Referat fra styremøte 27. april 2021

Til stede:Knud Therkildsen (Etterstad Vest), Vidar Berget (Etterstad Nord), Geir Haatveit (Nygårdskollen), Paal Østby (Vålen), Torill Astrup Svenning (Etterstadtoppen), Torild Olufsen (Etterstadkroken Vel /5e-f), Dagfinn Utgård (Etterstadsletta 46) , Øyvind Elgstøen (Stang) , Johnny Gimmestad (Etterstad Øst), Dag Andersen (Etterstadsvingen), Torleif Skaland (Alna) og Henning Øverby (Etterstad I)

Sak 24/21: Referat fra møte 30. mars 2021

Vedtak: Utsatt

Sak 25/21: Etterstadsletta 2

Vedtak: Foreslått brev sendes.

Sak 26/21: Etterstadsletta 56
Peter Butenschøn hadde en artikkel i Aftenposten søndag 25. april under tittelen «Når improvisert byliv blir permanent midlertidighet». Han begynner på 1800-tallet ved Bislett-bekken, men kommer etterhvert inn på barnehagen på Etterstadsletta, og skriver:

Naboer protesterer hver gang
Etterstadsletta barnehage ble satt opp på et friområde med samme typer industribrakker i 2006.
Også der protesterer naboer og velforening hver gang det sendes ut nabovarsel om forlengelse. Kravet er at brakkene fjernes, og at friområdet brukes i tråd med formålet. Et krav byutviklingskomiteen i bydel Gamle Oslo nå også har sluttet seg til – på tvers av partipolitiske skillelinjer.

Men midlertidigheten er forlenget nok en gang. Det er behov for «erstatningsplasser ved rehabiliteringer av andre barnehager», ifølge den kommunale oversikten.
Det virker som kommunen mener at et regulert friområde og en park er et ledig areal, som om det ikke er i bruk til noe, at det ligger i dvale og bare venter på bebyggelse.

«Tiltak som står over to år, anses som permanente»
Plan- og bygningsetaten ba Kommunaldepartementet om en avklaring i 2014.
Tilbakemeldingen var tydelig: «Departementet vil presisere at tiltak som står over to år, anses som permanente, slik at tiltakene må behandles som ordinære permanente tiltak etter §20-1».

Altså, det må søkes reguleringsmessig endring fra friområde, og det kreves full bygningsmessig saksbehandling, der estetiske forhold og hensyn til omgivelser og naboer vektlegges.
Det vil være krevende for kommunen å hevde at det på 15 år ikke har vært mulig å lage permanente løsninger, akseptable både for miljøet og for barnas velferd.
Pedagogene og styrerne har vært overraskende stille. Kommuneadvokaten engasjerer seg ikke.
Det er kanskje forståelig at det både er bekvemt og billig for en kommune med mange oppgaver, men denne praksisen er altså ulovlig.
Viktig at det midlertidige ikke misbrukes
Det midlertidige er ofte et tegn på en ny urban vitalitet. Tomme mellomrom fylles, ledige lokaler tas i bruk uten noen stor ombygging, det gror opp av sprekkene i gammel asfalt.
Når bylivet nå snart blomstrer opp, etter en lang vinter og en knugende pandemi, ser vi hvordan improvisasjonen gir steder liv, at fellesrommene samler oss og åpner opp byen.
Da er det viktig at det midlertidige ikke misbrukes, i år etter år, slik barnehagebrakkene er et stygt eksempel på.

Vedtak: Vi purrer på svar på vår tidligere klage over ulovlig drift (den midlertidige tillatelsen gjelder ikke lenger). Vi vurderer anmeldelse dersom dette er meningsfylt. Dagfinn undersøker hvordan det ligger an juridisk.

Sak 27/21: Trafikkutredning Helsfyr
Sweco la i november 2020 fram en foreløpig rapport. Grenseveien/Østensjøveien foreslås i det foretrukne alternativet utvidet med to kollektivfelt og sykkelfelt, for å tillate trikkelinje til Brynseng. (Alternativ 3c, så ingenting er bestemt foreløpig) Utvidelsen vil enkelte steder nærmest berøre husveggene, og det kan bli nødvendig å rive bebyggelsen mellom Nordox og Helsfyr, samt huset på hjørnet Tvetenveien/Østensjøveien. Det er verdt å merke seg at utredningen forutsetter at busser fra Helsfyrterminalen ikke lenger skal kjøre til Grenseveien eller Østensjøveien. F.eks. buss 21 vil da antagelig fortsette Østensjøveien til Brynseng.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 28/21: Etterstadsletta 48
Det er medvirkningsmøte – digitalt – torsdag 29. april. Fristen for påmelding har gått ut. Det er sendt ut invitasjon til boligselskapene nærmest nr. 48. Det som ligger lengst unna av de inviterte er Etterstadsletta I. I Etterstadkroken har invitasjonen gått til Etterstadkroken vel.

Vedtak: Vi gir ikke opp forslaget om at sporene må senkes. Dette vil løse en lang rekke problemer. Under ingen omstendighet kan vi akseptere mer tungtransport gjennom boligstrøk.

Sak 29/21: Helsfyr bussholdeplass
Det oppsto et problem med den nye plasseringen fordi kravene til sikt for utkjøring fra garasjene ikke ble oppfylt. Dette er nå løst ved at en pantograf (ladestasjon) er fjernet. Det blir da slik:
Ny løsning legger opp til at oppstillingsplassen helt vest på holdeplassen (forreste) er en ordinær holdeplass uten regulering over tid, mens oppstillingsplassene bak vil benyttes som reguleringsplasser med lading. Så lenge forreste holdeplass er en ordinær holdeplass anses ikke buss på holdeplass som et sikthinder for utkjøring i avkjørsel.

Dermed blir holdeplassen ikke flyttet tilbake til foran Etterstadsvingen.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 30/21: Sommerfest
Spørsmålet om sommerfest ble tatt opp. Vi har allerede vedtatt å ha en konsert med Oslo Radioorkester. Vi ønsker også å få Vålerenga skoles orkester til å spille hvis det er aktuelt for dem for tiden (i mai, ikke i tilknytning til festen). Dagfinn er frivillig til å gjøre det som skal til for å få til fest.

Vedtak: ORK bestilles til 28. august, men vi utsetter avgjørelse om fest til neste styremøte, for å se hvordan vi ligger an i forhold til gjenåpning og vaksinering om en måned.

Sak 31/21: Angrepene på Etterstad
Med flere saker som Etterstadsletta 2, 48 og 56 luftet Dag tanken på møter med politikere i et valgår som en mulighet.

Vedtak: Tatt til ettertanke.