Referat fra styremøte 1. februar 2011

Til stede: Knud Therkildsen, Vidar Berget, Turid Monsen, Harald Åsegaard, Kari Hogseth, Anna Marie Thams Wulfsberg, Svein Amdal.

Sak 01/11: Referat fra møte 30. november 2011

Vedtak: Godkjent

Sak 02/11: Middelalderbyen Oslo (notater fra møte 22. januar)
Interesseforeningen Oslo Middelalder arbeider bla. for:

  • Etablering av Oslo torg sommidtpunkt i Middelalderbyen og sosialt knutepunkt innen 2014
  • Stenging av Bispegata øst for Oslo gate
  • Utvidelse av Ruinparken til området for Hallvardskatedralens kirkegård
  • Frilegging av søndre murer i Hallvardskatedralen
  • Oppgradering av området sør for Oslo torg
  • Nytt vernebygg over nordfløyen i Bispeborgen
  • Vannspeil nord for Bispegata
  • Markering av forskjellen i bebyggelse mellom Gamlebyen og Bjørvikabyen

Vedtak: Vi melder oss inn i Interesseforeningen Oslos Middelalder

Sak 03/11: Byggeplaner Østensjøveien 40-52

Det er planlagt en større utbygging i Østensjøveien ovenfor Bryn T-bane, der nesten all eksisterende bebyggelse rives og erstattes med 100000 kvadratmeter nye lokaler. Utbyggingen vil ikke i særlig grad berøre oss direkte. Men området, som i dag er omgitt av gjerder på alle kanter, vil bli åpnet med gangveier og torg. Det er også planer om «..lokal service som nærbutikk, kafe og treningstilbud» langs gaten mellom Brynseng og Brynsalléen. På sikt – når trafikkforholdene er endret – legges det opp til at disse kontorbyggene kan tranformeres til boliger.

Østensjøveien 42-50

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 04/11: Byggeplaner Østensjøveien 27
Bystyret har vedtatt en reguleringsplan for Østensjøveien 27 (krysset Østensjøveien/Surstoffveien). Her skal all eksisterende bebyggelse vekk, og ny oppføres. Dette blir en miljøvennlig FutereBuilt-hus – med 50% av normale utslipp. På sikt skal også deler av denne bebyggelsen kunne bli boliger.

Vedtak: Tatt til orientering.t

Sak 05/11: VPOR for Brynsområdet
På Ensjø har bystyret før den store utbyggingen startet vedtatt en VPOR: Veiledende prinsipplan for det offentlige rom. Denne skal sørge for at grøntområder, torg, gangveier mm ligger der som prinsipp før man planlegger utbyggingen av de enkelte område. Nå har bystyret bedt Plan- og bygningsetaten om å utarbeide en tilsvarende plan for Brynområdet.

Vedtak: Vi ber om å komme i betraktning hvis det skal opprettes noen referansegruppe e.l. med deltagelse av beboere, evt. i samarbeid med andre nærliggende foreninger (Fjellhus, Teisen)

Sak 06/11: Kultur i nærområdet – Fyrstikkalléen bokkafe og Vaskeriet
Punktet ble glemt på møtet – det var meningen å dele ut informasjonsfoldere for spredning i boligselskapene, men vi mottok ikke disse i tide.

Sak 07/11: Etterstadsletta 47 – 49
Planene for utbygging av tomta er betydelig endret til det bedre siden saken først var oppe, og Plan- og bygningsetaten anbefaler det forslaget som foreligger nå. Etterstad Øst har skrevet en uttalelse som bl.a. tar opp spørsmålet om takterrrasse.

Vedtak: Tatt til orienteirng.

Sak 08/11: Grendehus/lokale
Det har vært snakk om et Grendehus på Etterstad i hvert fall siden sytti-årene. Velet har et grendehusfond, med bidrag fra alle de gamle boligselskapene. Men pga økende priser, og gjenbygging av mange av de aktuelle tomtene, virker oppføring av et grendehus fjernere enn noensinne. Vi diskuterte muligheten for en mer beskjeden versjon, der velet kjøper et lokale i 1. etasje i Etterstadsletta 47-49.

Vedtak: Vi undersøker muligheter, men avventer reguleringssaken.

Sak 09/11: Bjørvika – brev
Vi er blitt bedt om å skrive under et brev til miljøvernministeren sammen med Gamlebyen beboerforening, Grønland beboerforening, Kampen Nedre Tøyen vel og Fjordbyaksjonen Redd Bjørvika. Brevet tar opp utbyggingsavtalene i Bjørvika. Oslo Byes Vel har klaget på lovligheten av disse. Mens normale demokratiske prosesser har vært fulgt i reguleringssakene, har utbyggingsavtalene ligget til grunn for disse, og i stor grad bestemt utfallet av reguleringssakene. I brevet oppfordres Miljøvernministeren til å ta initiativ til revisjon av disse avtalene uavhengig av klageutfallet. I følge avtaleteksten skulle de ha vært reforhandlet i 2010.

Vedtak: Vi tilslutter oss brevet.

Sak 10/11: Neste møte
Vi skal egentlig ha møte siste tirsdag i måneden, men fordi dagens møte er utsatt, og fordi februar er en kort måned, vil det i såfall bare bli 3 uker til neste møte.

Vedtak: Neste møte utsettes til 1. mars. Det blir da 4 uker mellom dette møtet og mars-møtet, og 4 uker til møtet 29. mars.