Referat fra styremøte 28. februar 2023
Til stede: Knud Therkildsen (Etterstad vest) Paal Østby (Vålen), Mathias Kirkerød (Etterstad Vest), Torill Astrup Svenning (Etterstadtoppen), Dag Andersen (Etterstadsvingen), Vidar Berget (Etterstad Nord).
Sak 09/23: Referat fra møte 31. januar.
Vedtak: Godkjent.
Sak: 10/23: Grensesvingen 2-18
Som tidligere nevnt er det planer om en høyblokk mellom eksisterende blokk og Grenseveien (sak 27/22), men nå foreligger det mer detaljerte tegninger. Det foreligger også tegninger av hvordan dette ser ut på avstand, i to alternativer: 42 og 63 meter. Helsfyr har som nevnt i sak 28/22 blitt definert som et «A1-område» (meste egnet til høyhus) i forslaget til ny høyhusstrategi.
Vedtak: Vil i liten grad berøre oss. Tatt til orientering.
Sak 11/23: Grenseveien 99-107
På den andre siden av Grenseveien er det foreslått nye blokker i stedet for dagens bebyggelse.. Dette ble tatt opp i sak 10/22, men det foreligger nå mer detaljerte tegninger.
Vedtak: Tatt til orientering.
Sak 12/23: Grensesvingen 7 og 9, Grenseveien 97
Som vi så i mai (sak 27/22) er reguleringen vedtatt. Nå er riving startet på baksiden av byggene.
Vedtak: Tatt til orientering.
Sak 13/23: Nye skoler
Grenseveien 91 ble kjøp til skoleformål av Oslo kommune i 2013. Kommunen har siden kjøpt Grenseveien 73, og har nå bestemt seg for plassering av skolen innen tomten. Skolen blir plassert med hovedtyngden i Grenseveien 73, og slik at skolegård/uteområder er inntil Grønnvoll park. Opprinnelig var det meningen at skolen skulle stå ferdig i 2020, men i skolebehovsplanen 2022 – 2031 var dette flyttet til 2028.
Skolebehovsplanen beskrev også behov for ny ungdomsskole. Det var to alternative plasseringer, men siden NRK flytter inn i Ensjøveien er det nå klart at det blir Grenseveien 65 (Møller bil) som skal bli til ny skole. (se sak 68/13, 38/21 og 11/22). Boligprosjektet vi så på i 2020 blir altså ikke noe av. Planene innebærer også en utvidelse av Østre Bekkedrag, der det i dag er en murvegg mot parkeringsplassen til Møller bil. Det skal også inngå en ny flerbrukshall i prosjektet.
Vedtak: Tatt til orientering.
Sak 14/23: Etterstadsletta 2
Multiconsult har utarbeidet et notat for Ruter som skisserer forskjellige løsninger. Varsel om at dette er lagt ut på Saksinnsyn ble sendt dagen før møtet, så gjennomgangen av notatet var nødvendigvis ufullstendig. Det er også 5 forskjellige alternativer som kan være vanskelig å sette seg inn i uten notatets illustrasjoner, så det anbefales å lese gjennom notatet på Saksinnsyn.
Tidligere tanker om nye boliger og kontorbygg er nå forlatt. Det eneste som vurderes bygget i tillegg til bussanlegg er flerbrukshall.
Alternativ 1a og 1b er begge uten flerbrukshall. Forskjellen er at i Alternativ 1a er bussanlegget åpent på siden mot rundkjøringen, mens det er helt innbygget i Alternativ 1b. Det siste krever søyler, og bussanlegget tar dermed mer plass. I begge blir det park på tak samt i en ny skråning fra taket ned mot eiendomsgrensen til Etterstadsletta I. Skråningen blir kortere og dermed brattere i 1 b. Park på tak vil havne på kote 70,5 i 1a, og 70,1 i 1b. Bakkenivå utenfor Etterstad I er 66,2. Det ser derfor ut til at beboere i 1. etg vil miste all utsikt, mens beboere i 2. etg vil kunne se over bussanlegget.
