Referat fra styremøte 23. august 2022

Til stede:Knud Therkildsen (Etterstad Vest), Paal Østby (Vålen), Vidar Berget (Etterstad Nord), Peter Krefting (Stang), Gunn Felldal (Etterstad Sør), Annette Schjerven Kristiansen (festgeneral)

Meldt forfall: Johnny Gimmestad (Etterstad Øst), Torild Olufsen (Etterstadkroken vel), Geir Haatveit (Nygårdskollen)

Sak 33/22: Protokoll fra møte 31. mai 2022

Vedtak: Godkjent.

Sak 34/22: Sommerfest
Annette har alt under kontroll, men jo flere som stiller opp, jo bedre.

Vedtak: Vidar ordner vekslepenger. Vidar minner Undervisningsbygg om stand [Mail mottatt etter møtet fra Undervisningsbygg om at de dessverre ikke fikk anledning likevel]

Sak 35/22: Brynseng 5-årsklubb!
Fra foreldre på Brynseng har vi fått en mail der det bl.a. står: «Vi ville høre om dere har noen tips til hvor vår nyoppstartede 5-årsklubb kan søke om midler, og eventuelt om noen i velet har bidrag til klubbkvelder, om det er noen som jobber i teatergruppe, musikk, spill, kunst etc? Vår hovedmålsetning med 5-årsklubb er at førskolebarn på Etterstad og deres foreldre skal bli kjent med hverandre og med skolen slik at skolestarten skal bli trygg og god for både barn og foreldre/foresatte:) Vi har rektor Vibeke på Brynseng med på laget og vi skal treffes på Brynseng skole 1 kveld i måneden gjennom førskoleåret 2022/2023. På klubbkveldene skal vi ha et spennende 30-minutters opplegg fra en klubbgjest og så skal vi spise frukt og drikke kaffe/te og bli kjent med hverandre:)

Vedtak: Vi sprer informasjon om dette til boligselskapene. Foreslår bydelen, Sparebankstiftelsen og Gjensidigestiftelsen.

Sak 36/22: Snarvei Etterstadkroken – Turvei D10
einnsyn har det dukket opp et brev fra Bymiljøetaten der det står:
«Bymiljøetaten takker for henvendelsen. Snarveien fra Etterstadkroken til turvei D10/Alnastien vil være aktuell å vurdere sammen med et annet prosjekt i Bymiljøetaten. Bymiljøetaten har gjennomført en utredning for oppgradert sykkeltilrettelegging på strekningen over Etterstadsletta mellom Etterstadgata og Brynsengfaret ved Bryn stasjon. Det planlegges å sende en bestilling på forprosjekt og da vil snarveien/den regulerte snarveien til Etterstadkroken innlemmes i arbeidet med sykkeltilrettelegging mellom Etterstadgata og Brynsengfaret. hvilken løsning som velges utredes i forprosjektet.»

Dette er gangveien som vi første gang tok opp i sak 11/06 på initiativ fra daværende styreleder i Etterstadkroken 5 E og F.
Antagelig kan dette også kobles sammen med neste sak:

Sak 37/22: Midlertidig barnehage Etterstadsletta 56
Torild har vært i kontakt med Maja Bakkehaug, som er spesialkonsulent i team byutvikling i Gamle Oslo. Hun skal iverksette et arbeid med medvirkning i hvordan området kan tilbakeføres som friareal. (Dvs. i disse moderne tider skal hun anskaffe som kan gjennomføre nabolagsinvolvering). Dette blir helt sikkert en viktig sak for de nærmeste selskapene.
I forbindelse med saken ble vi oppmerksomme på siden https://gamleosloinvolverer.no/ der Gamle Oslo informerer om saker det arbeides med. Etterstad vel har ikke mottatt noen informasjon om dette fra bydelen – muligens fordi de til nylig bare har jobbet med prosjekter på Tøyen og Grønland

Vedtak: Maja Bakkehaug inviteres til neste styremøte. [Opplysninger i ettertid: Hun har sagt ja, og kommer eventuelt sammen med de som skal gjennomføre nabolagsinvolvering – hvis anskaffelsen er gjennomført til da]

