Referat fra styremøte 11. juni 2019

Til stede:Knud Therkildsen, Anniken C. Mentzoni,Vidar Berget, Johnny Gimmestad, Liv-Kari Nylænd, Kirsti Bergh, Øyvind Elgstøen

Sak 32/19: Referat fra møte 26. mars 2019

Vedtak: Godkjent.

Sak 33/19: Referat fra møte 30. april 2019

Vedtak: Godkjent.

Sak 34/19: Grendehus
Sigrid Odden fra Etterstad Øst redegjorde for forslaget om bruk av barneparken som grendehus. Barneparken har hatt forskjellig bruk inkludert en tid som avdeling av Etterstad Barnehage, men står nå stort sett tom. Mange savner et møtested. Velet kunne eventuelt samarbeide med f.eks. Parsellhagelaget. Sigrid har vært i kontakt med en ansatt hos eieren. (Det var litt forvirring med hensyn til hvilken etat)

Vedtak: Det opprettes en arbeidsgruppe. Sigrid har fullmakt til å etablere denne. Vi ser på tilsvarende hus og hvilke utgifter de har.
Sigrid kan kontaktes på 0 .

Sak 35/19: Brynsbakken
KVU Oslo-navet forutsetter en utvikling av lokal-tog som S-bane i Oslo. Som forberedelse til dette trengs en utvikling av jernbanesystemet med tiltak i Brynsbakken. Det forutsettes at den verneverdige trehusbebyggelsen i Enebakkveien 42-54 må flyttes. Det er fra Byantikvarens side ønsket en samlet flytting, og til et sted tilknyttet opprinnelig miljø.
Opprinnelig var 4 tomter vurdert: Vålerengaparken, Svartdalsparken, innerst i Eirik Raudes vei og et område på Etterstad mellom rundkjøringene. De to siste er allerede mer eller mindre avskrevet. Tomten nærmest oss fordi taket over Strømsveien i tunnel ikke tåler bebyggelse.
På møtet ble det vist bilder av et forslag der man i stedet flytter bebyggelsen til Etterstadgata 36 og næringstomten i Fritjovs gate på andre siden av Etterstadgata.

Vedtak: Etterstad blir for lite berørt til at vi prøver å sette oss inn i alle alternative sporløsninger for jernbanen. Men vi foreslår en alternativ plassering av bebyggelsen hvis den faktisk må rives.

Sak 36/19: Sommerfesten
Anette hadde ikke anledning til å møte, men har inngått de nødvendige avtaler (Oslo Radioorkester) etc., og sier at hun har alt under kontroll. Plakater ble delt ut på møtet, med oppfordring om å henge opp disse i borettslagene. Bruk av Tøffetoget ble foreslått som en tilleggsattraksjon. Det ble opplyst at Alnaelvas venner har brukt to tog i forbindelse med lysvandring til 15000 kroner (inkl. mva).

Vedtak: Vi beviliger penger til dette, men Anette har vetorett.

Sak 37/19: Lukt fra Nordox
Det har vært klager på utslipp fra Nordox. Disse er så vidt man vet ikke giftige, men det er utslipp av vann som avgir ubehagelig lukt. Dette har vært innklaget til Miljødirektoratet. Miljødirektoratet gir tillatelse til utslipp, men i revidert tillatelse satte de vilkår om luktrisikovurdering. Dette vedtaket ble påklaget av bedriften, og det har derfor ikke skjedd noe mens man ventet på at Klima- og miljødepartementet skulle ta stilling til klagen. Nå har departementet fastslått at det ikke er aktuelt å omgjøre pålegget, og det settes ny tidsfrist for luktrisikovurdering.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 38/19: Scene i parken
Plan- og bygningsetaten mente at dette tiltaket er søknadspliktig. Arkitekten har påklaget forslaget uten å få medhold, så det må altså søkes. Dermed blir scenen ikke virkelighet før sommerfesten, men alt tyder på at vi skal få gjennomført planen.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 39/19: Etterstadparken dyrkegruppe
En gruppe med dette navnet har fått midler til å lage et dyrke-prosjekt på Sletta.

Vedtak: Positivt tiltak, men vi må passe på at det ikke blir konflikt med plassering i forhold til scenen.

Sak 40/19: Undergang til Helsfyr T-bane
Oslo har vedtatt å skulle være en aldersvennlig by. Vi sendte derfor en henvendelse og ba om støtte for å få gjort noe med mangelen på fremkommelighet vinterstid. Dette ble sendt til Byrådsavdeling for eldre, helse og sosiale ytelser, der ansvaret for Aldersvennlig by ligger. Vi har nå fått et svar fra Byrådsavdeling for miljø og samferdsel, som har fått videresendt brevet. De opplyser at de igjen vil videresende det til Bymiljøetaten.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 41/19: Råsyklister ved Dumpa
Erik Faye Ree i Etterstadsletta 126 har skrevet til oss om dette:
Hei!
Jeg har et innspill til Etterstad Vel.
Jeg ber om hjelp fra Etterstad Vel til å få satt opp skilt «BARN LEKER – REDUSER HASTIGHETEN» eller lignende tekst, på et eller flere steder på sykkel- og gangstien som går forbi Dumpa barnehage og langs jernbanen i begge retninger. Her kommer mange syklister i en voldsom fart hver eneste morgen, både ukedager og helg, og vi er bekymret for at barn og unge før eller siden vil bli påkjørt av syklist i voldsom fart (30-40-50 km/t). Også i retning fra sentrum mot Brynseng opplever vi at syklister kommer i stor fart – oppover bakken. Det er flott at det legges opp for syklister i Oslo by, men dette bør ikke gå på bekostning av fotgjengeres og barnas sikkerhet. Vi opplever dessverre at for mange syklister ikke tar hensyn til gående (og barna som spiller fotball eller basketball på banen mellom Dumpa barnehage og jernbanen – herfra spretter det barn ut i sykkelstien ofte), ei heller at syklister passerer i god nok avstand og med lav nok hastighet overfor både voksne og barn. Dette gjelder spesielt i rushtiden (kl. 08-09 og kl. 15-16).
Er dette noe Etterstad Vel vil påta seg å følge opp?
På forhånd takk for tilbakemelding!

