Referat fra styremøte 26. februar 2002


Etterstad 1  –  Stein Erik Robertsen

Til stede:Stang Terrasse  –  Marion Fricke

Etterstad Vest  –  Knud Therkildsen

Etterstad Øst   –  Tom Arne Nygård

Alna Terrasse:  –  Bente Ekelund

Etterstadsvingen  –  Kjell Svestad

Etterstadsletta 46  –  Leiv Nygard

Alna Terrasse  –  Stein A. Hustad

Etterstad Vest  –  Agnar Thesen

Etterstad Nord  –  Vidar Berget

Leder  –  Olaug Norlemann



Ikke møtt: Alna, Sør.

Sak 014/02: Referat fra styremøtet 21. januar 2002.

Vedtak: Godkjent med følgende rettelse: Bente Ekelund fra Nygård var til stede.

Sak 015/02: Undergang til T-banen
Teknisk komite i bydelen avlyste møtet i januar p.g.a. få saker. Neste møte er ennå ikke avholdt, men kommer i nærmeste fremtid. Geir Gustad er informert om at han er utnevnt til aksjonsleder, og tar jobben. Han mener imidlertid at de som har størst problemer må være de mest synlige.

Vedtak: Vi tilskriver samferdselsetaten og Statens Veivesen i Oslo. Olaug tar kontakt med leder i pensjonistforeningen.

Sak 016/02: Informasjon på Kabel-TV
EKTV har ingen innvendinger mot at Bjarne Kjeldsen setter opp sider for oss som tidligere vedtatt. De påpeker dog at EKTV har det redaksjonelle ansvaret for kanalen, og forbeholder seg de rettigheter som følger av det.

Vedtak: Tatt til orientering

Sak 017/02: Bygging på Gjøvikbanen

Følgende brev er sendt bydelsoverlegen:


Støygrenser – tidssoner for byggearbeider, vedrørende den planlagte bebyggelsen på lokk over Gjøvikbanen..

Vi viser til tidligere korrespondanse vedrørende den planlagte utbyggingen over Gjøvikbanen. Vi arbeider videre med å få redusert den planlagte bebyggelsen i høyden og med luftpassasje mellom blokkene.

Borettslagene i Etterstad Vel vil ha opplyst hvilke støygrenser og i hvilke tidsperioder en framtidig utbygging vil reguleres innenfor.

Kolonihagene vil ligge som nærmeste nabo og 3 – 4 meter unna byggeprosjektet. Vålerenga Bo- og Servicesenter og Etterstad Vest Borettslag vil ligge 15 – 20 meter unna byggeprosjektet.

Utbyggingen vil finne sted i flere byggeprosjekter og strekke seg over en byggeperiode på 10 – 15 år.

Etter det vi forstår er det bydelsoverlegen som fastsetter vilkårene for støy og for hvilke tidsperioder byggearbeider kan pågå.

Vi er bekymret over den korte avstanden som vil berøre en stor gruppe av eldre og barn
Håper på snarlig svar.
Med vennlig hilsen
Olaug Norlemann

Leder i Etterstad Vel

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 018/02: Vedrørende bytte av forretningsfører for boligselskapene på Etterstad

Følgende brev er sendt:


Advokat Terje Jacobsen
Olav V’s gate 1

0161 OSLO



Vedrørende forretningsførsel Etterstad

Prøvde å ringe deg i dag, men var vel alt klar over vinterferien.

Det vi har diskutert og snakket om i Etterstad Vel og de 7 borettslagene er mulighet for annen forretningsførsel enn den OBOS har for disse selskapene.

Et av boligselskapene er ikke fornøyd med den «hjelp» OBOS yter i denne anledning og skrev til OBOS ved styret for å få et svar på denne saken.

Det OBOS gjør er å sende et skriv på mange sider med skremsel for hvordan det ville gå hvis dette boligselskapet meldte forretningsførselen over til andre. Da ville de påberope seg å oppnevne en OBOS-oppnevnt representant som skulle være på alle møter o.s.v.

De andre selskapene er heller ikke synlig begeistret over hva OBOS gjør for selskapene.

Vedkommende som er driftssekretær for alle de 7 boligselskapene er på kontoret kun 2 dager i uken, og ellers sitter han som bestyrer for Ammerudlia borettslag, og de dagene må styrene ringe ham der.

