Referat fra styremøte 19. mars 2002

Til stede:
Alna – Stein A. Hustad
Etterstadsvingen – Kjell Svestad
Etterstad Øst – Tom Nygård
Nygård – Bente Ekelund
Etterstadsletta 46 – Leiv Nygard
Etterstad Vest – Knud Therkildsen
Etterstad Nord – Vidar Berget
Leder – Olaug Norlemann

Sak 027/02: Referat fra styremøte 26. februar 2002.
Vedtak: Godkjent med følgende endring: Bente Ekelund er fra Nygård, ikke fra Alna.

Sak 028/02: Informasjon på Kabel-TV.
Foreløpig er ingen forslag mottatt fra boligselskapene.

Vedtak: Vi bør ha en side med styrets sammensetning, en side der det står om møtetider, aktiviteter o.l. som oppdateres ofte. Vidar lager et forslag til neste møte.

Sak 029/02: Bygging på Gjøvikbanen.

Følgende brev er sendt til diverse etater – politikere, bydelene etc. og hele bystyret med 59 eksemplarer:

Oslo, 7. mars 2002

Ihht gjeldende klage på rammetillatelse: Boligblokker med utgangspunkt i reguleringsbestemmelser for Gnr 237 Bnr. 25 m.fl.
Saksnr. 200104757-32
saksnr. 200104762-20
saksnr. 200104765-20
saksnr. 200104768-21
saksnr. 200104772-17

Vi viser til svarbrev fra Samferdselsetaten av 04.02.02 hvor vi har bedt om mer skilting på vårt område.

Samferdselsetaten hevder at all tungtrafikk i vårt boligområde er midlertidig og vil etter hvert opphøre?

Ingen av etatene eller Fylkesmannen i Oslo og Akershus er klar over hvilket press vi har i dag, og hva som vil komme i tillegg med eventuell utbygging på Gjøvikbanen og begge skolene på samme tid.

Vi retter sterk kritikk mot utbygger og Plan- og bygningsetaten fordi vi ikke etter gjentatte forsøk har fått den godkjente bebyggelsesplan for området.

Vi minner om at vi som protesterer i denne saken er godt orientert om søknadene – stykkevis og delt for å presse gjennom utbygging – (felt: 02-02 og 04/M, som totalt er på over 10 boligblokker) – gitt rammetillatelse omfatter altså bare de 4 første blokkene i 03). Konsekvenser av hele utbyggingen blir ikke synliggjort, med de følger at intensjonen i plan- og bygningsloven ved saksbehandling ikke blir oppfylt.

Utbyggingen er ventet å gå over 10 – 15 år, hva med miljøet i vårt område?

Vi er gjort kjent med at klagebehandlingen vil ta 18 mnd. I mellomtiden opplever vi å bli totalt overkjørt.

Veiene og adkomsten til Etterstad og vårt område er bygget for trafikken på 70- 80 tallet, og ikke dagens nivå.

1) Hvordan vil etater og utbyggere klargjøre mulighetene for å komme ut og inn i området med anleggsarbeider, veisperringer etc. som må komme?

2) Hva med den «gode» kollektivtransporten vi har med busslinje 37 som det hevdes. Er Oslo sporveier klar over den planlagte utbygging? Hva skal gjøres med adkomst for utrykningskjøretøy fra brannvesen og legevakt? Dette er meget vanskelig alt i dag.

3) Det er tydelige at politikere – byutviklingskomiteen – byråd – utbyggere og plan- og bygningsetaten overhodet ikke har satt seg inn i de problemer de trekker nedover hodet på 1910 husstander.

4) I uke 9 – mars 2002 fikk Garasjelaget Vest i Biskop Jens Nilssøns gate oppsigelse av sine garasjer, til tross for at de både fra kommunen og Jernbaneverket har kontrakt med 3 mnd. oppsigelse. Garasjelaget har overhodet ikke fått opplysninger av noen art før dette. I møte med Eivind Sørensen fra OBOS og Selmer Skanska får de bare en beklagelse, og beskjed om å flytte ut av garasjene før påske – (3 uker) ellers må de koste riving og bortkjøring selv i mai måned med en kostnad på kr. 50 – 100 tusen. I tillegg er det nå i uke 10 – 5. mars – satt opp gjerde langs hele Biskop Jens Nilssøns gate på hele denne siden og sperret inne absolutt alt helt bort til industribygget i nr. 5. Dette er en maktbruk som går over alle grenser. Er dette lov.