Sak 38/22: Byggesak, Etterstadsletta 5
Dette gjelder sak 202208422, innvendig ombygging i 1. og 5. etasje i Bygg D. Dette ble tatt opp bare for å gjøre oppmerksom på at dette ikke medfører faktiske byggearbeider (noe som ville tydet på at det etter vår mening dårligste alternativet for regulering av hele skolen var valgt). Det dreier seg bare om å videreføre en brannteknisk løsning der midlertidig godkjenning løper ut, i påvente av en permanent løsning.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 39/22: Etterstadgata 2
Knud og Vidar var på medvirkningsmøte før sommerferien. I det nye forslaget er Etterstadgata 6 og Sotakiosken sikret. Det som nå gjenstår er Etterstadgata 4 (Vålerenga verksted), som foreslås revet for å gi plass til tre boligenheter (rekkehus). Et av argumentene er at man får bedre uteområder ved å rive og bygge nytt, slik at bebyggelsen kommer nærmere gata. På møtet ble det vist bilder som viser hvor utmerket området mellom Vålerenga verksted og gata fungerer som uteområde og samlingsplass i dag.

Vedtak: Vi protesterer mot riving av Etterstadgata 4.

Sak 40/22: Tvetenveien 11
Dette er tomten til Timms reperbane, som brant i 2008. Det nye forslaget gir bygninger av noe mindre format enn tidligere, og det kan virke som om det nærmer seg noe Plan- og bygningsetaten kan godta. Det som er viktig for oss er at forslaget gir gangvei gjennom området.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 41/22: Ekstraordinært årsmøte – Oslo velforbund
Oslo velforbund er en organisasjon der velforeninger i Oslo er medlem (tidligere KUV, Kontaktutvalget for Velforeninger). Velforbundet har hatt problemer med å få styremedlemmer, og det er nå et interimstyre som skal prøve å få organisasjonen i gang igjen. Det blir årsmøte torsdag 29. september kl. 18.00-19.30 i Kjelsåsveien 18.

Vedtak: Vi kan ta standpunkt til deltakelse på neste styremøe 27. september.

Sak 42/22: Samarbeid mellom velene i Gamle Oslo
Det blir et møte for representanter for de forskjellige velforeningene hos oss den 14. september.

Vedtak: Vi fremmer et forslag sammen med Vålerenga vel om å invitere politikere til en vandring fra Etterstadgata 2-4, til Etterstadsletta 2, til Etterstadsletta 5, til Etterstadgata 10-12 (Vålerenga aldershjem). (Dette er ikke de eneste sakene vi har, og det kan diskuteres om de er de viktigste, men plassering og kort vei gjør dem egnet til et samlet opplegg)

Sak 43/22: Flipping
Etterstad Nord melder om en (for borettslaget) ny tendens. Leiligheter som kjøpes, pusses opp og selges videre i løpet av kort tid. Eksempler er leilighet kjøpt for 4.600.000 i 2022 og solgt for 6.250.000 noen måneder senere, leilighet kjøpt for 4.500.000 og solgt for 6.070.000 – og et dødsbo som ble overtatt i mai og skal komme på salg nå.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 44/22: Artikkel i OBOS-bladet
Artikkelen «Ny og gammel arkitektur former boligfremtiden» i nr. 4, juni 2022 er illustrert med bilder av modeller som viser gjenkjenbare Etterstad I og Etterstad Nord sammen med blokker på opptil 14 etasjer mellom disse og bebyggelsen i Grensesvingen.

Vedtak: Da det fremgår at de som driver med dette er studenter er det neppe grunn til å ta dette for alvorlig i første omgang, men vi ber likevel om mer informasjon.

Sak 45/22: Hjemmeside
Vår hjemmeside har med små endringer sett ut som den gjør siden nyheten om nye fartsskilt i april 2002.

Vedtak: Peter og Vidar samarbeider om å finne en løsning slik at vi får en ny hjemmeside, samtidig som historiske nyhetsinnslag bevares.