Referat fra styremøte 23. februar 2021

Til stede:Knud Therkildsen, Vidar Berget, Geir Haatveit, Paal Østby, Torill Astrup Svenning, Torild Olufsen

Sak 1/21: Referat fra møte 28. august 2020

Vedtak: Godkjent.

Sak 2/21: Midlertidig bruk av friområde – Etterstadsletta 56
Det ble først søkt om midlertidiig barnehage i 2006. Siden har det blitt søkt om forlengelse av den midlertidige bruken i 2008, 2010, 2014, 2016, og 2017. Nå søkes det igjen for en periode på tre år. Etter nabovarsel protesterte vi mot videre forlengelse i november, altså før saken ble opprettet i Plan- og bygningsetaten. I protesten foreslå vi en forlengelse på 6 måneder for å gi tid til avvikling.
Etterstad vel foreslo en alternativ barnehageplassering i 2007 – på sletten nedenfor Alnafossen kontorpark, der gjeldende regulering tillater nye kontorblokker. På det tidspunktet var Entra et selskap som forvaltet statlige eiendommer, og regjeringen hadde lovet statlige tomter til rimelig pris for kommuner som ville oppnå full barnehagedekning. Omsorgsbygg svarte den gangen ikke på henvendelsen.
I arkitektens kommentarer til naboanmerkninger dukker det opp oppsiktsvekkende opplysninger. Det nevnes at en beboer mener at «stedet trenger en permanent barnehage, noe tiltakshaver planlegger etter demobilisering 2023
Det står også i kommentaer til innspil fra Etterstad Øst at Vi vurderer at et permanent tilbud i området etter 2023 vil være forankret i reguleringsplan der arealbruk sikres ved formål som også vil omfatte friarealer
På spørsmål svarer Omsorgsbygg at det ikke finnes noen planer om ny barnehage i området.
En annen merkverdighet er at arkitekten (Dyrø og Moen AS) har sendt et brev til PBE med følgende innhold: «Tillegssdokument til saken. Til deres orientering er hos tiltakshaver mottatt brev fra Byrådsavdelingen (OVK) i forbindelse med nylig innsendt byggesak. Det informeres om at brevet er unntatt offentlighet etter offentlighetslovens §15 2. ledd»
Da Etterstad vel søkte om innsyn i brevet fikk vi avslag. Avslaget var ikke overraskende, men derimot begrunnelsen:
«Plan- og bygningsetten har kun motatt et dokument som informerer om at det finnes et dokument fra Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, vi har ikke mottatt dokumentet det refereres til. Vi har derfor ikke noe dokument å gi innsyn i.»
Bydelsutvalget i Gamle Oslo vedtok i møte 11. februar 2021 å be byrådet sørge for at området frigjøres til friområde, og foreslår en dispensasjon ut 2021 før avvikling.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 3/21: Midlertidig bruk av friområde – Etterstadsletta 2
Etterstadsletta 2 er reguleringsmessig delt i to. Den ene delen ble regulert til park i 1965. Men Maskinistskolen var nettopp oppført på andre siden av veien. Et moderne innstilt byplankontor krevde plass til 161 biler slik at elevene kunne komme seg på skolen. Løsningen ble i første omgang midlertidig parkering i parken. I 1989 hadde Operasjon ved tilhold i en tomt på Jordal. OBOS skulle bygge på denne tomten. Dette ble løst med midlertidig bruk av parken på Etterstad.
I 2003 bygget Etterstad videregående på deler av friområdet på Sletta. Dette førte til at resten av Etterstadsletta 2 ble omregulert til friområde i 2008. Undervisningsbygg hadde en forpliktelse til å opparbeide dette til friområde, med bydelen gikk med på en 5 års utsettelse. Etterstad vel tok opp dette i 2013, og flere ganger siden, uten at noe skjedde. I 2017 fikk Ruter midlertidig dispensasjon for å bruke dette området til bussparkering i 3 år. At dette ble innvilget anket vi til Fylkesmannen, men vedtaket ble stående. I 2020 kom det ny søknad. Denne gang avslo Plan- og bygnignsetaten. Allerede i 2017 hadde de skrevet at man ikke kunne påregne forlengelse.
Først da de skulle klage på avslaget kom Ruter frem med sine langsiktige planer. De ønsker å bygge et bussanlegg under bakken med plass til 20 regionsbusser som skal oppholde seg der mellom ankomst Helsfyr og ny avgang. LPO arkitekter har laget en mulighetsstudie med flere mulige anvendelser av området over bussanlegget – boliger, kontor, flerbrukshall, idrettsbane. Dette har vært diskutert med Etterstadsletta I, som ser behovet for bussanlegg, men som ønsker mest mulig park og å bevare utsikten.