5) På grunn av ovennevnte sperringer er også skoleveien for våre barn sperret i biskop Jens Nilssøns gate 5. Det gjelder for det meste også gangveien fra krysset v/Kokk- og Stuertskolen over til Vålerenga. Denne blir sperret av lastebiler og andre kjøretøy i forbindelse med arbeidene på Vålerenga-tunnelen. Hvordan skal skolebarna komme frem til skolen i anleggsperioden når det er så vanskelig i dag.

6) Vi har bedt om oppsettende virkning for vår klage, det mener vi i denne saken er innlysende med så mye feil i saksbehandlingen.

7) Utbygging av Etterstad Videregående skole er planlagt å ta 20 meter av vårt grøntareale og inngangen på skolen skal også være mot Biskop Jens Nilssøns gate som er meget smal fra før.

8) Vi forlanger at saken må taes opp på høyeste plan omgående, og at man ser på nytt på prosjektene – i sin helhet. Det er så mange problemer og skjevheter for våre beboere, for Vålerengen bo- og servicesenter og for Etterstad kolonihager som ikke er vurdert, at prosjektene må stanses. Disse prosjektene er ikke vurdert grundig nok. Det er overhodet ikke tatt hensyn til den pressede situasjon vi og vårt område er utsatt for.

9) Det å gi dispensasjoner stykkevis og delt ser vi på som en snikende ansvarsfraskrivelse. Det er ingen skam å snu.

10) Vi påpeker også konsekvensene av å bygge en høy bastant «mur» på 22 – 25 meter i høyden, og den forurensning dette vil medføre (dette er dokumentert tidligere også). Blokkene vil ligge så tett at det ikke vil gi luftgjennomstrømning. Heller ikke tilhørighet med Vålerenga.

11) Hva med den lovede bygging – utkjøring under T-banen til Nils Hansens vei? All denne trafikken går også gjennom vårt boligområde.

12) Vi forventer en snarlig behandling av saken for vårt område. Det ville være en langt bedre løsning å bygge boliger på Ensjø. (Bygging av boliger på Ensjø, se også vedlegg fra Malerhaugen Vel.)

Med vennlig hilsen

Olaug Norlemann
leder, Etterstad Vel

Kopi sendt:
Fylkesmannen i Oslo og Akershus
Oslo kommune, Samferdselsetaten
Byantikvaren
Byrådet
Byutviklingskomiteen
Miljø- og samferdselskomiteen
Bystyret
Oslo kommune – Brann og redningsetaten.
Oslo kommune – Ambulansetjenesten
OBOS v/Terje Kalheim – OBOS styre.
OBOS v/Eivind Sørensen
Plan- og bygningsetaten øst
Plan- og bygningsetaten indre by
BU 14 Helsfyr-Sinsen
BU 6 Gamle Oslo
Helsfyr-Sinsen bydelsoverlege Olav Heen
Gamle Oslo bydelsoverlege
Oslo kommune – Skolesjefens kontor
Oslo sporveier, bussdivisjonen.
Jernbaneverket
Statens veivesen i Oslo
Friluftsetaten, Park og idrett.
Selmer Skanska as
Helsevernetaten

Sak 030/02: Brev til bydelsoverlegen i bydel 14.(se sak 017/02)
Vi har ikke mottatt svar.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 031/02: Forslag om bytte av forretningsfører (se sak 018/02)
Adv. Terje Jacobsen har sagt seg villig til å komme med et tilbud til de 7 borettslagene.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 032/02: Forslag til brev til OBOS – (se sak 018/02)
Etterstad Nord har sendt følgende brev:

Til styret, OBOS
Postboks 6666 St. Olavs plass
0129 OSLO
«Vålerenga terrasse»
Styret i borettslaget Etterstad Nord er sjokkert over hvordan OBOS feier unna alle protester fra sine medlemmer i området.

