Referat fra styremøte 25. februar 2020

Til stede:Knud Therkildsen, Anniken C. Mentzoni,Vidar Berget, Johnny Gimmestad, Liv-Kari Nylænd, Geir Haatveit, Vidar Vang.

Sak 13/20: Referat fra møte 28. januar 2020

Vedtak: Godkjent.

Sak 14/20: Møte i Oslo Velforbund
Vidar deltok på møtet. Det dreide seg om fortetting og medvirkning i etablerte boligområder. På møtet med mest vekt på Holtet, der det har vært veldig stor avstand mellom prinsipielle synspunkter på å bevare områdets karakter og arkitektur og hva som faktisk ble bygget. Audun Engh (styremedlem i Oslo Velforbund) fulgte opp dette med eksempel fra Vålerenga og utbygging i Etterstadgata i et innlegg i Vårt Oslo 16. februar.
Oslo Velforbund krever at innbyggere i større grad må lyttes til i forbindelse med utbyggingsprosjekter. Engh viser til Storbritannia der utbyggere får raskere behandling i planmyndighetene med støtte fra innbyggere.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 15/20: Etterstadgata 2 – 4 -10 og 12
Vi tok en historisk gjennomgang for de som eventuelt ikke kjenner sakens bakgrunn. Etterstadgata 2 har tilhørt OBOS siden 1947, og de første planer om boiligblokk der ble offentliggjort samtidig med Etterstad Sør og Etterstad Øst (Aftenposten, februar 1948). Det ble en større omregulering av hele Vålerenga på 80-tallet, der Ettterstadgata 2 i 1988 ble regulert til byggeområde for forretning og kontor (mot byplansjefens forslag om park).
I 2000 kom OBOS med et nytt planforslag med næringslokk i 7 etasjer over Gjøvikbanen (på lokk) og boligblokker innenfor. Først i 2015 ble denne saken avsluttet, og i 2016 kom OBOS med nytt boligforslag – uten lokk.
Det er nå mer enn vanlig ampert på Vålerenga etter at OBOS anvendte vektere mot folk som demonstrerte mot riving av Sotakiosken. De gikk så hardt til verks at en av demonstrantene havnet på legevakta.
Men det viktigste nye er at Plan- og bygningsetaten, som til nå har gått langt i å støtte OBOS, selv om de har fremmet et alternativ med 20 færre leilighete, nå har snudd. I siste brev skriver de at de tross store anstrengelser ikke har greid å få til en løsning som gir gode boliger, tar hensyn til støy og luftforurensning, samt til verneverdiene. De vil derfor lage et alternativ med forretning/kontor. De skriver videre:
«I tillegg til dette har planprosessen avdekket et stort engasjement i lokalsamfunnet knyttet til den bevaringsverdige bebyggelsen på planområdet, og det har kommet inn flere viktige innspill vedrørende både Sota-kiosken på hjørnet og fabrikkbebyggelsen i Etterstadgata 4 og 6. Det er tydelig at denne saken har et stort medvirkningsbehov, og at protestene på riving av bebyggelse bør ha innflytelse på planforslaget.
I Etterstadgata 12 er det ennå ikke avgjort om det som en gang het Vålerenga gamlehjem skal rives. Kirkens Bymisjon ønsker dette.

Vedtak: Vi oppfordrer OBOS til en konstruktiv dialog med befolkningen på Vålerenga for å prøve å reparere sitt omdømme. Vi oppfordre samtidig til å se på vårt forslag (om å se alle disse tomtene under ett) igjen når OBOS sitt forslag nå etter alt å dømme blir avvist i bystyret.

Sak 16/20: Landskonferanse Vellenes Fellesorganisasjon
Det er fremdeles mulighet til å melde seg på. Fra 10.00 er det paneldebatt om «Medvirkning i stedsutvikling og ditt nærmiljø». Deretter gruppesamtaler om:

  • lekeplasser og nærmiljøanlegg. Lek under trygge forhold
  • Miljøvennlige nabolag – et rikere liv med grønne og sosiale møteplasser
  • Foreningsarbeid gir utfordringer
  • Forsikeringsordningen gir trygghet i velarbeidet – men hva er det dere er sikret for
  • Samarbeid på kommuneplan
  • Velbutikken – ideer til videreutvikling til fordel for din velforening

