Referat fra styremøte 12. desember 2017

Til stede: Odd Rune Andersstuen, Liv-Kari Nylænd, Knut Valle, Anette Schjerven Kristiansen, Knud Therkildsen, Johnny Gimmestad, Anniken Celine Mentzoni, Vidar Berget

Sak 63/17: Referat fra styremøte 31. oktober 2017

Vedtak: Utsatt.

Sak 64/17: Helsfyrterminalen
Det planlegges nå en oppgradering av Helsfyrterminalen. På andre siden av Strømsveien skal det bli en ekstra inngang og vindu i bygningen der. På vår side skal det bli vinduer i full høyde i inngangspartiet, og det skal tilrettelegges bedre for de som bruker dette området til å vente på transportmiddel. Taket mellom inngangen og Narvesenkiosken skal få en stor åpning opp til en lanterne over taket. I tillegg foregår det vanlig oppussing.

Vedtak: Tiltakene er bra i seg selv, men det burde være viktigere å gjøre noe med undergangen.

Sak 65/17: Friområde – Etterstadsletta 2
Det ble foreslått å påpeke overfor fylkesmannen at det fantes flere alternativer enn bruk av friområdet. Foreslåtte alternativ var tomten ved siden av rundkjøringen (over Gjøvikbanen) og gateparkering på reserverte plasser.

Vedtak: Vi tar opp det første. Det andre forslaget ble trukket, da det var bekymring for hvordan dette kunne påvirke parkeringsforholdene.

Sak 66/17: Brynseng – T-bane Etterstad Hellerud
Det arbeides med planer om en kraftig oppgradering av stasjonsområdet til kollektiv-terminal. Inkludert i planene er et bygg på 15 etasjer over selve stasjonen som Plan- og bygningsetaten ser ut til å stille seg postive til. Begge broene (over Alna og over Østensjøveien) må erstattes, fordi det er planer om at T-banen skal gå under bakken til Hellerud. Dette innebærer at nåværende trasé kan bli til framtidig gang- og sykkelvei.
Under møtet fremkom det at det også (på lang sikt) planlegges togstasjon – med direkte utgang fra Gardermobanen til Brynseng torg. Det ble henvist til KVU Oslonavet.
Etterstadkroken har fått nabovarsel om ny T-banetunnel.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 67/17: Parkering foran Sporveisverkstedet
I 2014 ble vi kjent med at Sporveien planla å lage nye parkeringsplasser på forsiden av verkstedet – ut mot Etterstadsletta. Dette var en ren byggesak, og innfor regulert formål. Vi aksepterte den gang (sak 38/14) at det neppe ville nytte å protestere. Den 4. desember i år ga Plan- og bygningsetaten igangsettingstillatelse. Da grep imidlertid Jørn Aass inn. Han påekte at rammetillatelsen fra 2014 er bortfalt, siden arbeidet etter tre år ikke er igangsatt. Han påpeker også at ved eventuell ny søknad er det et helt annet politisk klima med tanke på å etablere parkeringsplasser. «Da er det jo mer enn merkverdig å bygge parkeringsplasser for ansatte i Oslo Sporveier bare 100 meter fra Helsfyr, som er et av de største knutepunktene for offentlig kommunikasjon i hele Oslo».

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 68/17: Tvetenveien 11
Det jobbes fremdeles med planer om ny bebyggelse til erstatning for Timms reperbane som brant for mange år siden. (se sak 23/11). Prosjektet har liten betydning for oss, men siste dokument i saken ble gjennomgått som eksempel på at det ikke er vel og interesseorganisasjoner som har skylden for at reguleringsarbeid tar meget lang tid i Oslo. Utbygger har på punkt etter punkt ignorert føringer fra Plan- og bygningsetaten.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 69/17: Fyrstikktorget
Lund + Slaato la i 2016 fram meget fantasifulleplaner med bygging over vernet bebyggelse på Fyrstikktorget. Det ser nå ut til at man har kommet til enighet med Byantikvaren om en betraktelig moderert utgave av disse planene. Byantikvaren er enige i at et bygg på forplassen (der det er parkering i dag) er OK. Når det gjelder eksisterende bebyggelse mener Byantikvaren at opprinnelig bebyggelse bør bevares mest mulig, men at østfløyen er den mest bevaringsverdige. Dermed kan Byantikvaren akseptere både påbygging av hjørnebyggene og at vestfløyen bygges på eller erstattes av et nytt og høyere bygg.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 70/17: Valle Wood
Regulering for de store byggene som bygges på tomten til Hovin skole er vedtatt, og det er nå gitt tillatelse til byggestart.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 71/17: Arnljot Gellines vei 5-27
USBL har nå fått rammetillatelse til en høyblokk på resttomten.

Vedtak: Tatt til orientering.