For de av dere som ikke kjenner saken: Dette dreier seg ikke bare om naboprotester mot fortetting. Mange av oss ville sette pris på å få nye naboer i stedet for jernbanelinje. Dette forutsatt at det var snakk om bebyggelse som tok noe som helst hensyn til at det allerede bor folk her.

Slik planene fremstår, med en (sett fra Etterstad) sammenhengende murvegg som skiller Etterstad og Vålerenga skulle man jo tro at arkitektens første prioritet har vært å ødelegge eksisterende bomiljø. Etterstad og Vålerenga har tradisjonelt vært en enhet. Selv om det nå går en bydelsgrense, går barn fra Etterstad på Vålerenga skole, og vi hører til Vålerenga menighet. Når OBOS er ferdig med sine byggeplaner vil man ikke lenger engang kunne se Vålerenga fra Etterstad.

Samtidig vil man ikke utrede de følger denne «veggen» vil ha for klima og forurensning.

Vi er for det første overbevist om at man med en lavere utnyttelsesgrad kunne fått en utbygging vi ville hilse velkommen. For det andre tror vi at man selv med en høy utnyttelsesgrad burde hatt mulighet til å få et tilsvarende antall leiligheter, kanskje ikke slik at vi ble tilfreds, men i hvertfall slik at det ikke i samme grad ville være en katastrofe for to levende bomiljø.

Vi er kjent med at i hvert fall ett større borettslag på Etterstad vurderer å skifte forretningsfører. Vi er også kjent med at det gjennom Etterstad Vel arbeides med å få et tilbud fra annet hold på felles forretningsførsel for alle de 7 lagene på Etterstad. Denne utviklingen vil bli fulgt med stor interesse.

Oslo, 17. mars 2002
Bjarne Kjeldsen

Etterstad Vest har sendt brev som tidligere fremlagt under sak 18/02.

Sak 033/02: Oversikt over rehabilitering/Vedlikehold i borettslagene

Denne foreligger nå fra 7 av boligselskapene.

Vedtak: Tatt til orientering

Sak 034/02: Svarbrev fra samferdselsetaten vedrørende trafikken på Etterstad.
(se sak 020/02:)

Vedtak: Tatt til orientering

Sak 035/02: Søppel bak Operasjon Ved.
Det ser nå ut til at dette er ryddet.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 036/02: Søppel ved Etterstad videregående

Vedtak: Vi skriver til skolens ledelse og foreslår en opprydning.

Sak 037/02: Festen på «Sletta» 16. juni.
Vi oppfordrer det enkelte boligselskap til å hjelpe oss med å bake en kake eller 2 til denne dagen. Vi regner også med at noen i Velet kan være med og gi en håndsrekning denne dagen. Det trengs.
Vålerenga skolekorps er invitert til å spille. Programmet skal trykkes i 3500 eksemplarer, og det er fint hvis noen kan skaffe annonser.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 038/02: Gangbru Nygårdskollen

Vedtak: Utsatt.

Sak 039/02: Internettsider
Et forslag ble lagt frem på møtet.

Vedtak: Vi kjøper domenet www.etterstad.no og leier plass på et webhotell der man slipper reklame og andre problemer med «gratissider». Det settes av nok plass til at vi også kan «låne ut» plass til lokale organisasjoner ved behov.

Sak 040/02: Undergang til T-banen.

Fra Etterstadsletta pensjonistforening har vi mottatt følgende:


Etterstad vel
v/Olaug Norlemann

Samtlige medlemmer i Etterstadsletta pensjonistforening som var tilstede på møtet 14.03.02 støtter arbeidet som Etterstad Vel gjør vedrørende undergangen til T-banen og ønsker lykke til.
Vi ber samtidig om at spørsmål om en eller annen sperring vedr. sykling i samme undergang blir tatt opp, det har hendt flere påkjørsler der, og flere kan det bli når syklistene kommer i stor fart.
Det er mange ting å peke på, bl.a. stenblokkene som ligger veltet med elektriske ledninger liggende åpne og alt ugresset.

Vi håper Etterstad Vel når fram med sine argumenter.
Med hilsen
Ingvard Stillesby, leder

Sak 41/02: Møter fremover

Vedtak: Onsdag 10. april kl. 20 – Mandag 27. mai kl. 20.