Referat fra styremøte 28. august 2018

Til stede: Knud Therkildsen, Øyvind Elgstøen, Anniken C. Mentzoni, Vidar Berget, Johnny Gimmestad, Liv-Kari Nylænd, Geir Haatveit, Annette Schjerven Kristiansen

Sak 33/18: Referat fra møte 12. juni 2018

Vedtak: Godkjent.

Sak 34/18: Sommerfesten
Vellykket arrangement. Ca. 250-300 deltagere. Noen foreløpige punkter til forbedring: Når man etterspør frivillige er det sikkert lurt å liste opp oppgaver og lengde på økt. Plakatutdelingen fungerte ikke over alt. Vi hadde sommerfest samtidig med Internasjonal Torgdag på Grønland.

Vedtak: Sommerfest neste år avholdes 24. august 14.00 til 18.00. Vi kontakter Hagelarm og Bydel Gamle Oslo for å prøve å unngå kollisjoner.

Sak 35/18: USBL i Arnljot Gellines vei
USBL har planer om en ny blokk i Arnljot Gellines vei. [Ikke alle styremedlemmer har fulgt saken siden 2002, derfor en lenke til informasjon her.]
Nygårdskollen Boligaksjeselskap og Lodalen Borettslag har satt OBOS-advokatene på saken, og har nå vunnet en foreløpig seier. Plan- og bygningsetaten hadde gitt rammetillatelse, men har måttet innrømme flere feil, bl.a. følgende: Da reguleringen prosjektet støtter seg på ble vedtatt regnet man med en sammenslåing av eiendommene. Derfor har man ikke tatt hensyn til avstand til naboeiendom. Av samme grunn blir det heller ikke tilstrekkelig uteoppholdsareal til et så stort bygg. For begge forholdene må man søke dispensasjon. Etaten kan ikke si noe om sannsynlighet for at dette innvilges.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 36/18: Bane Nor i Brynsbakken
KVU Oslo-Navet ønsker en oppdeling av toglinjene i Oslo, slik at regiontog og lokaltog (fremtidig «S-bane») har hver sine skinnesystem. For å få til dette, og for å få en kapasitetsordning er tiltak i Brynsbakken nødvendig. Det er laget en lang rekke alternativer (med nr. som 8-A-2). Felles for mange av dem er at en rekke boliger i Enebakkveien, mange verneverdige må rives/flyttes. (Området mellom Hovedbanen og Gjøvikbanen sør for Vålerenga kirke.) Etterstad berøres ved at Enebakkveien vil bli stengt, slik at gang- og sykkelforbindelse blir borte. Det er hele 6 alternativer for nye løsninger, men problemer med alle. Ellers er det lagt frem flere alternativer som sterkt vil berøre Enga, men ingen av disse er blant de BaneNor anbefaler. Ovenstående er ikke ment som en fullstendig beskrivelse av en meget komplisert sak. Det er mer informasjon på Saksinnsyn, og det blir et informasjonsmøte i Enebakkveien 36 b, tirsdag 4. september kl. 18.00. (hos Minhaj-ul-Quran)

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 37/18: Støy fra Sporveiens verksted
Tom Kildal Halvorsen har skrevet to klager. Det første brevet er stilet til Miljørettet Helsvern i bydelen, og tar for seg støy fra verkstedet. Det andre brevet er stilet til Helseetaten, og tar for seg støy fra drift av T-banen mellom Helsfyr og Brynseng.

Vedtak: Styret synes dette er meget gode brev som på en saklig måte skiller mellom nødvendig og unødvendig nattestøy, samt mellom hva som faktisk er «akutte reparasjonsarbeider» og hva som Sporveien har mulighet til å varsle naboer om på forhånd. Dette må velet slutte opp om og støtte overfor kommunen. Det virker som om støyproblemet stadig blir verre, på Etterstad Øst er det faktisk folk som midlertidig har flyttet ut for å få sove i sommer. Johnny og Anniken lager et utkast og sender til Knud.

Sak 38/18: Utbygging i Grenseveien
(Se sak 3/18. Det foreligger nå en del tegninger av hvordan man ser for seg fremtidige blokker her.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 39/18: Fyrstikkalléen 19
Her foreligger nå også tegninger der det bygges tårn – delvis over eksisterende bebyggelse, men også på «stylter» over lekeplass.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 40/18: Østerdalsgata 1
Her har eier begynt å tenke på utvikling. Foreløpig foreligger det ingen tegninger. De har tenkt å ha arkitektkonkurranse på et tidlig tidspunkt, og ønsker en forhåndskonferanse for å diskutere utfordringer rundt dette med Plan- og bygningsetaten. Men i punktet «Hva inneholder prosjektet?» står det: «boligbebyggelse, næringsbebyggelse, skole/barnehage, sykehjem/omsorgsboliger e.l.». (Dette må vel oppfattes som alternativer heller enn en liste)

Vi har tidligere i forbindelse med utbygging av Etterstadgata 2-4 og Etterstadgata 10 påpekt at det er to naboer som begge sliter med for trange tomter med verneverdig bebyggelse. Vi foreslo derfor at man så på området under ett, slik at man planla omsorgsboliger og sykehjem samlet. (Kanskje ikke overraskende foretrakk begge parter sine egne planer, og Plan- og bygningsetaten fulgte heller ikke saken videre.)

Vedtak: Når nå en tredje nabo også åpner for kombinasjon av omsorgsboliger og sykehjem, fremmer vi forslaget på nytt.

Sak 41/18: Scene

Vedtak: Vi søker Sparebankstiftelsen om midler til bygging av scene ved lekeplassen.

Sak 42/18: Etterstad Videregående
Det har vært åpent møte om planene for skolen. Bare tre beboere møtte. Elevtallet skal økes med 360 innen 2023, til 1126 elver. Bygg E (verkstedet, nærmest Etterstad Nord) skal rives og erstattes med nytt bygg. Rivingen begynner i januar 2019, og det nye bygget skal stå ferdig i 2022. Bortsett fra byggearbeidene vil nok det mest merkbare bli tap av utsikt i de nærmeste blokkene i Etterstad Nord, da det nye bygget blir nesten like høyt som bygg D.

Vedtak: Tatt til orientering. Vi må følge opp, og prøve å minimere ulemper for beboere, men selv om bygget blir høyere er dette på ingen måte noen høy utnyttelse etter dagens standard, og tomten er allerede regulert til skolebygg.

Sak 43/18: Entra på Bryn
Entra har kjøpt opp en rekke eiendommer på Bryn. Det er nå to store aktører som kommer til å utvikle det meste av Bryn mellom Østensjøveien og T-banen. Skillet mellom Entra og Øni eiendom (se sak 85/16) går nå midtveis mellom Brynsveien og Surstoffveien.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 44/18: Septembermøte
Det var egentlig planer om styremiddag på augustmøtet, men det ble for få påmeldte.

Vedtak: Vi prøver igjen 25. september, med oppmøte på Galgen kl. 19.00. (Dog med forbehold om at Knud kan flytte arrangementet hvis noe skulle tilsi det).