Referat fra styremøte 27. september 2022

Til stede:Knud Therkildsen (Etterstad Vest), Paal Østby (Vålen), Vidar Berget (Etterstad Nord), Peter Krefting (Stang), Gunn Felldal (Etterstad Sør), Annette Schjerven Kristiansen (festgeneral), Mathias Kirkerød (Etterstad Vest), Torill Astrup Svenning (Etterstadtoppen), Torild Olufsen (Etterstadkroken vel), Geir Haatveit (Nygårdskollen)

Dessuten møtte Maja Bakkehaug fra Bydel Gamle Oslo og Marie Sannæss Hoelseth fra MakersHub under sak 47/22

Sak 46/22: Protokoll fra møte 23. august 2022

Vedtak: Utsatt.

Sak 47/22: Etterstadsletta 56
Maja Bakkehaug og Marie Hoelseth redegjorde for det som skjer. Den midlertidige barnehagen skal avvikles, og tilbakeføring av friområdet starter sommeren 23. Midler til dette er imidlertid ennå ikke avklart. Ansvaret ligger i Bymiljøetaten, men bydelen har tatt på seg å sørge for at det utarbeides en mulighetsstudie.
Det lages en spørreundersøkelse, der man kan komme med synspunkter. Denne blir tilgjengelig på:
https://makershub.typeform.com/etterstadsletta.
Det blir også et arrangement på Kroloftet – torsdag 13. oktober fra 17-19 (rett før årets lysvandring).
Det skal være et verksted med en 6. klasse på Brynseng skole uken etter arrangementet.
Det blir også erfaringsturer («walk and talk»). Fra uke 43 begynner arbeidet med mulighetsstudie.

Vedtak: Vi sender ut dette til alle våre boligselskaper, slik at det kan legges ut på Vibbo etc.

Sak 48/22: Etterstad videregående.
Vi har til nå sett 5 alternativer for utbygging av Etterstad Videregående. Nå ser det ut til at et nytt alternativ er det som blir lagt fram til offentlig ettersyn. I form ligner det mye på alternativ 1-3, men har en del viktige forskjeller. Næringsbygget og bygg A (rød mursteinsbygning mot Biskop Jens Nilssøns gate) rives og erstattes av nybygg. Det legges imidlertid nytt butikklokale der Prix er i dag. Bygg E – der det nå er et stort hull i bakken – blir en etasje lavere enn i tidligere forslag.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 49/22: Etterstadsletta 2
Det jobbes med tre alternativer for inn- og utkjøring fra bussgarasje. I Alternativ A blir all trafikken fra rundkjøringen eller Etterstadsletta (underalternativer er én stor åpning der busser kan møtes, eller en fra rundkjøringen og en fra Etterstadsletta).
Alternativ B har innkjøring fra rundkjøringen, og utkjøring til rampen mot E6.Alternativ B har innkjøring fra rundkjøringen, og utkjøring til rampen mot E6.
Alternativ C har innkjøring på samme sted, men utkjøring direkte til Strømsveien.
Ruter og Multiconsult har hatt møte med Statens vegvesen og Bymiljøetaten om dette. Bymiljøetaten ønsker løsning B eller C av hensyn til myke trafikanter på Etterstad. Statens vegvesen er sterkt mot kjøring til rampen eller til Strømsveien.

Vedtak: Vi ønsker ikke mer busstrafikk inn på Etterstad enn nødvendig. Vi undersøker hva utbygger tenker om erstatningsområder.

Sak 50/22: Etterstadsletta 48
«Forslagsstillers beskrivelse av planforslaget» er nå lagt ut på Saksinnsyn. Det legges frem 3 alternativ. Alternativ 1A har maks høyde 58 meter (de høyeste byggene er næringsbygg mot Helsfyr stasjon). Boligene opptil 10 etasjer over driftsbasen. Dette alternativet er uten lokk.
Alternativ 1B har lokk over T-banen. Det blir da nytt bygg mot Østensjøveien. Her er høyeste byggehøyde 70 meter. Alternativ 2 har maksimale byggehøyder på 28 meter, og det bygges også på lokk.
Dessverre er det alle forslagene har felles at «adkomst til driftsbasen og felles parkeringsanlegg for alle felt skal skje fra Etterstadsletta».
Det positive i forslaget er gangbro over til Bryn-siden av T-banen (i alle alternativ), og foreslått bruk av det gamle kontorbygget: «Funksjoner som supplerer nabolaget som f.eks. idrett, kultur, forsamlingslokaler, forretning og bevertning.» Hele dokumentet (med flere) er tilgjengelig på Saksinnsyn.
Det har kommet mange uttalelser fra folk som er forskrekket over den økningen i trafikk som kommer. Etaten har svart disse, med at fristen for uttalelse til varsel om oppstart er over, og at nye henvendelser ikke blir behandlet før offentlig ettersyn.