OBOS arbeider ikke lenger for sine medlemmer og dette er vi lei av.

Velet er også i ferd med å sende styret i OBOS et brev på vegne av disse selskapene. Mye av dette kommer jo også av at OBOS overkjører oss vedr. bygging på Gjøvikbanen o.s.v.

Er det mulig at du og ditt firma kunne bistå oss med forretningsførsel for disse borettslagene. Det er snakk om 1079 husstander i disse selskapen fordelt slik:
103 – 282 – 16 – 13 – 108 – 301 og 256
Jeg prøver å ta kontakt med deg mandag for en liten prat

Et forslag til brev til styret i OBOS ble behandlet:


Vedrørende forretningsførsel utført av OBOS for borettslag organisert gjennom Etterstad Vel

Vi viser til tidligere korrespondanse vedrørende den planlagte utbyggingen over Gjøvikbanen og mottatt kopi fra Etterstad Vest borettslag vedrørende en oversikt motatt fra OBOS over hva som skjer ved opphør av forretningførsel fra OBOS.

Det er 7 borettslag i Etterstad Vel som per dags dato har forretningsførsel utført av OBOS.
På vegne av disse borettslagene vil vi påpeke at denne listen over punkter på hva som vil skje ved opphør av forretningsavtale er meget «negativt» ladet.

Borettslagene sitter igjen med spørsmål om hvem OBOS skal representere og hvem styret i OBOS skal representere.

Er det vi som medlemmer og som vi ser det, også kunder av OBOS. Eller er det organisasjonen av selskaper i OBOS og administrasjonen i OBOS.

Vi vil ta saken videre til advokater som driver eiendomsforvaltning og juridisk rådgivning. Og som kan gi oss råd og veiledning i saken.

Vennligst gi oss tilbakemelding om adresse og telefonnummer til personer i styret i OBOS som vi kan ta direkte kontakt med.

Vi beklager de følelser vi sitter igjen med, ut fra en organisasjon som vi mente skulle ta hensyn og arbeide for sine medlemmer.

Vedtak:
Henvendelser til OBOS’ styre bør komme fra medlems-borettslagene, ikke fra et vel med blandet sammensetning. Forslaget oversendes til styrene.

Sak 019/02: Oversikt vedr. rehabilitering/vedlikehold i boligselskapene
Oversikt mottatt fra Nygård. Vi har ennå ikke fått fra alle.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 020/02: Trafikken på Etterstad.
Vi har mottatt følgende brev fra Samferdselsetaten:


ETTERSTADSLETTA – SUPPLERING AV FARTSGRENSESKILT

Ditt brev til Oslo politidistrikt er oversendt Samferdselsetaten som rette vedkommende for å besvare ønsket om å supplere med flere fartsgrenseskilt og flere gangfelt. Tiltakene ønskes gjennomført, da veien har mye tungtrafikk p.g.a. byggevirksomhet i Etterstadområdet.

Det vil bli satt opp flere fartsgrense 40 km/t skilt i Etterstadsletta og Biskop Jens Nilssøns gate i løpet av kort tid.

I Skiltnormalene stilles det flere krav som må oppfylles før et gangfelt kan etableres. Kravet som har størst betydning ved vurdering av nye gangfelt er antall fotgjengere og trafikkvolum. Gangfelt bør ikke anlegges når antall kryssende fotgjengere er færre enn 25 og antall kjøretøy er færre enn 200 i maksimumstimen. Gangfelt utenom veikryss er normalt ikke egnet til å bedre trafikksikkerheten. Våre erfaringer tilsier at gående er mer forsiktige ved kryssing av veien når gangfelt ikke er merket på steder med liten fotgjengertrafikk. I veier hvor nevnte kriterier ikke oppfylles etableres gangfelt bare i spesielle tilfeller som for eksempel ved hovedatkomst til en skole. Ved de to bussholdeplassene i Etterstadsletta vil gangfelt ha tvilsom betydning for fotgjengeres trafikksikkereht. Med bakgrunn i dette ønsker vi derfor ikke å etablere nye gangfelt her.

