inn på alle Plan- og bygningsetatens saker i Saksinnsyn, men gamle saker er ikke lagt ut. Vi har derfor ikke tilgang på alle dokumenter. Men vi forstår jo av innholdfortegnelsen at det nå er slutt:

Tross OBOS’ anmodning om utsettelse heter likevel siste brev fra etaten: «Saken er avsluttet».

Det er jo ikke dermed sagt at alt er over. OBOS har hatt minst to saker som er blitt avsluttet før. Alt de behøver å gjøre er å åpne en ny sak. Og de har nå sendt inn søknad om å få rive Etterstadgata 2 og Etterstadgata 4:

Byantikvaren uttalte seg til riving av nr. 4 med overskriften: «Sterk frarådning og anmodning om midlertidig forbud». Men OBOS har fått tillatelse til å flytte huset i Etterstadgata 2 til Totengata 3! Dermed blir huset bevart – i en bakgård uten kontakt med det miljøet det har vært en del av.

De røde «nålene» på bildet viser Totengata 3a og 3 b.

Tidligere omtale av saken:
november 2011
mars 2011
oktober 2011 (Aftenposten)