Referat fra styremøte 9. mai 2017

Til stede: Liv-Kari Nylænd, Anette Schjerven Kristiansen, Knud Therkildsen, Vidar Berget, Geir Haatveit.

Sak 29/17: Referat fra styremøte 28. mars 2017

Vedtak: Godkjent, men det ble påpekt av Liv-Kari skal skrives med bindestrek.

Sak 30/17: Planprogram for Helsfyr – Mulighetsstudie terminalen
Det har lenge vært snakk om et Planprogram for Helsfyr, uten at noe slikt har dukket opp i søk i Saksinnsyn. Det viser seg at Plan- og bygningsetaten opprettet en sak i begynnelsen av 2016, men det har ikke vært noen dokumenter knyttet til saksnummeret før EBY sendte inn et høringsutkast for mulighetsstudie på Helsfyr stasjon. Planprogrammet har blitt utarbeidet men er plassert som et vedlegg til Strategisk plan for Hovinbyen.

Planprogrammet har et par foruroligende kart. I planalternativ 2 er det markert byggeområde på friområdet nedenfor Etterstad I, og fra Etterstad I helt inntil Etterstadsletta hele veien opp til Sporveiens verksted.
EBYS mulighetsstudie handler om overbygging av Helsfyrterminalen, inkludert et høybygg på over 20 etasjer. Det vil også bli en etasje til med Terminal, som gir plass til flere busser. Ruters planer pr. i dag er å bruke området nord for Biskop Jens Nilssøns gate 13 a til «regulering», dvs. plassering av busser som venter på avgangstid.
Bilder og kart på http://www.etterstad.no/nyhet1004.php
Forøvrig planlegges det trikk langs Grenseveien, Østensjøveien og (kanskje) Strømsveien, samt ny Helsfyr T-banestasjon under den gamle, for tog gjennom ny sentrumstunnel til bl.a. Grünerløkka og Bislet.
Vedtak:

Det må selvfølgelig protesteres mot å regne regulert friområde som byggeområde. Vi må også be om at det tas hensyn til eksisterende bebyggelse ved videre planlegging. Overbygging av terminalen vil antagelig først og fremst merkes gjennom redusert støy og forurensning. Det vil også være et gode om grønne busser fikk plass til å snu på Helsfyr i stedet for å kjøre forbi Vålerenga og Jordal skoler og gjennom bommen.

Sak 31/17: Spirende Oslo
Kommunen har lagt frem et høringsutkast for strategi 2017-2020. Målsetningen er å «omgjøre grå arealer til grønne byrom». Det legges opp til mer urbant landbruk.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 32/17: Tuftepark
Tuftepark i Svartdalen er nå klar til bruk.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 33/17: Alnastien
Reguleringssaken i Arnljot Gellines vei er nå ferdig, og plan for rehabilitering av den nye fabrikken foreligger. Etter planen skal dette være gjennomført i oktober 2018. Men samtidig har Bymiljøetaten stengt turveien «på ubestemt tid». De som skal se fabrikken må altså eventuelt gå den gamle veien over Nygårdskollen. Det er ingen synlige tegn til den rasfaren som skal være grunn til stengningen.

Vedtak: Bymiljøetaten tilskrives. Skilt med rasfare er vanlig langs norske veier. Hvis det ikke er overhengende fare for livet må det være nok med en advarsel. Det er viktig at eventuelle problemer rettes så snart som mulig.

Sak 34/17: Arnljot Gellines vei 5
Utbygger gir seg ikke. De har på et par punkter etterkommet innvendiger fra Nygårdskollen og Lodalen borettslag, men har i et skriv forsøkt å imøtegå de øvrige punkter. Saken forsøkes fremdeles fremmet som dispensjasjoner i byggesak, heller enn som ny regulering.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 35/17: Arnljot Gellines vei 3
Eier av Arnljot Gellines vei 3 fremmer nå planer om nybygg. Dette er den gamle Kullsyrefabrikken, ved siden av Arnljot Gellines vei 1, der Thon er i ferd med å få tillatelse til å oppføre en blokk på 8 etasjer. Man ønsker å rive et nyere tillbygg som antas å ha mindre verdi en resten av bygningen, og oppføre en blokk på 10 etasjer. I tillegg er det planer om et bygg på fire etasjer mellom denne bebyggelsen og elva.

Vedtak: Verken riving eller bygging nærmere elven er akseptabelt.

Sak 36/17: Sommerfest

Vedtak:
Hvert styre forsøker å stille med to frivillige til sommerfesten. Det kjøpes inn to doble vaffeljern

Sak 38/17: Årsmøte
Det har oppstått et problem i forbindelse med stadig sterkere offentlig kontroll over bankkonti. En konto må nå være knyttet til enten et personnummer, eller et organisasjonsnummer i Brønnøysund. For et vel vil løsningen vanligvis være frivilligregisteret. Imidlertid krever Brønnøysundregisteret protokoll fra årsmøte der styret er valgt. Siden styret i Etterstad vel ikke velges av årsmøtet, men av de forskjellige boligselskapene kan vi ikke fremlegge noen slik protokoll. Det ble fremlagt et forslag, der det opprettes en egen organisasjon, der styret består av tre av Etterstad vels styremedlemmer.

Vedtak: Vi diskuterer dette med sekretær i VFO, og hvis han støtter det, anbefaler styret forslaget.