Vedtak: Vi må se på de muligheter som foreligger i tillegg til uttalelse til offentlig ettersyn, som f.eks. en delegasjon til Byutviklingskomiteen.

Sak 51/22: Østensjøveien 17
Østensjøveien 17 ligger bak det nye kontorbygget i Østensjøveien 27. Det planlegges nå boliger her, og dette blir dermed første skritt i transformering av den delen av Bryn som er nærmest Etterstad. Den nye bebyggelsen blir en blokk på 6 etasjer, og vil til og begynne med ligge som en isolert øy blant industribygg.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 52/22: Fyrstikkalleen 3 B.
Dette er det grønne kontorbygget som ligger der man kjører fra Grensesvingen ut på Strømsveien. Det har en liten forhage, der det nå planlegges ny bebyggelse.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 53/22: Grenseveien 97 og Grenseveien 9
Plan- og bygningsetaten har nå gitt tillatelse til riving av begge disse, og området på andre siden av Strømsveien vil bli sterkt forandret.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 54/22: Kristiania Teglverk
I fjor oppdaget vi at Kristiania Teglverk likevel ikke var omfattet av regulering fra 2004. (Dette var ikke tilgjengelig informasjon uten å se på fysiske mapper i PBE i 2004 ) Se sak 4/21.
Det viser seg at det ble avholdt en planforhåndskonferanse i 2019, der det ble lagt frem ønske om ny regulering. Nils Hansens vei 20 – som ble regulert i 2003 – er solgt. Bygge- og deleforbud i området er opphevet, da Statens vegvesen ikke lenger ser behov for store inngrep. Reguleringsforslaget fra 2004 hadde 8 etasjer – det er nå ønske om å øke til 10-12 etasjer. Planforhåndskonferansen er avsluttet sak, og det foreligger ikke noen aktiv sak i PBE nå.
Gjennom et brev fra Byantikvaren med kopi til PBE har det nå fremkommet at det er utarbeidet en ny mulighetsstudie – denne er mottatt etter innsynskrav, og viser et teglverk som i utgangspunktet synes bevart. Det ble også i forhåndskonferansen opplyst at «Tiltakshaver nsker å ivareta den gamle teglovnen og integrer den i en høy 1. etasje som blir åpen for publikum.». Det synes likevel som om det planlegges ganske store inngrep, og Byantikvaren konkluderer med at: «De beskrevne tiltakene er dessverre for omfattende, og vil påvirke bygningens kulturminneverdier i for stor grad til at vi kan gi vår tilslutning til forslaget».

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 55/22: Schweigaards gate 41-51
Dette er tomten i Schweigaards gate som i dag benyttes til bussparkering. Bane Nor Eiendom har fremmet et reguleringsforslag med kontorbygg i 7 etasjer. Gjennom Gamle Oslo Forum ble det arrangert vandring her 18. september. Knud og Vidar deltok. Plan- og bygniingsetaten har utarbeidet et Alternativ 2 – med park og gjenåpning av Hovinbekken på tomten. Offentlig ettersyn har vært avtalt, og 520 uttalelser har kommet inn – de fleste fra beboere i Schweigaardsgate som ønsker seg Alternativ 2.

Vedtak: Dette er utenfor vårt område, og saken er nå til politisk behandling. Men da det er i vår interesse med et godt samarbeid i Gamle Oslo Forum støtter vi eventuelle utspill overfor politikere.

Sak 57/22: Brynseng
Det ble bl.a. opplyst at utbyggere på Brynseng har planer om å kvitte seg med masser ved utfylling av Flaenbekken (mellom Etterstadkroken og skolen)
Vedtak: Neste møte har spesiell vekt på utviklingen på Brynseng.

Sak 58/22: Dato for sommerfesten

Vedtak: Til neste gang prøver vi å sjekke dato for Hagelarm.