Vedtak: Vi tviler på at skilt vil ha noen virkning. Men vi kjenner til at det noen steder er montert fartsdumper på sykkelvei, og foreslår dette.

Sak 42/19: Byutvikling på Ensjø
Vi sluttet oss til aksjon fra beboere i Ensjøbyen for å få fart på utbygging av de grønne elementene. Vi har fått følgende svar:
Det vises til e-post mottatt 01.04.2019 vedrørende etablering av parkdragene og møtesteder på Ensjø.
Gjennomføringsstrategien for Ensjø har fra starten av vært at området skal utvikles bit for bit, i takt med de private utbyggingsprosjektene. Store deler av de offentlige tiltakene på Ensjø blir regulert gjennom innsendte reguleringsplaner, ved at de ulike utbyggingsområdene inkluderer de tilliggende offentlige rommene. I tillegg har Eiendoms- og byfornyelsesetaten, i tett samarbeid med Plan- og bygningsetaten og Bymiljøetaten, utarbeidet forslag til reguleringsplan for deler av Østre parkdrag og Sentral tverrforbindelse.
De private reguleringsplanene inneholder rekkefølgebestemmelser som sikrer at de offentlige rommene bygges i takt med de private utbyggingsprosjektene. Rekkefølgebestemmelsene følges opp av utbyggingsavtaler, som er avtaler mellom Oslo kommune og de private utbyggerne som sikrere denne gjennomføringen. Utbyggingsavtalene skal sikre at utbyggingsprosjektene bidrar til opparbeiding av sin forholdsmessige andel av de offentlige rommene på Ensjø. De offentlige rommene kan bygges av enten de private utbyggerne eller av Bymiljøetaten. Dette avtales i utbyggingsavtalene med de private utbyggerne.
Byrådsavdelingen er opptatt av å få gjennomført transformasjonen på Ensjø fra bilby til boligby innen rimelig tid, og vi har forståelse for at beboerne i området er utålmodige.
Vi kan informere om at store deler av parkdragene og de grønne forbindelsene på Ensjø enten er ferdig bygget, under bygging eller planlegges bygd de nærmeste årene. I løpet av 2022-2023 vil det etter planen være på plass sammenhengende grøntforbindelser på Ensjø, selv om en del byggetrinn nok fortsatt kommer til å gjenstå, som følge av fremdriften på tilstøtende boligprosjekter.

Det blir en markering fra bebyggere på Ensjø torsdag 13. juni kl. 18.00 utenfor Gladengveien 4, og et åpent møte med politikere på Safe as milk 7. juni kl. 18.00.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 43/19: Bussing av barn
Det er planer om at alle barn fra Bolteløkka etter jul skal busses til Brynseng mens skolen pusses opp. Foreldre på Bolteløkka protesterer selvfølgelig. Også foreldre på Brynseng synes dette blir feil. Barna har til nå bare levd med midlertidighet lenge nok. Først måtte et kull starte på Brynseng og et på Teglverket, så ble det busset inn en mengde barn fra Hasle, og nå skal de altså dele Brynseng med nok en skole. Vi er bedt om å støtte protestene mot dette.

Vedtak: Støttes. På grunn av trafikkproblemene bør vi også påpeke at tiltak er nødvendig ved fortsatt bussing, f.eks. 30 km. fartsgrense eller fartsdumper.

Sak 44/19: Etterstad videregående skole
Byutviklingskomiteen i Gamle Oslo har vedtatt en uttalelse der man ønsker lavere høyder på nybygg og at videre planlegging tar hensyn til ulemper for naboene.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 45/19: Teknisk bygg – Vålerengatunnelen
Det finnes i dag et teknisk bygg for Vålerengatunnelen på det inngjerdede området ved utkjørsel fra Etterstad. Det er sendt ut nabovarsel for bygging av nytt og større teknisk bygg. Samtidig vil resten av området bli parkmessig opparbeidet og gjerder og porter rives, slik at det blir slutt på «skrotlageret».

Vedtak: Vi ser på dette som et positivt tiltak.

Sak 46/19: E6-Øst
Statens vegvesen har nå planer om å rive et større antall hjem på begge sider av Strømsveien rett ovenfor krysset Strømsveien/Adolf Hedins vei.

Vedtak: Tatt til orientering.