Da det ikke finnes andre veier som fører inn til Etterstadområdet må transport av materialer og masser i forbindelse med byggevirksomhet foregå via Etterstadsletta. Tungtrafikken i området er midlertidig og vil etter hvert opphøre. Om denne trafikken ikke overholder fartsgrensen eller kjører uvettig på annen måte er det politiet som har ansvar for å håndheve dette. Vi har forståelse for at denne trafikken ikke er ønsket i boligområdet, men ser dessverre små muligheter til å gjøre tiltak som kan bedre situasjonen.

[Saksbehandler: Hilde Gundersen, tlf. 23 31 18 66, ref: 200200030-2]

Følgende forslag til brev ble lagt frem:


Oslo kommune Samferdselsetaten
Oslo Brannvesen og Helsevesenet

Vedr. Fartsgrenseskilt og trafikken på Etterstad

Vi viser til svarbrev fra deres etat 04.02.02. vedr ovennevnte sak sendt Oslo politidistrikt

I det siste avsnittet i deres brev hevdes det at all tungtrafikk i vårt boligområde er midlertidig og vil etterhvert opphøre!?

Jeg tror ikke deres etat er klar over hvilke press vi har i dag, og eventuelt hva som vil komme med eventuelt planlagt utbygginger på Etterstad og adkomsten.

Skolene er planlagt bygget ut til 850 elever, det blir tatt 20 m av vårt friareale (blir ikke erstattet) og inngang til skolene skal skje fra Biskop Jens Nilssøns gate som er meget trang fra før av.
Skal OBOS få lov til å bygge på Gjøvikbanen – for planlagte 325 leiligheter er ikke de riktige normene overholdt – hva med all trafikk i anleggsperioden som er ventet å vare over 10 – 15 år.

1. Hva med den «gode» kollektivtransporten vi har med busslinje 37 som det hevdes?

2. Hva med utrykningskjøretøyer – brann og ambulanser etc. Her kan skje uante konsekvenser, da det blir håpløst med ut- og innkjøring over år, da det ikke er andre muligheter.

3. Det er tydelig at politikere – byutviklingskomiteen – utbyggere og plan- og bygningsetaten overhodet ikke har satt seg inn i det problem de trekker nedover hodet på 1910 husstander, ca. 6 – 7 000 beboere.

4. En av våre store problemer er skoleveien til våre barn som er den langt største andel på Vålerenga skole, og Kirkeveien til Vålerenga kirke.

5. Vi mener at det har gått prestisje i denne utbygging både av skolene og på Gjøvikbanen.

6. Det er overhodet ikke tatt hensyn til den pressede situasjon vi og vårt område er utsatt for.

7. Vi forlanger at dette må taes opp på høyeste plan omgående og nøye se på prosjektene på nytt med så store problemer og skjevheter.

8. Det å gi dispensasjoner stykkevis og delt ser vi på som en snikende fraskrivelse av ansvar og dytte saken foran seg.

9. Vi påpeker også den store konsekvens det kan bli med en høy bastant «mur» på 22 – 25 m. i høyden og den forurensning dette vil medføre (dette er dokumentert tidligere også).

10. Hva med bygging – utkjøring under T-banen til Nils Hansens vei som ble lovet?

mvh

Vedtak: I samme sammenheng bør også anleggstrafikk på gangvei tas opp.

Sak 021/02: Søppel bak operasjon Ved.
Aftenposten er tilskrevet om saken.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 022/02: Festen på Sletta.

Datoen er nå satt til 16. juni. Vi prøver å få med korpset – musikk evt. fra kl. 11.00. Gudstjeneste kl. 12.00.

Sak 023/02: Gangbru til Nygårdskollen

Vedtak: Olaug prøver på nytt å få kontakt med Nygårdskollen om saken innen neste styremøte.

Sak 024/02: Kontingent.
(se sak 006/02) Da festen har egen konto må denne kontingenten sendes ut på egen giro.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 025/02: Vålerengatunnelen.
Til orientering: Arbeid i nordgående løp igangsettes til våren. Hittil har de holdt på med en kulvert og styrking av inn- og utkjøring til Etterstad med en lengde på 60 meter innover i tunnelen.

Vedtak: tatt til oreintering.

Sak 026/02: Etterstad vel på internett

Forslag om å lage egen hjemmeside på internett.

Vedtak: Til neste møte legges frem eksempler på vel-sider.