Referat fra styremøte 28. mars 2023

Til stede:Knud Therkildsen (Etterstad Vest), Vidar Berget (Etterstad Nord), Henning Øverby (Etterstad Sør), Dag Andersen (Etterstadsvingen), Johnny Gimmestad (Etterstad Øst), Torill Astrup Svenning (Etterstadtoppen),Torild Olufsen (Etterstadkroken vel), Geir Haatveit (Nygårdskollen), Peter Krefting (Stang), Paal Østby (Vålen), Tom Arne Nygaard (Etterstadsletta 46).


Sak 025/23: Protokoll fra møte 28. februar 2023

Vedtak: Godkjent.

Sak 026/23: Etterstadsletta 2
Vi gjennomgikk rapporten fra Multiconsult en gang til. Det opplyses fra Ruter at når anlegget er fullt ut i bruk kan det være snakk om 50 busser inn og 50 busser ut pr. time i rushtiden.

Vedtak: Vi synes det er beklagelig at alternativet med utkjøring til Strømsveien er tatt ut. Vi mener anlegget bør legges dypere. Det dannes en arbeidsgruppe for å jobbe med denne saken. (I første omgang Henning, Torild og Vidar – flere tas inn ved behov). Vi ber om et medvirkningsmøte så tidlig som mulig.

Sak 027/23: Etterstadsletta 5
Saken er nå på offentlig ettersyn til 17 april. Det har vært mange alternativer underveis, men det foreligger nå bare ett. Vi har oppnådd at bygg E (på siden mot Etterstad Nord) er en etasje lavere enn først foreslått, og at det igjen bli mulig å gå gjennom skolen. Det som var Kokk- og Stuertskolen skal rives og erstattes av nybygg. Innkjøring blir fra Biskop Jens Nilssøns gate. Kommunen forsøker fremdeles å overta en del av Etterstad Nords tomt. Dette bl.a. for å utvide gangveien til 3,5 meters bredde for å kunne kjøre brannbil til baksiden av skolen. De ønsker også å felle trærne nærmest skolen.
I planen legger også inn ny høyde for bygg D. Det er ingen planer om å gjør noe her foreløpig, men hvis det en gang i fremtiden skal rives vil et nybygg kunne bli 6 meter høyere med samme etasjeantall pga nye krav til etasjehøyde. En rekkefølgebestemmelse er at Gjennomgående fortau langs sørsiden av Etterstadsletta skal opparbeides med nedsenket kantstein ved avkjørslene.

Vedtak: En rekkefølgebestemmelse burde også være utbedring av gangvei på Sletta, som antagelig vil være like mye brukt av skoleelever og er i en forferdelig dårlig stand nå. Vi støtter eventuelle innspill fra Etterstad Nord og Etterstad I som er de som er mest berørt.

Sak 027/23: Basar på scenen
En beboer i Etterstad Nord har foreslått å arragere en basar der barn og ungdom kan gi bort eller selge for en billig penge leker de ikke bruker lenger.

Vedtak: Bruk av scenen er greit, forutsatt at det ryddes etterpå. Vi foreslår sommerfesten, men det er også greit med eget arrangement i vår.

Sak 028/23: Sykkelveier på Etterstad
Det jobbes med planer om ny sykkelvei forbi Etterstadkroken, Stang, Nygård og Alna.

Vedtak: Vi må finne ut mer om disse planene.

Sak 029/23: Etterstadsletta 56
Johnny har vært i kontakt med bydelen, og det synes klart at barnehagen ryddes bort etter sommerferien.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 030/23: Etterstadsletta 48
Det nærmer seg offentlig ettersyn. Forslag til rekkefølgebestemmelser foreligger – vårt forslag er ikke tatt med der.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 031/23: Grenseveien 99 og 107
Plan- og bygningsetaten har nå gitt avslag på å få fremmet privat reguleringsforslag. Dette fordi forslaget bryter med planprogrammets mål om å ta hensyn til bebyggelsen på naboeiendommer, ikke følger kommuneplanens arealdel, og bryter med gjeldende og foreslått høyhusstrategi.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 032/23: Etterstadgata 2-6
Byantikvaren har fremmet sitt alternativ, der det blir bare 1400 kvm ny bebyggelse. Dette er mindre bygg som er tenkt til kontor, forretning, tjensteyting, håndverk og kultur.

Vedtak: Tatt til orientering.

Sak 033/23: Demografi
Torill foreslo at vi må forsøke å finne ut av hvordan befolkningen på Etterstad er sammensatt, da dette er viktig for å si noe om behov.

Vedtak: Vi forsøker å få tak i tall om dette.

Sak 034/23: Nabolagshuset Petersborg
Tonje Jørgensen og Marie Forsse fra Nabolagshuset Petersborg orienterte.
I tillegg til de ansatte verves det frivillige til å delta i arbeidet gjennom Frivillighetsportalen. De driver bl.a. hagelag, seniorgruppe og barseltreff. De låner ut bord, benker, etc.
Det er også et etter-skole tilbbud for barn og unge, som drives med 50% ansatte.
De leier ut lokaler til konfirmasjon, dåp, etc.
Gjennom nabolagshuset tilbys tjenester med ungdom som jobber. Det er for tiden 33 unge i arbeid på kontrakt, til sammen har det vært 60 til nå. 90% av disse har funnet en vanlig jobb.
Det er nå press på tilbud fra nabolagshuset og det er venteliser.
Aktivitet prioriteres framfor utleie.
Det er nå inngått en partnerskapsavtale med Bydel Gamle Oslo, som skal støtte drift i 3 år. Nabolagshuset skal kartlegge Etterstad, Kampen og Kværner, men det er mangel på lokaler. De har sett på den gamle barneparkeringen, Etterstad Videregående, etc. Hus på Vålerenga og Sporveisbygget ble nevnt på møtet.

Vedtak: Tatt til orientering. Vi håper det går an å få til noe på Etterstad.