Referat fra styremøte 31. mai 2022

Til stede:Knud Therkildsen (Etterstad Vest), Vidar Berget (Etterstad Nord), Peter Krefting (Stang), GunnFelldal (Etterstad Sør), Torilld Olufsen (Etterstadkroken), Dag Andersen (Etterstadsvingen), Henning Øverby (Etterstadsletta I)

Meldt forfall: Johnny Gimmestad (Etterstad Øst), Paal Østby (Vålen)

Sak 24/22: Protokoll fra møte 26. april 2022

Vedtak: Godkjent.

Sak 25/22: Etterstad Videregående
Det var medvirkningsmøte på Etterstad Videregående 19. mai. Det kom ikke fram mye nytt ut over det som har vært referert for styret før, bortsett fra at offentlig høring nå er nær forestående. Etter at Byantikvaren gikk inn for alternativ 1-3 ble et brev skrevet, men ikke sendt. Først fordi vi ventet på en underskrift, men så fordi det fremkom på medvirkningsmøte at Byantikvaren faktisk har vært på befaring etter at nye alternativ ble lansert.
Plan- og bygningsetaten har begynt å koble sammen sakene i Etterstadsletta 5 (skole) og 2 (bussgarasje). De skriver bl.a. «Plan- og bygningsetaten mente at det er behov for å se de to planområdene i sammenheng, og diskutere mulighetene for sambruk og plassering av funksjoner på tvers. Etaten ber også om en mer detaljert redegjørelse for konsekvensene av riving av Prix. Etaten fremmer flere argumenter for å legge flerbrukshallen til friområdet i Etterstadsletta 2. De innrømmer imidlertid at «…forholdt til blant annet Rikspolitiske retningslinjer for barn og planlegging og Etterstadslottet må utredes/undersøkes videre i planprosessen.»
Både Ruter og Oslobygg stritter i mot, og ønsker tydeligvis å unngå kobling mellom reguleringssakene. Ruter skriver bl.a. at «En flerbrukshall på lokket vil også kreve en rekke funksjoner som vil stjele mye areal, og dermed ha en negativ effekt på park/friområde». Oslobygg sier at dette allerede har vært vurdert, og at man har kommet til at dette ikke er ønskelig.

Vedtak: Vi går fortsatt inn for Alternativ 5, med flerbrukshall der bygg E lå. Det er synd hvis butikken forsvinner, men de som må antas å bruke den mest (Etterstad I og nederste rader i Etterstad Nord) er også de som vil rammes hardest hvis vi ender med alternativ 1-3.

Sak 26/22: Ombygging av T-bane
Vi er nå midt i en periode (26. mai – 6. juni) der alle baner stopper på Helsfyr med overgang til buss for T-bane. Det er omlegging av skinner på Brynseng, og T-banen skal gå over ny bro og i tunnell fra Østensjøveien til Hellerud. Den gamle T-bane-traséen skal bli gang- og sykkelvei.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 27/22: Utbygging på Helsfyr
Det foregår nå utbygging nær sagt over alt hvor det er mulig i Helsfyrområdet. De fleste av planene er behandlet før, men det er nå kommet et nytt planforslag for Grensesvingen 2-18. Tanken er at det lave bygget mot Grenseveien (med Kiwi) og parkeringsplassen skal erstattes av et nybygg. Alternativer på 9100 kvm, 13000 kvm og 17000 kvm er tegnet.
På andre siden av Grensesvingen er regulering for Grensesvingen 7-9 og Grenseveien 97 nå godkjent av bystyret. Dette innebærer bl.a. at den lave butikken (nå «Bedtime», tidligere bokhandel) blir erstatt av et bygg på 11 etasjer.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 28/22: Ny høyhusstrategi for Oslo
Plan- og bygningsetaten har utarbeidet et forslag til vedtak. Tidligere har 42 meter vært en viktig grense. Derfor er f.eks. forslagene om tårn på Fyrstikktorget i to alternativer – et under 42 og et over. Det nye som først og fremst berører oss er at man nå i «anbefalte områder» vil vurdere høyhus mellom 42 og 70 meters høyde. Forskjellige områder har vært vurdert, og Helsfyr og Ensjø har fått «karakteren» A1 (mest egnet for høyhus). Bryn er A2.

Vedtak: Tatt til orientering. Vi har stort sett aldri uttalt oss om utbygging på andre siden av Strømsveien. Fremover bør vi ta med i betrakning at ungdomsskoleelever fra Etterstad skal gå på Fyrstikkalléen, slik at noen av disse planen berører skolevei.

Sak 29/22: Etterstadgata 2 – 6
Det har vært stort sett stille om OBOS sine planer her, etter at Plan- og bygningstetaten kom til at planene var får dårlige. De ønsker nå å utvide området som reguleres inn på Bane Nors område. Det foreligger foreløpig ingen nye tegninger, eller opplysninger om hva slags avtale de har med Bane Nor.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 30/22: Østensjøveien 42-44
Toril har vært på medvirkningsmøte for Pecunias utbygging her. Det var opprinnelig meningen å bygge kontorer. Da de begynte å jobbe med saken i 2011 mente også Plan- og bygningsetaten at det «i overskuelig fremtid» ikke var aktuelt med boliger. Men nå kommer det nye planer med bare (eller mest) boliger. Det er snakk om en utbygging på 43000 kvm. Bygg opp til 14 etasjer, og til dels mye skygge.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 31/22: Samarbeide i Gamle Oslo
(se 18/22) Det er møte i Saxegårdsgate 17 1. juni.

Vedtak: Knud deltar.

Sak 32/22: Neste møte

Vedtak: Hvis det ikke dukker opp en hastesak blir neste møte 23. august. Ellers holder vi oss til siste tirsdag i måneden, men på denne måten får vi avholdt et styremøte før sommerfesten.

Lenke til Bilder fra presentasjonen