Referat fra styremøte 23. november 2005

Til stede: Knud Therkildsen, Kari Hogseth, Vidar Berget, Jørn Egelund, Ingvild Kiland, Harald Åsegård, Marius Elind .

66/05: Referat fra møte 26. oktober

Vedtak:
Godkjent.

67/05: Oppsummering fra Lobbykurs 12. november

Knud og Vidar har vært på «lobbykurs» i regi av KUV. Seminaret het egentlig Seminar for vellene i politisk dialog med Oslo Kommune. Med på seminaret var bl.a. (som innledere) Grete Horntvedt (Byråd for byutvikling), og Ola Elvestuen som er leder for byutviklingskomiteen. Det er ellers mulig at det var samferdselskomiteen man burde trukket inn – mange spørsmål om veier. Gode råd var bl.a. at det er viktig å være tidlig ute, lettere å påvirke da. Dessuten at man tar direkte kontakt med politikere og prøver å bygge allianser. Lokale partigrupper kan også være viktige medspillere. [I intern pauseprat ble vi enige om at vi må anstrenge oss for å knytte kontakter når det blir direkte valg til bydelsutvalg i 2007. Gjerne stille kandidater spørsmål om «våre» saker og offentliggjøre på websider og infokanal] Innbyggerintiativ ble også gjennomgått. Det ble imidlertid understreket at det er ikke nok å få saken på dagsorden. Hvis man ikke har politisk støtte kan saken lett ende med oversendelse til en komite.

Vedtak:
Tatt til orientering.

68/05: Innbyggerinitiativ – inspirert av Lobbykurset

Som et slags «elevarbeid» etter seminaret ble det laget et forslag til innbyggerinitiativ om hvordan man generelt kan gjøre det lettere for vel og andre beboersammenslutninger å gjøre seg gjeldende:

Hvorfor dette forslaget:

Seminarer avholdt av KUV for vellene i Oslo avslører at det i mange lokalmiljøer er en sterk følelse av frustrasjon. Man opplever å bli overkjørt av utbyggere og kommunale myndigheter. Det er en alminnelig oppfatning at vel eller andre beboersammenslutninger alltid taper. Det kan være flere grunner til at man opplever det slik. Vi ser ikke bort fra at det i mange tilfeller kan skyldes urealistiske oppfatninger om hva man kan oppnå. Men vårt forslag tar utgangspunkt i de situasjoner der beboere har noe nyttig å bidra med i prosessen, og hvordan man skal gjøre det lettere for dem å komme med et bidrag.

Forslag:
Beboere i Oslo kan registrere sin interesse for informasjon om saker som berører bestemte områder/adresser. Offentlig etat som mottar en henvendelse om en av disse adresser, eller som selv planlegger et initiativ, plikter å informere vedkommende beboer/beboere om dette.

Begrunnelse:

Veldig ofte kommer lokale interesser for sent inn til å kunne påvirke. Et meget prisverdig tiltak fra Oslo kommune er at man fra 2005 fikk adgang til offentlige postjournaler på internett. Dette gjør at man i prinsippet kan få kunnskap om saker på et mye tidligere tidspunkt. Imidlertid kan bare plan- og bygningsetatens journal alene utgjøre nærmere 100 sider på en dag. Det er bare velforeninger med meget stor arbeidskapasitet som kan forsikre seg om at de får med seg alt som berører dem.

Hvis velforeninger o.l. kunne «abonnere» på skriv som var av interesse for dem ville de kunne komme på banen før planleggingen var kommet for langt. Dette kan være en fordel for alle parter. Hvis et vel f.eks. vinner frem med sitt syn, vil det være mye enklere og billigere for utbygger om beboerinteressene ble tatt hensyn til på et tidlig tidspunkt i planleggingen.

En annen sak er at en slik ordning drastisk ville endre hvordan vel og andre beboergrupper ville oppleve kommunens rolle. Gjennom postjournalene har vi jo oppdaget at det er mange saker som folk flest aldri hører om. Dette fordi utbyggingsforslag som ville innebære urimelige overgrep mot naboer blir lagt døde allerede i forhåndskonferanse i plan- og bygningsetaten.

Klargjøring:
Av eksempler i ovenstående kan det virke som om man bare tenker på saker i plan- og bygningsetaten. Vi mener imidlertid at det ikke er noen grunn til ikke å gjøre det samme gjeldende for andre etater. Større utbyggingssaker er klart viktigst, men for velene vil det også være viktig å bli informert om flytting av holdeplasser, endring av gatebelysning, opprusting av lekeplass, asfaltering, utvidelse av barnehage o.s.v. Det ville være en bra ting hvis velenes korrespondanse og sakslister reflekterte det faktum at kommunen i hovedsak driver med positive ting.

Begrensninger:
I forslaget står det «Beboere i Oslo». Det åpner også for at enkeltpersoner kan gjøre dette. Vi er åpne for at man av kapasitetsgrunner kan ha behov for å begrense en slik rett. Vi vurderte også formuleringer av typen «beboersammenslutninger med medlemstall over….». Imidlertid tviler vi på at dette blir noe reelt problem.

Vedtak:
Vi prøver å sende forslaget til KUV, som eventuelt fremmer det videre.

69/05: Gjennomkjøring i Etterstadkroken
Gjennomkjøring i Etterstadkroken er et tiltagende problem. Selskapene i Etterstadkroken har vært i kontakt med NCC Eiendom, Samferdselsetaten, Plan- og bygningsetaten, Trafikksjefens etat og Politiet, uten at dette har hjulpet. Det er vedtatt at snuplass skal opprettes i forbindelse med utbygging i Brynsengfaret 8-12.


Dette var imidlertid våren 2002, og man har nå begynt på arbeidet med en ny reguleringsplan til erstatning for den som forelå i 2002. Man føler at de fleste muligheter er prøvd uten resultat, og at det er fare for at saken forblir fastlåst til området bygges ut. Det som gjenstår er utspill gjennom FAU på Vålerenga, der bl.a. dette tas opp i forbindelse med et forsøk på å sikre barnas skolevei. I dag må barn fra Etterstadkroken (i hvertfall om vinteren når «snarveier» ikke er åpne») først ut i trafikken i Etterstadkroken, for så å krysse Etterstadsletta frem og tilbake før det er fortau/gangvei til skolen. Et innbyggerinitiativ ble nevnt som mulighet.

Vedtak:
Tatt til orientering.

70/05: Vinmonopol i Oslo øst? (underskriftskampanje)

En partigruppe i gamle Oslo har startet en underskriftskampanje mot at det etter nedlegging av Vinmonopolet på Helsfyr ikke lenger finnes noe vinmonopol noe sted i Gamle Oslo. Det ligger lenke til denne på våre nettsider, men ikke alle har tilgang.
Vedtak:
Vi ber om å få legge ut liste på en eller flere lokale butikker, og informerer via lokal-TV.

71/05: Bomiljøforum 29. november
Møtet er gratis, og de som ønsker kan melde seg på (frist 27/11).
Vedtak:
Tatt til orientering.

72/05: Trafikk ved Dumpa barnehage
Dette har vært fremmet av FAU i barnehagen. Det er ingen fotgjengerovergang, samtidig som det ikke er sammenhengende langs sørsiden av Etterstadsletta.

Vedtak:
Krav om fortau støttes. Vi overveier å be om fartskontroll.

73/05: Neste møte

Vedtak:
11. januar kl. 19.30.