Alternativ 2a og 2b forutsetter at det bygges flerbrukshall på 35x50m (2a) eller miniflerbrukshall på 30×37 m(2b), og er ellers like. Det blir da en kotehøyde på 78,5 m, mens taket på Etterstad I er på 81,2.
Alternativ 3 er en åpen parkeringsplass for busser uten noen som helst form for innbygging. Ulempen er åpenbar, men fordelen er at terrenget ikke vil bli hevet. En støyskjerm på 2 meter vil havne på kote 67,5. Bakkenivå utenfor Etterstad I er som sagt 66,2, slik at dette alternativet ikke vil endre på utsikt.
Alternativene oppsummeres slik:
Notatet inneholder også en vurdering, der alternativene får «karakterer» ut fra forskjellige kriterier:
Poengene representerer svakheter i alternativet – det er altså lavest poengsum som «vinner». Multiconsult går klart inn for alternativ 3, som har dårligst resultat på støy og luftforurensning, men som samtidig gir mest rom og utsikt for Etterstad I, og mest park på terreng.
Vedtak: Før det eventuelt blir aktuelt å ta noe standpunkt må vi ha med Etterstad I på et møte. Men vi spør Plan- og bygningsetaten hvordan de er kommet fram til at kravet til friområde er redusert til 3334 kvadratmeter, eller ca. halvparten av det nåværende regulering skulle tilsi.
Vi undersøker hvor mange inn- og utkjøringer som følger med de 14 bussene som til enhver tid står der.
Sak 15/23 Østerdalsgata 1:
Etter at Scandinavia Property Group overtok eiendommen i fjor (se sak 61/22), har de hatt et paralelloppdrag med tre arkitektfirmaer. De har nå tydeligvis fått et forslag de er fornøyde med, og har sendt inn nye tegninger til Plan- og bygningsetaten. De nye tegningene viser i hvert fall bygninger som ikke i samme grad fremstår som fremmedelement utenpå de gamle bygningene.
De ønsker å beholde den profilen stedet har i dag, med mindre bedrifter og det de kaller aktiviteter og «lavkost-tilbud» som er rettet mot lokale beboere og brukere.
Sak 16/23 Etterstadgata 2-6:
Det er nå klart at Etterstadgata 4 får stå, men det blir bygget om til to boligere. Vålerenga bydelshus er i dialog med Kulturetaten og EBY om mulig overtakelse av Etterstadgata 6.
Vi er invitert til å delta på et ideverksted med følgende temaer:
- Hva trenger vi i nærmiljøet?
- Hva mangler vi av møteplasser, aktiviteter og lokaler for ulike aldersgrupper?
- Hvordan kan vi se huset i samspill med andre initiativ og aktiviteter i nærmiljøet?
- Hvordan skal vi organisere oss for å realisere ideene og hvordan sikre framtidig drift?
Dette møtet avholdes etter årsmøte i Vålerenga vel – kl. 19.30 i Vålerenga bydelshus.
Vedtak: Vi deltar . Vårt eget styremøte samme dag flyttes til tidsrommet 17.30-19.00, slik at de som er interessert kan gå rett fra styremøte til Vålerenga. Vi spør om Kirkens Bymisjon kan være med. De har nemlig inngått en partnerskapsavtale med Bydel Gamle Oslo får å se på hvordan deres modell fra nabolagshuset Petersborg kan utvides til Kampen/Etterstad/Kværnerbyen/Gamlebyen
Sak 17/23 Etterstadsletta 56:
Etterstad Øst har henvendt seg til Oslobygg for å få vite når barnehagen avvikles. I svaret står det at «det er pr. dagens dato ikke fastsatt en konkret dato for avvikling. Det antas å bli i løpet av høsten 2023.».
Vedtak: Johnny kontakter de politiske gruppene i BU Gamle Oslo, og ber om at de forlanger en klar timeplan for avvikling.
Sak 18/23 Ullevål sykehus:
Torild Olufsen kunne ikke komme på møtet, men tok opp følgende skriftlig:
«Hei. Som jeg nevnte tidligere er det igang en innsamling for å reise penger til rettssak, som har som formål å redde Ullevål sykehus.
