Referat fra styremøte 28. juli 2020

Til stede:Knud Therkildsen, Vidar Berget, Johnny Gimmestad, Liv-Kari Nylænd, Geir Haatveit, Roger Skau, Øyvind Elgstøen

Sak 28/20: Referat fra møte 25. februar 2020

Vedtak: Godkjent.

Sak 29/20: Scene i parken
Denne står nå ferdig. Oslo Radio-orkester, som skulle spilt på sommerfesten er ikke avbestilt. Det ble tatt opp at scenen har fått en annen utforming enn det styret tidligere har vedtatt.

Vedtak: Det var enighet om at prosessen rundt flytting og utforming av scenen var klønete, og at styret burde fått sagt sin mening underveis. Vi har en konsert med Oslo Radio-orkester den dagen sommerfesten skulle vært (lørdag 22. august).

Sak 30/20: Etterstad Videregående
Det jobbes fremdeles med regulering for ny utvidelse av skolen. En ting Etterstad vel har tatt opp i denne saken er at ved forrige utvidelse i 2002 vedtok bystyret følgende:
«Eksisterende gangforbindelse fra park-/friområde frem til felles avkjørsel fra Etterstadsletta i området mellom Oslo kokk- og stuertskole og Oslo tekniske maritime skole skal opprettholdes»
Til tross for at utbyggers innvendinger mot dette ble grundig behandlet i reguleringssaken, søkte – og fikk – de likevel dispensasjon fra denne regelen i byggesaksbehandling. Dette var før det fantes saksinnsyn på nett, så lukking av gjennomgangen kom som et sjokk på oss.
Plan- og bygningsetaten og Undervisningsbygg har hatt flere runder med diskusjon om dette på møtene. Nå har Undervisningsbygg gitt seg, og laget nye tegninger der mellombygget mellom bygg D (høyblokka) og bygg E (nærmest Etterstad Nord) heves en etasje med passasje under.


Det største problemet som gjenstår er at det planlegges et bygg E som er like høyt som nåværende høyblokk. Dette vil ta all utsikt fra Etterstad Nord, og ligge som en barriere mellom «Etterstadslottet» og resten av Etterstad. Borettslaget Etterstad nord har fremmet flere forslag om hvordan fotavtrykket kan endres for å redusere høyden. (Disse er ikke bare egne amatørforslag, to av dem ble også fremmet av Plan- og bygningsetaten i forrige runde 1999-2002). Plan- og bygningsetaten er enige i at bygget blir for høyt, men er fanget av bestemmelser om uteareal for elever. Det er allerede for lite uteareal, og bestemmelsene tillater ikke at regulert friareal inngår i regnskapet. Det er derfor fra Etterstad vel fremmet et forslag om at området rundt nytt teknisk bygg for Vålerenga-tunnelen kan brukes som uteareal. Dette området skal opparbeides parkmessig, og åpnes opp. Siden referatene fra Plan- og bygningsetaten er noen måneder på etterskudd vet vi ennå ikke hvordan dette forslaget ble motatt.
Det er laget en oversiktstegning for vegetasjon til neste møte mellom Plan- og bygningsetaten og Undervisningsbygg. Der vises eksisterende trær som beholdes, trær som må felles, og trær som skal plantes. Det oppsiktsvekkende er at mange av disse ligger på tomten til Etterstad Nord, uten at dette har vært diskutert med borettslaget. Borettslaget Etterstad Nord hadde et møte med Undervisningsbygg, der det ble spurt hvorfor grensen for reguleringsområdet ligger inne på deres eiendom. Undervisningsbygg svarte på dette uten at det ble opplyst at de har planer om at kommunen skal erverve deler av borettslagets tomt. Dette til tross for at korrespondanse som borettslaget senere har fått innsyn i viser at en av de tilstedeværende var involvert i diskusjoner med Eiendoms- og byfornyelsesetaten om dette.

