Referat fra styremøte 26. april 2022

Til stede:Knud Therkildsen (Etterstad Vest), Vidar Berget (Etterstad Nord), Johnny Gimmestad (Etterstad Øst), Peter Krefting (Stang), Paal Østby (Vålen), Inger Marie Selboe (Etterstad Sør), Torill Astrup Svenning (Etterstadtoppen), Elin Hoel (Nygård Terrasse), Annette Schjerven Kristiansen.

Sak 17/22: Protokoll fra møte 22. februar 2022

Vedtak: Godkjent.

Sak 18/22: Samarbeid mellom vel i Gamle Oslo
4. april var det et møte i Vålerenga bydelshus. Følgende organisasjoner deltok: Klosterengas venner, Middelalder-Oslo, Aksjonsgruppa «Vi har støy nok», Hyllabeboere, Kværnertoppen borettslag, Etterstad vel, Alnaelvas venner, Oslo Elveforum, Grønland beboerforening, Kampen vel, Felles løft for Schweigaardsgate, Kværnerdalen vel, Vålerenga historielag, Gamlebyen beboerforening, Vålerenga vel.
Fra referatet: 1) Samtlige foreninger presenterte seg og la fram hva de ønsker å jobbe for/mot. I all hovedsak er det ønske om å ivareta/bedre levekår for innbyggerne i bydel Gamle Oslo. Bydelen er allerede svært utsatt for store og fragmenterte utbyggingsprosjekter, statlige samferdselsprosjekter, som jernbane og vei, og lite gjennomtenkte løsninger for kollektivtrafikken. Ønske om nye løsninger for jernbane/vei/mindre støy og byreparasjoner i områder som allerede er gjennomhullet av infrastruktur.
2) Diskusjonen tok videre for seg om vi skal være organisert, eller løsere forbundet til hverandre eks ved å støtte opp under hverandres kamper, signere på opprop ved behov etc. I første omgang landet vi på å være en løsere enhet som hjelper hverandre.
3) Enighet om nytt møte i juni for å diskutere gruppas arbeid videre. Gamlebyen beboerforening innkaller.

Vedtak: Tatt til orientering. Slik det legges opp til nå – med et nettverk uten egen organisasjon – virker som en fornuftig løsning.

Sak 19/22: Utbygging på Bryn
Pecunia hadde et «verksted for aktører på Bryn» i «Storstua på Bryn», Østensjøveien 39, den 28. februar. Oppslutningen ble så som så, av 13 inviterte organisasjoner og firmaer deltok Kroloftet, Kruttverket, 2Eat, Etterstad vel og Alnaelvas venner. (De to første og to siste ble representert med en person, slik at det i realiteten var 3 deltagere. Det var ikke så mye nytt om utbyggingsplanene, bortsett fra at det ble snakket om å gjøre bygget til Stave AS om til kulturlokale.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 20/22: Etterstadsletta 2 – saksbehandlingsgebyr
Denne i utgangspunktet kjedelige overskriften dekker en meget positiv utvikling i arbeidet med regulering av Etterstadsletta 2. Ruter spør om de kan fritas fra gebyr. Begrunnelsen er det viktige:
Ruter overtar for EBY som forslagsstiller. De viser til at reguleringsplass for buss er «formål i offentlig interesse», og bør derfor fritas fra gebyr. Men de skriver videre at «Formålene på lokket av bussreguleringen var foreløpige og vil mest sannsynlig ikke lenger være aktuelle.» I referat fra samordningsmøte mellom Ruter og Oslobygg (om Etterstadsletta 2 og 5) står det bl.a:
«I tidligere utført mulighetsstudie ble det sett på ulike alternativer, også med bolig og næringsformål. Tilbakemeldinger fra naober og andre relevante etater, inklusiv PBE, innebærer at det synes vanskelig å få realisert dette. Ruter planlegger derfor ikke å gå videre med dette.»

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 21/22: Etterstadsletta 5
På et tidligere møte ble det diskutert om de nye og for oss svært positive alternativene var seriøst ment, eller om hensikten var å styrke opprinnelig forslag («Hvis vi ikke får gjøre det, må vi bygge i høyden….»). Oslobygg har lagt frem en liste over butikker i nabolaget for å vise at det finnes mange alternativer til Prix. Dette viser at de aktivt argumenterer for alternativ 4/5.
Til alles forundring har Byantikvaren kommet med et innspill der de først skriver at: «Byantikvaren mener det er viktig at et nytt skoleanlegg tilpasser seg og tar hensyn til boliganleggene Etterstadsletta 4 og Etterstadsletta 7-41, som har høye kulturminneverdier. Etterstadsletta 4 er i tillegg oppført i Byantikvarens fredningsstrategi.» Fra dette går de til anbefale alternativ 1 – 3. De er blitt invitert av Etterstad vel, Etterstad I og Etterstad Nord til å komme på befaring og se på fordelene ved nybygg, men avviser dette. «Takker for innspill….»

Vedtak: Vi må prøve igjen å få til et møte med Byantikvaren.

Sak 22/22: Etterstadsletta 48
Bryn Næringspark (Maya/Øni) har gjennom sin advokat protestert mot planarbeidet. De klager over manglende medvirkning for planarbeid som berører deres eiendom. De har innvendinger mot Honningparken, Etterstadbroen og gangvei langs T-banen. De viser til at VPOR Bryn forutsetter boligutvikling langs Østensjøveien og mener at så lenge slik utvikling ikke kommer i nærmeste fremtid blir det feil å anlegge dette nå. Nordox kommer også med innvendinger mot gangvei, og viser til at pga. transport med gaffeltruck er det i dag påbudt med verneutstyr og reflekstøy i området.
I et referat heter det «PBE minnet om at beboerengasjementet er stort, spesielt for trafikk og trafikksikkerhet. Både forslagsstiller og PBE skal derfor svare ut innkomne uttalelser som har kommet inn i løpet av dialogfasen i vedlegg til offentlig ettersyn. Dette skal gjøres selv om uttalelsene ikke har kommet inn som et resultat av en formell høringsrunde.»
Det står også at «Forslagsstiller skal fortsette å jobbe med plangrep i lys av medvirkningen», så forhåpentligvis er ikke det med å «svare ut» så mye av en papirøvelse som det først kunne høres ut.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 23/22: Sommerfest.
Et nyoppstartet rockeband tilbyr sine tjenester på sommerfesten.

Vedtak: Siden Oslo Radioorkester allerede er bestilt passer det dessverre ikke inn.
Alle bør prøve å skaffe frivillige i sitt borettslag.
Vi kjøper inn termokanner til kaffe-servering.