Helsetjenesteaksjonen, Ris Vel og Berg Nordberg Sogn Tåsen Vel er partshjelpere og økonomiske bidragsytere.
Kanskje Etterstad vel kan vurdere å støtte dette og kanskje anbefale de andre vellene i Gamle Oslo å gjøre det samme? Antagelig har noen av vellene allerede gjort det.
Dette er antagelig en sak jeg kan foreslå til årsmøtet, men vil gjerne lufte det allerede nå. Vi har det ikke travelt, det vil ta tid før en evnt rettsak.»
Vedtak: Dette er en viktig sak som sikkert også angår våre medlemmer – i likhet med mange store politiske saker i Oslo. Det er likevel ikke naturlig at et vel som vårt går inn i slike saker.
Sak 19/23 Skadedyr:
Et svar fra Norsk Hussopp Forsikring til Etterstad Nord ble gjengitt. Det gjaldt brun pelsbille, som skadedyrforsikringen ikke dekker. I følge firmaet er støvsuging og tetting av sprekker løsningen, noe som må gjøres av den enkelte eier. I Vårt Oslo ble det nylig referert en sak der selger måtte betale 2834468,- kroner tilbake til kjøper fordi det var funnet en betydelig pelsbillebestand.
Vedtak: Ikke en sak som angår velet direkte, men boligselskapene som er medlemmer. Tatt til orientering.
Sak 20/23 Årsmøte:
På grunn av pandemi ble våre siste årsmøter avholdt til andre tider enn normalt. Det siste årsmøtet ble avholdt i september 2021. Det er antagelig de endrede tidspunkt som har ført til at årsmøte i 2022 rett og slett ble glemt. Det er heller ingen som har etterlyst det.
Vedtak: Årsmøte avholdes tirsdag 25. april på Kruttverket (med forbehold om ledig lokale).
Sak 21/23 Sommerfest:
Mathias har overtatt etter Anette, og har kommet godt i gang med forberedelser. Vi er i midlertid avhengige av å få med flere frivillige på dagen.
Vedtak: Alle sørger for å få med minst én frivillig fra sitt borettslag. Vidar kontakter vaktmester Etterstad Nord og reserverer utleielokalet i 19 c til 26. august.
Sak 22/23 – Kunstprosjekt:
På Kruttverket planlegges et kunstprosjekt med Alna som tema sommeren 2023. Det blir både utstilling og konsert. I øyeblikket sliter de med finansieringen.
Vedtak: Vi bidrar med kr. 5000,-
Sak 23/23 – Utstyr styrerom:
Ovner er byttet ut med nye som både virker og sitter fast på veggen. De kan styres gjennom wifi, slik at de som skal ha møte kan sette på varme hjemmefra. (Første gang må man ha opprettet forbindelse ved fysisk oppmøte på styrerommet) Appen heter Nobø Energy Control. Forsøk på å få ny projektor ble mislykket – innkjøpt projektor var ikke egnet til bruk på møterommet og leveres tilbake.
Vedtak: Johnny anskaffer ny projektor.
Sak 24/23 – Isekk
Store søppelsekker som hentes med bil ble fremstilt som en lettvint og grei måte å bli kvitt søppel på. Mest kjent som «gule søppelsekker» (fra isekk – finnes også i flere fargevarianter fra andre leverandører) står disse rundt om kring på Etterstad. Problemet er at man kjøper sekken hos forskjellige levandører og bestiller henting senere. Ingen har oversikt over hvem som har ansvar for sekken. Flere av boligselskapene har funnet det nødvendig med restriksjoner på bruk av disse. På plenen mellom Etterstad Nord og Etterstadsvingen har det stått en sekk siden før jul – ingen vet hvem som har brukt den.
Vedtak: Vi tar opp dette med Bymiljøetaten, og foreslår at de ikke bare får den fjernet, men at de tar et initiativ til å få regler for bruk av disse sekkene.