Vedtak: De nye tegningene viser en støttemur foran gjennomgangen som vil forvanske bruk av den nye gjennomgangen. Dette tas opp.

Sak 31/20: Etterstadsletta 48
Sporveien jobber med planer for oppgradering av Etterstad base (det vi pleier å kalle Sporveisverkstedet). De vil flytte virksomheten innendørs, og bygge boliger (250 leiligheter) og næringsbygg på taket. Dette var planer man var inne på allerede i 2004, men det ble da lagt på is fordi boligprisene ikke var høye nok til å garantere lønnsomhet.

Forslaget er i stor grad i tråd med overordnede planer, der det er ønsker om høyere utnyttelse av Helsfyrområdet. Vi må derfor regne med at det i en eller annen form blir vedtatt, men det er fremdeles tidlig i saken slik at det kan være muligheter for å påvirke.
(Les mer her)

Det er uenighet om planavgrensningen. Sporveien har tegnet denne utelukkende på sitt område, men Plan- og bygningsetaten vil også ha med Østensjøveien 5 og «randsonen» nord for sporene. Plan- og bygningsetaten ønsker også mer av sporene under lokk. Sporveien innvender at det bare er mulig de første meterene, men ut fra bilder ser det ut som om det er forutsatt at man slavisk følger dagens bakkenivå. Bruk av sporområdene og Østensjøveien 5 gir ca. 5000 kvadratmeter ekstra areale, noe som åpner for nye muligheter. Samtidig kan den høyeste bebyggelsen flyttes lenger vekk fra eksisterende boliger.

Vedtak: Vi støtter denne utvidelsen. Vi ber også om at man ser på helheten i sporområdet mellom Helsfyr og Brynseng, siden Brynseng også skal gjennom store endringer.

Sak 32/20: Oppgradering av Helsfyr bussholdeplass
Det er behov for plass til 4 busser på holdeplassen for buss 37. I dag er det som kjent ikke sjelden at siste buss setter av folk i blomsterbedene til Etterstadsvingen. Det har vært jobbet med to alternativer. I det første ville man lage fortau foran Etterstadsvingen. Borettslaget protesterte naturlig nok på at parkering av busser foran vinduene skulle gjøres permanent, og man ender antagelig nå opp med å flytte bussholdeplassen litt lenger frem. (Leskur blir i dagens plassering, men fronten av bussen kjører et stykke forbi dette.) Det vil også bli bygget en nettstasjon og pantografer, slik at elektriske busser kan lades.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 33/20: Trær på Etterstad Nord
Borettslaget Etterstad Nord har felt de store grantrærne ved Helsfyr bussholdeplass og plantet nye trær. Dette skyldes at det sto meget dårlig til med de gamle trærne – bl.a. hadde et av dem mistet en topp ned på fortauet.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 34/20: Fortau i Etterstadkroken
Det anlegges nå fortau langs Etterstadkroken bort til skolen. Etterstad Øst sin innkjøring blir heretter til Etterstadkroken, ikke til Etterstadsletta som i dag. Arbeidet skulle vært ferdig, men problemer med en høyspentkabel førte til utsettelse. Det blir slutt på gateparkering i Etterstadkroken.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 35/20: Kroloftet
De gamle fabrikklokalene i Arnljot Gellines vei ser ut til å bli til til et viktig kulturhus på Etterstad. (Mer informasjon her.)

Vedtak: Et forslag om å støtte prosjektet er avgjort aktuelt, men vi bør vite litt mer om i hvilken grad lokalmiljøet blir involvert. Vi inviterer til et innlegg på årsmøtet.

