Referat fra styremøte28. november 2023

Til stede:
Knud Therkildsen (Etterstad Vest), Torill Astrup Svenning (Etterstadtoppen), Arne Nygaard (Etterstadsletta 46), Anes Aicher (Etterstadsvingen) Vidar Berget (Etterstad Nord)
Forfall: Johnny Gimmestad (Etterstad Øst),Torild Olufsen (Etterstadkroken Vel /5e-f), Peter Krefting (Stang Terrasse – innkalling ble feilsendt).

Møtet ble avholdt på Teams

Sak 066/23: Referat fra møtet 29. september 2023

Vedtak: Godkjent.

Sak 067/23: Etterstadsletta 48
Styremøtet ble holdt i forlengelsen av et arbeidsgruppemøte om Etterstadsletta 48
Reguleringssaken er på offentlig ettersyn fram til 8. januar 2024.

Vedtak: Vi fastholder utkjøring mot Østensjøveien. Vi ber om en ny trafikkutredning, der man ser på stedene der trafikken er størst (nær rundkjøringen). Vi ber om støydempende tiltak. Vi går inn for «Alternativ 3», sendt inn som uttalelse fra Joan Angela Fraser i Stang Terrasse. (De tre blokkene nærmest T-banen beholdes som i Alternativ 2, de øvrige beholder varierte høyder som i alternativ 1 B). Torill gjør ferdig sitt forslag til uttalelse, og sender det til medlemmene i arbeidsgruppen for eventuelle kommentarer.

Sak 068/23: Brev til BU
Bydelsutvalget er tilskrevet som vedtatt i sak 060/23. Vi har fått svar fra Paal Anker-Nilssen, bydelsutvalgsmedlem for Høyre og nestleder i oppvekstkomitéen, som skriver: Takk for nyttig info. Jeg ser frem imot et fortsatt godt samarbeid. Fortsett å komme med utfordringer og forslag til løsninger!

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 069/23: Etterstadgata 10
Etterstadgata 10 er på offentlig ettersyn til 8. januar 2024. Det var et medvirkningsmøte Bymisjonens lokale 15. november, og det er klart at det fremdeles ønsker å rive Enga (det opprinnelige Vålerenga Gamlehjem). Det ser heller ikke ut til at det er stor motstand mot dette på Vålerenga.

Vedtak: Vi gir en uttalelse om at Enga bør bevares.

Sak 070/23: Eiendomsskatt
En del leiligheter på Etterstad i borettslag som tidligere ikke var berørt har nå steget så mye i pris at det må betales eiendomsskatt. I borettslag fungerer dette slik at borettslaget betaler eiendomsskatten, og OBOS krever dette tilbake fra den enkelte. I borettslaget Etterstad Nord ble eiendomsskatteseddelen for 2023 gjennomgått. Det viste seg at det er store feil i det grunnlaget eiendomsskatten er beregnet for. Borettslaget har (når man ser bort fra enkelte utbygde loft) leiligheter i 2 størrelser. I følge eiendomsskatteseddelene er det 25 forskjellige størrelser. I de mest ekstreme utslagene er leiligheter på 64 kvm oppført med både 54 kvm og 79 kvm. Borettslaget klaget i april, og fikk seks måneder senere svar om at klagen måtte dokumenteres ved måling fra takstmann. Det er nå gitt beskjed til andelseiere om at de selv må rette antall kvadratmeter i skatteseddelen.
Bilde av skattemelding under fra borettslagets rundskriv:


Mer informasjon om eiendomsskatt på kommunens sider
Regler for beregning av areal på Skatteetatens sider

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 071/23 Fyrstikktorget – Karoline Kristiansens vei 9
Her har utbygger og Plan- og bygningsetaten ikke blitt enige. Etaten anbefaler ikke forslaget, men utbygger har benyttet sin rett til å sende dette til politisk behandling. Det foreslås et tårn på 76 meter (over eksisterende hjørne i sør-øst), og et på 53 meter (på parkeringsplassen utenfor hjørnet i sør-vest). Det er også lagt fram et alternativ 2 der begge tårn er 42 meter – dette fordi det er obligatorisk å lage slike alternativ ved foreslåtte høyder over 42 meter.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 072/23 Etterstadsletta 2
Det er lagt ut et referat fra avklaringsmøte 3. Dokumentnummer har imidlertid vært holdt av siden i sommer, slik at dette dukket opp under et 4-5 måneder eldre dokument. PBE ber Ruter undersøke mulighetene for å senke bussanlegget lenger ned i terrenget, noe Ruter lovet å gjøre. Plan- og bygningsetaten fortsetter å arbeide for flerbrukshall. De skriver at selv om innendørsarealer på grøntområde vanligvis ikke tillates har de likevel kommet til at dette er den beste løsningen her pga støy og forurensning fra E6.
Ruter mener det er uheldig bruk av samfunnets midler å investere i en konstruksjon som skal tåle park og flerbrukshall når flerbrukshall ikke er prioritert, og vi ikke vet om/når en flerbrukshall eventuelt blir realisert på tomten. De påpeker også at hvis det ikke gis tillatelse til femte arm i rundkjøringen, og med krav om flerbrukshall ,vil det bli tre avkjørsler fra tomten til Etterstadsletta. Dette vil også være i konflikt med eksisterende bussholdeplass. For 37-bussen kan det være aktuelt med nye superbusser som er 24 meter lange.
Plan- og bygningsetaten avholder møte med Statens vegvesen og innkaller Ruter snarlig til et drøftingsmøte for å planlegge prosessen videre og lage en omforent fremdriftsplan. Felles Workshop holdes etter Plan- og bygningsetaten har hatt møte med Statens vegvesen.

Vedtak: Tatt til orientering.