Vedtak: Vi støtter Etterstad I.

Sak 4/21: Kristiania Teglverk
Kristiania Teglverk er et av de få intakte teglverkene som finnes i landet, og det eneste i Oslo. Siden 2003 har vi antatt at dette området er omregulert til næringsbygg. Det viser seg imidlertid at bystyrets vedtak bare gjaldt den andre halvparten av tomten, og at teglverket ble tatt ut av planen. Ikke på grunn av historien, men pga. innsigelser fra Statens vegvesen. Fortidsminneforeningen og Alnaelvas venner har nå blitt enige om å arbeide for at bygget blir fredet og tatt vare på.

Vedtak: Tiltaket støttes.

Sak 5/21: Skoler i nabolaget
Hartvig Nissen skole flytter til sommeren til Grenseveien 95 (kontorbygget ved Grønvold gård), og skal være der i 3 år mens eget bygg renoveres. Undervisningsetaten ønsker å leie dette bygget i mange år fremover, da det blir flere skoler som trenger midlertidige lokaler.
I forbindelse med denne saken kom også et innspill fra andre i Undervisningsbygg på vegne av fremtidig skole i Grenseveien 91 og 73. Kommunen kjøpte eiendom her i 2013, men den første reguleringssaken ble avbrutt. De varsler at det i nærmeste fremtid kommer ny sak.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 6/21: Ballbinge
Etterstad Nord foreslår en ballbinge på sletta øverst, utenfor Etterstad barnehage. Prosjektet blir for stort for borettslaget alene.

Vedtak: Vi undersøker om andre lag er interessert i å være med, og det kan være aktuelt å søke om midler hos en av stiftelsene. Vi utarbeider en illustrasjon som viser hvordan dette vil ligge i terrenget.

Sak 7/21: Pakkebokser
På Etterstad Nords område rett ved undergangen til Helsfyr er det satt opp pakkebokser for Posten og Post Nord, der pakker kan hentes ved hjelp av en app.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 8/21: Drikkevann
I vannpost-perioden spurte vi om mulighet for å få refundert vannavgift. Svaret foreliggger, og VAV vurderer at det ikke er grunnlag for erstatning eller prisavslag. Kokeanbefaling sendes ut etter føre-var-prinsipp, og det ble ikke registrert noen sykdomstilfeller.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 9/21: Samarbeid i Gamle Oslo
Vålerenga vel inviterte til samarbeidsmøte, og Knud og Vidar deltok. Den viktigste saken på Vålerenga for tiden er Brynsbakken. Bane Nor vil rive bebyggelsen på Hylla, og nekter å utrede et utvidet lokk som vil redusere støyproblemene på Vålerenga.

Vedtak: Vi støtter Vålerenga, men bør også påpeke at hvis utbyggingen skal føre til øket trafikk bør man se på støydempingstiltak lenger oppover langs sporet.

Sak 10/21: Etterstadsletta 48
I forbindelse med planene om ny base og boligbygging på Etterstad har vi sendt inn et forslag om at man ser på alle planene langs sporet under ett. Det har vært foreslått et tårn på Helsfyr stasjon, det er mer eller mindre vedtatt et høyt by gg på Brynseng, og mellom disse vil Sporveien nå bygge leiligheter. Alt dette er på ca. 700 meter, og forslaget går ut på å senke sporene fra Brynseng til Helsfyr, noe som vil forenkle alle prosjektene og frigjøre verdifullt areal. Det vil også gjøre det mulig for basen å ha innkjøirng fra Østensjøveien/Surstoffveien, slik at vi slipper tungtransport inne på Etterstad.

Vedtak: På andre siden av sporene har Øni og Entra kjøpt opp så mange eiendommer at det er de som vil utvikle det meste av området. (se sak 43/18) Vi tilskriver begge og spør om de ønsker å støtte forslaget.

Sak 11/21: Scenen
Fra en av initiativtagerne har vi fått forslag til et dikt til å sette opp på scenen.

Vedtak: Vi kjøper et skilt med diktet.

Sak 12/21: Ensjøbyen
Møtet ble avsluttet med fremvisning av bilder fra kommende boligprosjekter som Lumanders hage, Tigergården, Humlehagen, Kongsløkken, Malerhaugveien 28, Ensjølyst, Locus Ensjø og Tøyentaket.