Referat fra styremøte23 januar 2024

Til stede:
Knud Therkildsen (Etterstad Vest), , Arne Nygaard (Etterstadsletta 46), Peter Krefting (Stang Terrasse) Vidar Berget (Etterstad Nord), Dag Langer Andersen (Etterstadsvingen)
Forfall: Johnny Gimmestad (Etterstad Øst),Torild Olufsen (Etterstadkroken Vel /5e-f), Torill Astrup Svenning (Etterstadtoppen).

Sak 001/24: Referat fra møtet 28. november 2023

Vedtak: Godkjent.

Sak 002/24: Etterstadgata 10
Vi har sendt inn vår uttalelse. På saksinnsyn viser det seg at denne er fulgt av et usedvanlig stort antall uttalelser. Dette skyldes bl.a. at saken har blitt tatt opp på Facebook-siden til Arkitekturopprøret.
Det er kommet innsigelser både fra Statens vegvesen og fra Statsforvalteren i Oslo og Viken. Det første dreier seg om manglende utredning av sikkerhet for tunnelen, og kan antagelig løses ved å produsere en rapport. Statsforvalterens innvending er at det legges opp til 70% av beboerrom med dempet fasade i stedet for stille side. Her er det mer sannsynlig at hele prosjektet må tegnes på nytt.
Byantikvaren har sett på saken på nytt. De opprettholder delvis tidligere vurdering, men mener nå at «Vålerenga aldershjem, oppført i 1917, har høyere kulturhistorisk verdi enn det ble tillagt ved vår Gul liste vurdering i 2016. Byantikvaren har i ettertid hatt en nærmere gjennomgang av bl.a. omsorgssektorens kulturminner, og har ny informasjon å legge til grunn for vurderingen av anlegget. Som den ene av to første bygningene oppført som gamlehjem i Oslo, er det knyttet historiefortellende verdi til bygningen, og den representerer en samfunnsendring i hvordan eldre ble ivaretatt og fremveksten av velferdssamfunnet. Det er videre få andre bevarte gamlehjem i Oslo fra samme periode og stil. Bygningen har også arkitektonisk verdi og kvaliteter, med sin takform, proporsjoner og materialkvalitet. Byantikvaren mener gamlehjemmet og trafostasjonen bør bevares og reguleres til hensynssone kulturmiljø HF70, og at de er en viktig del av Vålerengas kulturmiljø.»

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 003/24: Etterstadsletta 48
Her er det også kommet innsigelser fra Statens vegvesen og Statsforvalteren i Oslo og Viken. Her er det på grunn av mangelfull utredning av lokk påkoblet kulvert med riksvegrampe, og at 20% av de planlagte leilighetene skal ha dempet fasade i stedet for stille side. Det er også kommet protester fra Nordox, som kan være verdt å merke seg for fremtidige diskusjoner rundt fabrikkens plassering i bomiljø. Det står bl.a. «det må påregnes at leilighetene vil bli utsatt for både styø- og luftforurensning fra Nordoxs virksomhet i Østensjøveien 13..» Det vises også til storulykkeutreding utført av Rambøll.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 004/24: Etterstadsletta 2
Saken har fremdeles ikke kommet til offentlig ettersyn, og vårt siste innspill ble besvart med at forsøk på medvirkning ikke kan behandles før offentlig ettersyn. Foreløpig konklusjon er at det blir et planforslag med to hovedalternativer – adkomst fra rundkjøring og utkjøring til Etterstadsletta eller begge deler i Etterstadsletta. For hvert alternativ er det 2 «konsepter», med og uten flerbrukshall. Allerede nå ser vi at busser som skal stå parkert på Etterstadsletta 2 kjører hele veien rundt Etterstad.
Det ser ut til at det lages et opplegg for medvirkning som bare inkluderer barn og ungdom.
Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 005/24: Årsmøte Oslo Velforbund 18.03.2024
Dette avholdes på Disen Gård, Kolderups vei 23. Frist for å fremme saker er 1. februar. Saksliste kommer senere.

Vedtak: Vidar går. Det er anledning for fler til å melde seg på.

Sak 006/24: Landskonferanse og landsmøte – Vellenes fellesorganisasjon. Dette avholdes 16. mars 2024 på Strawberry Quality Hotel Residence i Sandnes. Vi har anledning til å sende opptil 5 representanter. Det er mulig å søke om støtte til reise – opptil 50% av reisekostandene kan bli dekket for 1 representant.

Vedtak: Ingen av de tilstedeværende ønsket seg til Sandnes. Hvis andre styremedlemmer er interessert, er det bare å si fra.

Sak 007/24: Lundenfestivalen/Groruddalsscenen
De søker om økonomisk støtte fra vel og organisasjoner i nærområdet.

Vedtak: Det er neppe mange fra Etterstad som går til Lundenparken. Vi kan tilby utlån av stoler og bord, men ingen penger.

Sak 008/24: Strømregninger
Etterstad Nord har strøm fra Fortum, og oppdaget at Fortum uten avtale har ført opp mange verdiløse «ekstratjenester» som over en tremåneders periode er belastet med over kr. 40000,- på fakturaer. (Tilbakebetaling er lovet). Dette som en advarsel til andre som måtte benytte samme selskap.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 009/24: Årsmøte 2024

Vedtak: Avholdes 27. februar 2024 på styrerommet.