Sak 36/20: Ensjøveien 34
(Også kjent som Chrico-tomta). Her har Fylkesmannen avvist klage fra naboer som prøvde å redde de flotte trærne. Dermed er arbeidet i gang, og salg av de fremtidige boligene er allerede i gang. (Se prospekt etc. på Neptune Properties sider

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 37/20: Ensjøveien 4
Her blir også et næringsbygg erstattet med leiligheter. Salgsstart til høsten.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 38/20: Parkdrag på Ensjø
Vi har tidligere støttet Ensjøaksjonen, som krevde fortgang i opparbeidelse av grøntområdene på Ensjø. Nå er kommunen i gang med å bygge Tiedemannsparken og deler av Vestre parkdrag. Dette skal bli en sammenhengende grønn forbindelse fra Grenseveien ned til Ensjøveien. De er også i gang med Sentral Tverrforbindelse, som skal ligge mellom Fyrstikkalléen skole og de nye boligblokkene bak Fyrstikktorget.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 39/20: Østerdalsgata 1
Her er det forslag om å bygge om gamle Sætre kjeksfabrikk til leiligheter. Les mer her. Foreløpig ser det ut til å bli en mye mindre utbygging en forslagsstiller har tenkt seg.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak40/20: Østerdalsgata 7
Her ønsket eier å rive gamle G. Bakke & Co Kassefabrikk fra 1914, og bygge et moderne leilighetsbygg. I løpet av noen måneder kom imidlertid Plan- og bygningsetaten til følgende konklusjon:
«Forslaget er vesentlig i strid med ønsket
utvikling for området. I kommuneplanens formålsparagraf signaliseres det at Oslo skal
videreutvikles med et balansert grep, slik at blant annet kulturminnekvaliteter ivaretas. Med
bakgrunn i kommuneplanens intensjon om å ta vare på Oslos historiske områder og bebyggelse
stoppes planinitiativet.»

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 41/20: Strømsveien 106
Det er et tomrom mellom Statens kontorbygg og Helsfyr hotell. Dette skal selvfølgelig bygges ut. Det som er av interesse for oss er vel først og fremst grønt-struktur med tanke på turer i nabolaget. Det er nå fastslått rekkefølgebestemmelser som gjør at et parkområde/gatetun skal opparbeides, i tillegg til opprustning av gangforbindelse til T-bane.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 42/20: Helsfyr Atrium
Helsfyr Atrium planlegger nå utvidelser som vil utvide samlet areal med ca. 25%..

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 43/20: Grenseveien 65/67
Dette er tomten til Møller bil på hjørnet av Grenseveien og Gladengveien. Her fremmes planer om et stort boligprosjekt. Men det som kanskje er viktigst for oss å vite er at det i den sammenheng kommer frem at det er planer om ny uingdomsskole som enten blir på denne tomten, eller i Ensjøveien 7-15.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 44/20: Årsmøte 2020
Forslag til årsberetning ble lagt frem.

Vedtak: Årsmøte avholdes tirsdag 25. august. Forslag til årsberetning er godkjent, med noen rettelser når det gjelder adresser. (På grunn av planlagte nybygg er det foretatt endring av adresser i Arnljot Gellines vei. Det planlagte USBL-bygget har nå fått adresse Arnljot Gellines vei 29, Nygårdskollen er 31-35, og Nygård fabrikker har nå nummer 41. (37 og 39 er antagelig reservert for to nybygg på det som tidligere var AG 35).

Sak 45/20: Problemer med rusmisbrukere
Johnny har rettet en henvendelse til politiet, fordi det i økende grad har blitt observert omsetning av narkotika i nærmiljøet. Henvendelsen er sendt videre til Enhet sentrum, som har en egen gruppe som jobber mot åpne rusmiljøer. Henvendelsen ser ut til å ha resultert i flere patruljer, og færre problemer.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 46/20: Gang- og sykkelveier
Johnny forslo at vi skulle be kommunen om at det utarbeides en enhetlig plan for gang- og sykkeltrafikk på Etterstad. Dette med utgangspunkt i at det er mye trafikk like inntil vinduene i Etterstad Øst.

Vedtak: Vi ber om en helhetlig plan, og at vi kan delta i arbeidet.. Når det gjelder innholdet kommer vi tilbake til den hvis det iverksettes arbeid med en slik plan.