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 17/20: Oppgradering av bussholdeplass på Helsfyr
Multiconsult arbeider med dette for Ruter og Bymiljøetaten. Det er i dag for lite plass til de bussene som skal ha pause. Ofte står det fire busser der samtidig, noe som ofte har ført til at man slipper av passasjerer der det ikke er fortau. Det er et ønske om å utvide fortauet, og flytte fotgjengerfeltet slik at siste buss ikke blir stående foran Etterstadsletta 42. Krysset med innkjøring til Etterstadsletta 41 strammes inn, og det blir gjennomgående fortau med kantsten. Det må bemerkes at det som foreløpig foreligger er en forespørsel til Plan- og bygningsetaten om dette er søknadspliktig arbeid, og tegningen som følger er merket «Alternativ 1», slik at det kan være endringer i kommende søknad (arbeidet er søknadspliktig).

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 18/20: Bankfilial på Ensjø
Tidligere var det banker i deler av det som i dag er Prix, på Brynseng, på Fyrstikktorget, og på Ensjø. I likehet med mange andre er disse nedlagt. Sparebank 1 går mot denne tendensen, og åpner snart nye filial på Ensjø.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 19/20: Ensjøveien 7
Det har snart vært utbygging på alle gamle tomter i Ensjøområdet, dette er den nyeste planen. Ensjøveien 7 er eiendommen på det høyeste punktet i Ensjøveien før veien går nedover igjen mot Tøyen. Det foreslås nå her 460 nye leiligheter.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 20/20: USBL i Arnljot Gellines vei
Advokatfirmaet BAHR har fremmet ekstra argumenter for at Fylkesmannen skal akseptere alle dispensasjonene. De har funnet en sak om bygging av idrettshall i Tromsø, der Fylkesmannen hadde lagt vekt på den fordel at idrettshallen lot seg realisere. Advokatfirmaet påstår at «bygget ikke kan realiseres dersom det ikke innvilges dispensasjon fra byggegrensen».

Vedtak: Vi påpeker at problemet er at bygget er tegnet ut fra forutsetninger om at det skal gis dispensasjon fra de fleste bestemmelser. Det eneste man trenger er en dispensasjon for å bygge et betydelig mindre bygg tilpasset den kjensgjerning at USBL nå har en betydelig mindre tomt enn reguleringsplanen forutsatte.

Sak 21/20: Fyrstikktorget
I oktober nektet Plan- og bygningsetaten å fremme reguleringsforslaget. Etterpå har det vært møte mellom utbygger og Byrådsavdelingen, som har endt med at de likevel får legge sitt forslag fram for bystyret.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 22/20: Arnljot Gellines vei 1
Reguleringsforslaget her er vedtatt uten store endringer. Det blir et mye høyere bygg, men lenger vekk fra elva.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 23/20: Arnljot Gellines vei 3
Denne reguleringssaken ble avsluttet av Plan- og bygningsetaten 30. januar.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 24/20: Vedlikehold av parker
I januar gikk det ut brev fra Bymiljøetaten der det bl.a. sto:

«Bevilgninger endrer seg og jeg sender her en oversikt over anlegg som tas ut av drift i Alna, Bjerke, Grorud og Stovner i 2020 slik at dere vet at vi ikke har glemt de når sesongen starter.
Avfallsbeholdere fjernes i løpet av januar, det vil ikke bli ryddet søppel og gress vil ikke bli klipt eller slått. Faste møbler vil bli stående men ikke vedlikeholdt.»

Ovenstående er fra et brev som gikk til bydelene i Groruddalen, men fra pressen har vi i ettertid fått vite at også Etterstadsletta var et av områdene som skulle tas ut av drift.
Heldigvis ble det så store protester at Byrådet grep inn.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 25/20: Sommerfesten
Det har nå meldt seg 2 frivillige fra Etterstad Sør, 1 fra Vest og «2,5 fra Nord» (bekreftelse mangler på en av dem).

Det oppfordres til å jobbe videre med å finne flere frivillige.

Sak 26/20: Årsmøte

Vedtak: Årsmøte avholdes tirsdag 31. mars. Kunngjøres senest tirsdag 3. mars, og innkalling må sendes ut senest 17. mars.

Sak 27/20: Vann
Vi har nå vært ca. to uker uten drikkevann, og det ser ut til å bli to uker til.

Vedtak: Dette er ikke akseptabelt. På Etterstad betaler vi over 6 millioner i året i vannavgift.